Για τον πολιτισμό, σε τόνο αυτοδιοικητικό και προσωπικό του Δήμου Χλωπτσιούδη


Για τον πολιτισμό, σε τόνο αυτοδιοικητικό και προσωπικό
του Δήμου Χλωπτσιούδη

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του δήμου Κορλδειού-Ευόσμου, του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Βόρειας Ελλάδας, είναι ο χαμηλός συντελεστής ηλικίας του πληθυσμού του και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως αποδεικνύουν οι επιμέρους μελέτες στατιστικών μεταδεδομένων. Και υψηλή μόρφωση και νεανικός πληθυσμός έχει αποδειχθεί ότι σημαίνει και υψηλό επίπεδο πολιτισμού, αναζητήσεων στην τέχνη και επαφής μαζί της. Ο πολιτισμός όμως αντιμετώπισε την πλήρη απαξία από όλες τις δημοτικές αρχές και κατάντησε ένα σχεδόν αδιάφορο τμήμα της πολιτικής τους, περιορισμένο στη λογική κερδοφορίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης ή μερικών εκδηλώσεων σε κεντρικά σημεία.
Μα ο πολιτισμός είναι η πεμπτουσία και η μόνη απόδειξη της παρουσίας του ανθρώπου στη γη. Κάθε δημοτική αρχή που σέβεται τον πολίτη οφείλει να συμπεριλάβει, να υπηρετήσει και να αναγνωρίσει τα πολιτιστικά του δικαιώματα ως αναπόσπαστο στοιχείο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο δήμος, Κορδελιού-Ευόσμου, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στα γεωγραφικά του όρια ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον πολιτισμό και τις τέχνες.
Δεν είναι τυχαίο ότι εντός των συνόρων του δραστηριοποιούνται δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι, κάποιοι εκ των οποίων λειτουργούν στο πρότυπο των πάλαι ποτέ πνευματικών κέντρων προσφέροντας ένα πλήθος δραστηριοτήτων σε μαθητές και ενήλικες. Κι όμως μέχρι σήμερα αυτή η ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία δεν κλήθηκε να συνδιαμορφώσει την πολιτιστική ατζέντα του τόπου από καμία δημοτική αρχή. Αντίθετα, δημοτικές διοικήσεις είδαν τους συλλόγους ως απειλή, ανταγωνιστικά και φοβικά, κι επέβαλαν ακόμη και δημοτικά τέλη –ενοίκιο- για τη χρήση κτιρίων.
Ο πολιτισμός σε τούτο τον Δήμο κατέστη αίτημα υπό διωγμό. Και ενώ θα μπορούσε να αποκεντρωθεί ζωντανεύοντας τις γειτονιές και τα μικρά παρκάκια με καλλιτεχνικές δράσεις, η απουσία πολιτιστικού οράματος, διατηρεί την ιδιωτική αξιοποίηση του "δημοτικού" κινηματογράφου. Και ενώ σε κάθε γειτονιά ή μικρό σύμπλεγμα οικοδομικών τετραγώνων, σε πάρκα ή παιδικές χαρές είναι δυνατό να διοργανωθούν ήπιες πολιτιστικές παρεμβάσεις, με ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα, θερινές δράσεις για το βιβλίο ή το θέατρο, ο Δήμος αποκαλεί πολιτιστική παρέμβαση το φεστιβάλ παιδείας.
Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να επανασχεδιαστεί η πολιτιστική πολιτική. Η δική μας πρόταση εκκινεί από την ανάγκη αξιοποίησης όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από τη συνεργασία και την προβολή των καλλιτεχνών που διαβιούν στον Δήμο, των συλλόγων που προσφέρουν έργο (σε αντίθεση με τους συλλόγους σφραγίδες που εξυπηρετούν παραταξιακά και οικονομικά συμφέροντα). Ο δήμος μπορεί να ζωντανέψει τις γειτονιές και τα μικρά πάρκα δίνοντας βήμα στα νεανικά συγκροτήματα, σε συγγραφείς του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε εικαστικούς και φωτογράφους, οργανώνοντας όμορφες, λιτές και ανέξοδες δράσεις.

Την ίδια στιγμή, από την πόλη της Θεσσαλονίκης απουσιάζει ένα μεγάλο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας. Ούτε η ΔΕΘ Βιβλίου ούτε το Φεστιβάλ Βιβλίου (της παραλίας) μπορούν να αντικαταστήσουν ένα τέτοιο φεστιβαλικό γεγονός. Έχοντας το παράδειγμα άλλων πόλεων, μπορούμε να καταστήσουμε το Κορδελιό και τον Εύοσμο κέντρο της λογοτεχνίας με πανελλαδικά φεστιβάλ και πανελλαδικές λογοτεχνικές δράσεις (διαγωνισμούς κ.ά.) για παιδιά. Το φεστιβάλ μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα με οργανωμένες θεματικές κι αφιερώματα και ως ελεύθερο βήμα, δίδοντας ζωή στις γειτονιές και την τοπική επιχειρηματικότητα. Δεν θέλει πολλά∙ μόνο όραμα και σχεδιασμό. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν για τον πολιτισμό, χώροι στον Εύοσμο και το Κορδελιό πολλοί, με πρωτεύοντα το πρ. στρατόπεδο Ζιάκα.
Η έκδοση ενός περιοδικού, ως πρακτικά, με τις συμμετοχές καλλιτεχνών που ζωντανά θα απαγγέλλουν έργα τους μπορεί να συμπληρώσει τη δράση και να της δώσει χρονικό βάθος, παράλληλα με ένα καλλιτεχνικό έντυπο ως ελεύθερο βήμα έκφρασης των νέων και των ανήσυχων δημιουργών.
Αντί, να προταθεί μία επέκταση δράσεων της ΔΕΘ Βιβλίου στον Εύοσμο και συνεργασίες με το ΚΘΒΕ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η Δημοτική Αρχή μηρυκάζει τις συναυλίες στο ΔΑΚ (του οποίου τα πόδια θα κόψουν). Αντί να προσφέρει βήμα στα νεανικά συγκροτήματα, σε συγγραφείς του δήμου και του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε εικαστικούς και φωτογράφους. Απλά αναλώνεται σε λίγες συναυλίες. Κι όμως είναι καιρό να ενταχθούν παραστάσεις του ΚΒΘΕ και προβολές ταινιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφουν στο δημοτικό θέατρο Ευόσμου και να διαμορφωθούν αίθουσες σε χώρους του Κορδελιού για εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, σε μία λογική αποκέντρωσης και της πόλης και σε επίπεδο δήμου.

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι κριτικός ποίησης, φιλόλογος
και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τον συνδυασμό του Νίκου Ζυγά «Συμμαχία Πολιτών»


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!