Αν το Σειχ Σου ήταν ..τράπεζα, θα είχε σωθεί!


Αν το Σειχ Σου ήταν ..τράπεζα, θα είχε σωθεί!
Με σημαντική καθυστέρηση ξεκίνησαν οι εργασίες κοπής των δέντρων του Σέιχ Σου, που έχουν προσβληθεί από φλοιοφάγα έντομα. Δυστυχώς, έπρεπε πρώτα να καταστραφούν 3.500 στρέμματα περιαστικού δάσους, το ένα δέκατο της συνολικής του έκτασης!
 22 χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά  του 97 που κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις του «καλυτέρα προστατευομένου δάσους της Ευρώπης»  ! όπως δήλωνε τότε δήμαρχος της περιοχής και ενώ  τα δάσος βρίσκονταν στην διαδικασία της πλήρους αναγέννησης η αδιαφορία των αρχών οδηγεί σε νέα καταστροφή.  
 Η προσβολή των πεύκων από τα φλοιοφάγα έντομα είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Είχαν προταθεί  προληπτικά μέτρα αλλά τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες.
Ακόμα και τότε όμως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια, οι Δήμοι (Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη) συνέχιζαν να αδιαφορούν. Έπρεπε να έρθει το θέμα στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, μέσω καταγγελίας πολιτών από τις γύρω περιοχές (Πεύκα κλπ), για να κινηθούν. Στις διαμαρτυρίες των πολιτών μάλιστα οι εμπλεκόμενοι φορείς έδιναν αλληλοσυγκρουόμενες απαντήσεις  π.χ. πρόκειται για τη γνωστή κάμπια που ταλαιπωρεί το δάσος τα τελευταία χρόνια ή ότι είναι μύκητας ή ότι είναι είδος εντόμου ή ότι τα δένδρα θα ανακάμψουν από μόνα τους ή ότι τα δέντρα θα πρέπει να κοπούν, επίσης εκφράστηκε άγνοια ή έκπληξη για την έκταση του φαινομένου .
Αντί να διατεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα , πόροι και επιστημονικό προσωπικό για την προστασία του δάσους, την καθαριότητα, την φύλαξη, την φροντίδα και την συντήρηση του, αυτό  είχε αφεθεί στα τελευταία χρόνια στην τύχη του και προσφάτως παραχωρήθηκε στο …υπερταμείο για «αξιοποίηση»!
Η εξυπηρέτηση του χρέους και η σωτηρία των τραπεζών είναι για τους κυβερνώντες των μνημονίων υπεράνω των ανθρώπων και της φύσης!
 Έστω και την τελευταία στιγμή απαιτείται να σημάνει συναγερμός από όλους τους συναρμόδιους φορείς  και να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση για την σύντομη και ασφαλή αποκατάσταση του προβλήματος. Αλληλομετάθεση ευθυνών,  καταγγελίες, πρόχειρες λύσεις και οικολογικές υποκρισίες δεν προσφέρονται.  Το στολίδι της πόλης ο μοναδικός της πνεύμονας κινδυνεύει !
*       Να παρθούν μέτρα για να μην μεταδοθεί  το πρόβλημα στα υγιή δένδρα και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης.
*      Να προχωρήσει σύντομα η  αναδάσωση του αποψιλωμένου δάσους  με ανανέωση της σύνθεσης ειδών του Σέιχ Σου και τον εμπλουτισμό του με κατάλληλα φυλλοβόλα είδη.
*      Να γίνει νέα επιστημονική διαχειριστική μελέτη  και να δοθούν όλα τα μέσα για  την βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του δάσους και την παράδοση του στο λαό της πόλης ως ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς και της ζωής μας.
*      Καλούμε όλους τους πολίτες να διαμαρτυρηθούμε για  το χαμένο δάσος. και να πιέσουμε για την σωτηρία του.

*      
e-mail  : i.poli.alliws.dimotikikinisi@gmail.com

*       fb :Η Πόλη Αλλιώς Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση στον Δ. Νεάπολης - Συκεών



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!