Κυκλική οικονομία, ανάπτυξη, περιβάλλον και θέσεις εργασίας στο 1ο Summit GRTimes


Θεσσαλονίκη, 7 Ιουνίου 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1ο Summit GRTimes

Κυκλική οικονομία, ανάπτυξη, περιβάλλον και θέσεις εργασίας

Τι είναι κυκλική οικονομία και με ποιον τρόπο βοηθά στην οικονομία και το περιβάλλον; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έδωσε απάντηση το 1ο SummiTimes που πραγματοποίησε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα GRTimes.gr υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικοί ομιλητές ήταν τέσσερις υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος των Βαλκανίων, οι κκ: Σωκράτης Φάμελλος  (Ελλάδα), Goran Trivan (Σερβία), Ornela Cuci (Αλβανία) και Jano Makraduli (Βόρεια Μακεδονία). Το 1ο Summit GRTimes με θέμα «Κυκλική Οικονομία» πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019.
Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να γίνει κοινή διαχείριση του Αξιού ποταμού που θα συνδράμει στην προστασία και του Θερμαϊκού κόλπου. Ο κ. Φάμελλος τόνισε πως η πολιτική μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα του παρελθόντος, ανέλυσε πως το μοντέλο κυκλικής οικονομίας είναι μια “χρυσή’ ευκαιρία για τις οικονομίες των βαλκανικών χωρών.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας η γενική διευθύντρια του GRTimes.gr Μαρία Σαμόλαδα καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες αναφέρθηκε στις αξίες της κυκλικής οικονομίας που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας.  “Αναγνωρίζοντας τις αξίες της κυκλικής οικονομίας, που είναι πλέον δημόσια πολιτική και μέρος της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας μας, την ανάγκη να γίνει κατανοητή η πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί και οι προοπτικές που δημιουργούνται αλλά και την ανάγκη πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών, διοργανώνουμε το SummiTimes#1 με στόχο να αποτελέσει την αρχή και άλλων τέτοιων συναντήσεων που αφορούν το μέλλον. Εξάλλου οι παγκόσμιοι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης είναι 17» σημείωσε.
Στο πλάνο αξιοποίησης στερεών Αποβλήτων του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος που εκπροσώπησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Δημαρέλος τόνισε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει υπερτριπλάσιο ποσοστό ανακύκλωσης σε σχέση με άλλες δήμους της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ- HELEXPO Αλέξης Τσαξιρλής σημείωσε πως το νέο εκθεσιακό κέντρο της πόλης θα γίνει τόποσημο και θα έχει στίγμα στην κυκλική οικονομία.
«Τα πάντα πλέον συνδέονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με την Κυκλική Οικονομία και οι Δήμοι, οι νέες Δημοτικές Αρχές, θα πρέπει να εντάξουν στη νέα Αστική Ατζέντα όχι μόνο την ανακύκλωση των απορριμμάτων, αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας” σημείωσε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να αποτελέσει η κυκλική οικονομία την καρδιά μίας νέας οικονομίας, μίας νέας οικονομίας που δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες και τη δικτύωση. “Η Κυκλική Οικονομία μπορεί να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, στην ανακύκλωση φυσικά των απορριμμάτων αλλά και στην αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού μας, όπως και την παραγωγή προϊόντων ανταγωνιστικών στις διεθνείς αγορές” κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
Ο πρόεδρος ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος κατά την ομιλία του στο SUMMIT του GRTIMES, αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες των ΟΤΑ αλλά και στο νέο θεσμικό πλαίσιο ανακύκλωσης. Σημείωσε πως ο ρόλος των ΚΟΙΝΣΕΠ θα βελτιώσουν τους στόχους ανακύκλωση που θέλουν να πετύχουν οι δήμοι, και θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος Τμήματος Marketing & ΟΤΑ ΕΕΑΑ οι γυναίκες είναι αυτές που ανακυκλώνουν σε αντίθετη με τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – ΟΤΑ).
Ο συντονιστής διυπουργικής ΟΔΕ για την κυκλική οικονομία Βασίλης Λιόγκας αναφέρθηκε στο πεπερασμένο των πόρων που κάνει επιτακτική την ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, αυτό της κυκλικής οικονομίας. “Από το γραμμικό μοντέλο, οδηγούμαστε στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης, διαχείρισης. Συνδέεται με τους τρόπους βιώσιμους ανάπτυξης του ΟΗΕ, όπου τα απόβλητα αντιμετωπίζονται πλέον ως πόρος. Το μοντέλο αυτό οδηγεί στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Μόνο στη διαχείριση αποβλήτων στην Ευρώπη οι θέσεις αυτές είναι 400.000. Η ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακατασκευή προσφέρουν πολύ περισσότερες θέσεις από ότι η ταφή των απορριμμάτων» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Λιόγκας.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης ο φορέας πρόκειται να καταθέσει δυο προτάσεις προκειμένου να διευρύνει το ρόλο του και να γίνει εταίρος στην Κυκλική Οικονομία. η μία πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρου Επαναχρησιοποίησης υλικών στην Κεντρική Μακεδονία. Η δεύτερη πρόταση θα αφορά τη θαλάσσια ρύπανση, στην οποία συντελεί και η μεταφορά ρύπων από τους ποταμούς που εκβάλλουν στο Θερμαϊκό.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΙSWA) Αντώνης Μαυρόπουλος υπογράμμισε πως η κυκλική οικονομία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κατακερματισμένες γεωγραφίες έτσι προωθεί ευρύτερες συνεργασίες.
«Tο ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας δεν είναι μόνο πολιτικό, αλλά θέμα στρατηγικής για τις χώρες της περιοχής μας” είπε ο υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας, Goran Trivan.
H υφυπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος στην Αλβανία, Ornela Cuci περιέγραψε πως στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα της επικρατεί ένα χάος. “Προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν άλλον φορέα για να διαχειρίζεται όλες τις αρμοδιότητες μαζί διότι υπάρχει μεγάλη διάσπαση” είπε.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας, Jani Markadouli η χώρα του ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους πολίτες. όπως είπε, στη χώρα του τα τελευταία δύο χρόνια η ανακύκλωση γυαλιού από το μηδέν έφτασε στο 30% και το υλικό στέλνεται στη Σόφια Βουλγαρίας σε εργοστάσιο και γίνεται εκ νέου γυάλινο μπουκάλι. Η ανακύκλωση χαρτιού έφτασε στο 60% και των μετάλλων κυρίως μπαταρίας έφτασε στο 90% με το υλικό να στέλνεται στη Σλοβενία για ανακύκλωση. Η Βόρεια Μακεδονία προχώρησε και σε ανακύκλωση λαδιού και για κάθε 3 λίτρα χρησιμοποιημένου λαδιού μπορεί να πάρει ένα λίτρο νέο.
Eπενδύσεις άνω των 550 εκατ ευρώ στην Κυκλική Οικονομία, έχουν σχεδιαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης τονίζοντας ότι και από το στοιχείο αυτό αποδεικνύεται ότι “φτάσαμε το τέλος του παραγωγικού μοντέλου με τις συμβατικές τεχνολογίες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυκλική Οικονομία δεν είναι ανακύκλωση, είναι κάτι πολύ ευρύτερο, πολύ ουσιαστικότερο.
“Πρέπει να βρούμε τρόπο για να μην μολύνουμε το περιβάλλον, να χρησιμοποιούμε τις πηγές μας με καλύτερο τρόπο και φυσικά στόχος είναι η επαναχρησιμοποίηση” σχολίασε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), Κυριάκος Λούφακης.
Σε πετυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις αναφέρθηκαν στελέχη επιχειρήσεων.
Για τις παγκόσμιες αρχές τραπεζικής και το γκρουπ τραπεζών που δημιουργήθηκε μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι η μόνη ελληνική που συμμετέχει και στηρίζει την παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία μίλησε η Μαβίκα Ηλιού διευθύντρια του ESMS της Τράπεζας Πειραιώς.
Για την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου, ώστε να επαναχρησιμοποιούν τα απόβλητά τους οι βιομηχανίες αλλά και για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιούργησε επίσης το υπουργείο για βιομηχανικές υποδομές, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αναφέρθηκε ο Ξενοφών Μπακούρας, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο γενικός διευθυντής αναπτυξιακής εταιρείας ΟΤΑ, Ανατολική ΑΕ Ιάκωβος Σαρηγιάννης, αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.
Για το social plate μίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Χαμπίδης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει στόχο τη μη απόρριψη των αγαθών και τη διανομή τους σε φτωχές ομάδες ατόμων.
Για την εξαγωγική της εταιρεία, CHIMAR ΑΒΕΕ,  που ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογίας την οποία παρέχει σε μεγάλες βιομηχανίες ξυλείας σε κάθε γωνιά του κόσμου μίλησε η Ηλέκτρα Παπαδοπούλου.
Για κατάλοιπα και τους 39 κωδικούς αποβλήτων από βιομηχανίες ξυλείας από οινοποιεία κά. που διαχειρίζεται η εταιρεία του Biosolids μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου τονίζοντας ότι λειτουργεί 100% στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.
Για την αντικατάσταση του πλαστικού καλαμακίου από φυτικό και συγκεκριμένα από το φυσικό στέλεχος του σιταριού μίλησε ο πρόεδρος της OMNES και του γνωστού πλέον προϊόντος “Staramaki”, Στέφανος Καμπέρης “Staramaki”.
Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων στην ημερίδα έκτος των ομιλητών παραβρέθηκαν: ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Pfleger, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι νεοεκλεγένετες δήμαρχοι Καλαμαριάς και Κορδελιού- Ευόσμου, Γιάννης Δαρδαμανέλης και Κλεάνθης Μανδαλιανός, αντίστοιχα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, ο νυν δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Ζαχαριάδης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ- HELEXPO Αλέξης Τσαξιρλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Σαρίδης, η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα κ.α.



Με εκτίμηση,
Μαρία Σαμολαδά
Γεν.Διευθύντρια GrTimes


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!