Πανηγύρι Σωτήρος στην Καλαμαριά. Πανηγυρίζει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Διήμερο πανηγύρι στον Φοίνικα τον Δεκαπενταύγουστο


Πανηγύρι Σωτήρος στην Καλαμαριά
Πανηγυρίζει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμώντας, σύμφωνα με την παράδοση, τη μεγάλη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γιορτή της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, συμμετέχει την παραμονή,  σύσσωμος στην περιφορά της εικόνας και στην δοξολογία που πραγματοποιείται στην Ιερά Μητρόπολη,  την Δευτέρα  5 Αυγούστου 2019 και ώρα από 19:30 μέχρι 21:15.
 Την Κυριακή 4  Αυγούστου   προπαραμονή της μεγάλης γιορτής,  ξεκινούν στις 9 το βράδυ, οι   εκδηλώσεις με ποντιακούς χορούς στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) και αποτελούν την αναβίωση του παραδοσιακού Ποντιακού Πανηγυριού, που είχαν ξεκινήσει οι πρόσφυγες όταν εγκαταστάθηκαν εδώ. Συμμετέχουν με τα Χορευτικά τους, η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, η ΄Ενωση Ποντίων Καλαμαριάς και ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος «Οι Μίθριοι».

Την Δευτέρα 5 Αυγούστου,  παραμονή της γιορτής, στις 9.30 το βράδυ   αναμένεται η πλατεία να πλημμυρίσει  από ποντιακή μουσική και χορούς, που θα  ανασύρει μνήμες από την  Πατρίδα, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στους νεώτερους να γνωρίσουν τον τρόπο διασκέδασης των παλαιότερων γενιών. Στη βραδιά συμμετέχουν ο Στάθης Νικολαϊδης  (στο τραγούδι), ο Ατματσίδης Γιώργος (στην ποντιακή λύρα), ο Γιάννης Μαργαριτιάδης (στο κλαρίνο) και ο Νίκος Σιδηρόπουλος (στο λαούτο).


Διήμερο πανηγύρι στον Φοίνικα τον Δεκαπενταύγουστο


Διήμερο Πανηγύρι στον Φοίνικα στις  13 και 14 Αυγούστου πραγματοποιεί όπως κάθε χρόνο και φέτος ο Δήμος Καλαμαριάς, στο πλαίσιο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό  Σύλλογο Κατοίκων Φοίνικα.

Την πρώτη ημέρα Tρίτη 13 Αυγούστου, όσοι βρεθούν στις 9.30 το βράδυ, στην πλατεία  του Φοίνικα θα απολαύσουν ένα πλούσιο λαϊκό γλέντι  με τον Νίκο Ταλέα (στο ακορντεόν και στο τραγούδι) τον Λάμπρο Καφκούλα (στην κιαθάρα και το τραγούδι), την Δέποινα Παγιούλα (στο τραγούδι), τον Σταύρο Χαλκιά  (στην κιθάρα) και τον Νώντα Μανή (στα κρουστά). Νωρίτερα στις 7 τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επιδοθούν στη ζωγραφική, σε τσουβαλοδρομίες και σε άλλα παιχνίδια, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση από το «Πολυθέαμα.

Την επομένη μέρα Τετάρτη 14 Αυγούστου  στις 9.30 η βραδιά περιλαμβάνει  παραδοσιακούς  χορούς από τα χορευτικά Συγκροτήματα του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Φοίνικα και άλλων Συλλόγων και θα ακολουθήσει γλέντι με συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής  με την Καραδήμου Θεοδώρα ( στο τραγούδι), τον Παναγιώτη Ελληνίδη (στο κλαρίνο κλαρίνο), τον  Απόστολο Τσολακίδη (στο ακορντεόν), τον Γιάννη Κουσουλάκη (στο βιολί) και τον Αντώνη Ζάχο (στα κρουστά).


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!