Τι λέει η Ρένα Δούρου για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική


Η Ρένα Δούρου διαπιστώνει «συντονισμένη προσπάθεια καταστροφολογίας και κινδυνολογίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

Η Περιφερειάρχης Αττικής ξεκαθαρίζει την πραγματικότητα, με ραδιοφωνική συνέντευξή της «Στο Κόκκινο»

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κοκκινο" και τον δημοσιογράφο Γ. Τραπεζιώτη, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στη πολιτική της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας για τη οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η Περιφερειάρχης τόνισε ότι «σήμερα αντιμετωπίζουμε μια απόπειρα παραπληροφόρησης από πολύ συγκεκριμένα κέντρα, ΜΜΕ και συγκεκριμένους πολιτικούς, που μου θυμίζει την περίοδο μετά το Σεπτέμβριο 2014 που ήταν οι ίδιοι καλοθελητές και πολιτικοί αντίπαλοι που φώναζαν ότι επειδή η Δύναμη Ζωής ήρθε στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, σε ένα εξάμηνο η Αττική θα γινόταν Νάπολη και τα σκουπίδια θα έκαναν παρέλαση στους δρόμους». «Θυμίζω ότι πέρασαν 10 εξάμηνα, δεν ήρθε η καταστροφή και από αυτά καταλαβαίνει κανείς την αξιοπιστία και τις σκοπιμότητες όσων βγήκαν στο μεϊντάνι και ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων», παρατήρησε η ίδια. Ενώ αναφερόμενη στις σκοπιμότητες τόνισε ότι αυτές «σχετίζονται με το να μην αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων». «Δηλαδή να ακυρωθεί όλη αυτή η προσπάθεια που οδήγησε στο να έχει η Αττική για πρώτη φορά ευρωπαϊκό σχεδιασμό με το να έχει στον πυρήνα την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή και όχι το θάψιμο». Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη εφαρμογή της διαχείρισης απορριμμάτων σε δήμους όπως το Χαλάνδρι, τα 3Β, τα Βριλήσσια και τα οφέλη που προέκυψαν από τις πρακτικές.
Βασικά σημεία της συνέντευξης της Περιφερειάρχη :
  • Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντονισμένη προσπάθεια καταστροφολογίας και κινδυνολογίας σχετικά με τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής. Χωρίς να παριστάνω την «Κασσάνδρα», νομίζω ότι πίσω από αυτό υποκρύπτονται σκοπιμότητες. Ελπίζω, για το δημόσιο συμφέρον, για την υγεία των συμπολιτών, όλο αυτό να μην είναι μια προσπάθεια να ανατραπεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός μας. Θα παρακολουθούμε και θα ασκήσουμε αντιπολίτευση για να διαφυλάξουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Απορριμμάτων της Αττικής που εκπονησαμε για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της Δύναμης Ζωής το 2014.
  • Μέσα σε μόνο 2 χρόνια κατορθώσαμε να έχουμε εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ που χρηματοδοτείται από την ΕΕ διότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ακούσαμε τέρατα: ότι υπήρχε σχεδιασμός και εμείς τον ακυρώσαμε. Θέλω να σας πω ότι δεν υπήρχε πραγματικός σχεδιασμός. Βρήκαμε σχεδιασμό φτιαγμένο στο πόδι. Από το 2006 ως το 2014 δεν έγινε καμία κίνηση από μέρους της ΤΑ και κυβερνήσεων και γι’ αυτό η χώρα πλήρωνε πρόστιμα, την ίδια στιγμή που κόβαμε τις συντάξεις και τους μισθούς. Ο σχεδιασμός ήταν μια κακή συμφωνία με ιδιώτες και μεγαλοεργολάβους να γίνουνε ΣΔΙΤ, σε βάρος πολιτών και περιβάλλοντος. Μιλάμε για τεράστια εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων χωρίς καμία ανακύκλωση. Με εγγυημένες ποσότητες για τον εργολάβο παρόλο που η κρίση μείωσε την παραγωγή. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτούσε το σχεδιασμό αυτό -  γιατί δεν λάμβανε καθόλου υπόψη τις ευρωπαϊκές οδηγίες για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση και δε λάμβανε υπόψη τη συμφωνία των τοπικών κοινωνιών. Η πρόβλεψη ήταν να συνεχίσει η Φυλή και να ανοίξει ακόμα μια Φυλή στην Κερατέα και μια στο Γραμματικό.
  • Έχουμε πετύχει πράγματα αυτά τα 4 χρόνια παρά τα όσα μας καταμαρτυρούν. Θέλω ενδεικτικά να σας πω κάποια πράγματα γιατί για αυτά τα πράγματα δούλεψαν αθόρυβα κάποιοι άνθρωποι, εκλεγμένοι και υπηρεσιακοί. Θέλω να σας πω ότι αποκαταστήσαμε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ολοκληρώσαμε το εργοστάσιο ΧΥΤΥ Γραμματικού. Ο δικός μας σχεδιασμός απαγορεύει τα ΧΥΤΑ και επιτρέπει μόνο τα ΧΥΤΥ δηλαδή υπολειμμάτων. Προχωρήσαμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι είχαν περιοριστεί οι πόροι προς την ΤΑ, βοηθήσαμε και χρηματοδοτήσαμε δήμους από προγράμματα κομποστοποίησης και κάδους και χρηματοδοτούμε από τη Διαχειριστική Αρχή και χρήματα της Κομισιόν τη δημιουργία νέων πρότυπων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων με 150 εκ., υπογράψαμε μέσα στην προεκλογική περίοδο το πρόγραμμα να δώσουμε νέα απορριμματοφόρα σύγχρονα για τη διαλογή χάρτου.
  • Για την εφαρμογή αυτής της νέας πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων που εδραιώσαμε και όφειλε να είναι αυτονόητη - δεν ήταν απλά αριστερή ριζοσπαστική ρηξικέλευθη, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν - αφού δεν το είχε πράξει κανείς, χρειάζεται ενεργή ανάμειξη από τους δήμους. Οι δήμοι πρέπει να μειώσουν τον όγκο απορριμμάτων προς τη Φυλή.
  • Η θέση των γυναικών στην πολιτική είναι δύσκολη. Έχουν γίνει τεράστια βήματα από τότε που είχαμε την πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στο κοινοβούλιο αλλά μένει να γίνουν πολλά.
  • Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε ποτέ άλλοτε τέτοια δαιμονοποίηση αυτοδιοικητικού στελέχους την τελευταία δεκαετία στην πατρίδα μας. Όπως είπατε, ήταν μια καλά ενορχηστρωμένη μεθοδολογία  που είχε η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να αναλάβει τη διακυβέρνηση.
  •  Στην πατρίδα μας είμαστε καμιά φορά ευρωπαίοι α λα κάρτ. Η απλή αναλογική θέλει συναίνεση και συνεργασία.
  • Πριν την ημέρα των εκλογών δεν γινόταν λόγος για κλιματική αλλαγή, αλλά για «Τσίπρα» και «Δούρου».




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!