Δ. Παύλου Μελά: Κινητοποιούνται οι σύλλογοι για την καύση απορριμμάτων - Το ψήφισμα που θα καταθέσουν στο ΔΣ του δήμου τη Δευτέρα στις 20:00


Ανακοίνωση - Ψήφισμα Συλλόγων Δυτ. Θεσσαλονίκης κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων RDFSRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού και στο ΤΙΤΑΝ
¨Μας φέρνουν την καύση απορριμμάτων RDFSRF με πιθανό αποδέκτη το ΤΙΤΑΝ;¨

Άλλη μια φορά αντιμετωπίζεται προκλητικά η Δυτική Θεσσαλονίκη ως το τασάκι της πόλης. Ήδη στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, έρχονται χωρίς αντισταθμιστικά,σχεδόν όλα τα απορρίμματα της πόλης, εδώ και 2 χρόνια!
Το νέο ¨δώρο¨ είναι ότι μας (ξανά) φέρνουν την ¨προοπτική¨  της καύσης απορριμμάτων RDF και SRF Δυτικά, στο ΤΙΤΑΝ, παρόλο που απορρίφθηκε το 2010 από την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης, έπειτα από την παρέμβαση των Δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, κ. Βαρνάβα, για την απαγόρευση της καύσης απορριμμάτων RDF – SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού και στην τσιμεντοβιομηχανία στην Ευκαρπία.
Δίχως τεκμηρίωση η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στις 22-8-2019, με αφορμή τη γνωμοδότηση επί της τροποποίησης της μελέτης ΜΠΕ της ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) Ανατολικού Τομέα που θα κατασκευαστεί στον Άγιο Αντώνιο Θέρμης, αποφάσισε να αφαιρεθεί από τη ΜΕΑ, η καύση των απορριμμάτων RDF και SRF για παραγωγή ενέργειας, που προοριζόταν για όφελος των δήμων. Η επιτροπή γνωμοδότησε ως πιθανό αποδέκτη της καύσης των υλικών, την ΤΙΤΑΝ ΑΕ, στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Επίσης αφαίρεσε από τη ΜΕΑ και τη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Άρα ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε παραγωγή ενέργειας υπέρ των δήμων (μοντέλο Κεντρικής Ευρώπης για ηλ. ρεύμα και ζεστό νερό), πάει περίπατο προς άλλα μέρη!
Η μόνη αιτιολογία όπως αυτή εκφράστηκε δημόσια, στη διαδικασία της εισήγησης της Επιτροπής και στην εφημερίδα ¨Μακεδονία¨, ήταν από το Δήμαρχο της  Θέρμης,  ότι¨ για τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα … δεν πρόκειται να γίνει δεκτή μια μονάδα, που θα κάνει καύση γιατί πάνω από όλα, βλάπτει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχουν κάνει τα συστήματα απορρύπανσης και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε χώρο αποθήκευσης της τέφρας…¨.
Άρα επειδή η καύση και η τοξική τέφρα στη Θέρμη θα επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον τους, αποφασίστηκε από την Επιτροπή της Περιφέρειας, ότι πρέπει να μεταφερθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο ΤΙΤΑΝ! Προφανώς επειδή είμαστε συνηθισμένοι εδώ Δυτικά στη ρύπανση!
Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά απαίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και χιλιάδων κατοίκων, ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει άρση της άδειας καύσης RDF-SRF στην ΑΓΕΤ Ηρακλής - Lafarge στο Βόλο, καθώς έχουν έντονα προβλήματα  ρύπανσης και δυσοσμίας.
Οι Μ.Ε.Α., είναι μεγάλες μονάδες όπου θα καταλήγουν τα απορρίμματα των πράσινων κάδων (και των καφέ). Στόχος είναι αφού γίνει η όποια ανάκτηση των ανακυκλούμενων υλικών που παραμένουν στα απορρίμματα, από τα υπόλοιπα (η πλειοψηφία) να παράγεται απορριμματογενές καύσιμο RDF- SRF, που θα καίγεται στη ΜΕΑ καθώς και βιοαέριο για ενεργειακή αξιοποίηση υπέρ των δήμων. Για τη Θεσσαλονίκη θα κατασκευαστούν μία στην Ανατολική και μία στη Δυτική μεριά.
Στις 18-4-2011, υπογράφτηκε η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) για τη ΜΕΑ της Νοτιοανατολικής Ενότητας του Ν. Θεσσαλονίκης και εκδόθηκε ΚΥΑ.Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) του 2016, όρισε στον ίδιο χώρο να γίνει και μία Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΒΑ).Άρα ήταν απαραίτητο να τροποποιηθεί η αδειοδότηση της ΜΕΑ. Εδώ έρχεται το ΣΟΚ. Η Επιτροπή της Περιφέρειας στις 22-8-2019,με αφορμή την τροποποιητική μελέτη ΜΠΕ, δίνει στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ την ¨προοπτική¨, να μεταφέρει την καύση RDF-SRF στη Δυτική Θεσσαλονίκη για δική της αξιοποίηση!
Χωρίς να έχει γίνει μελέτη διασποράς αερίων ρύπων και να λογίζεται η ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα Δυτικά. Δίχως να έχει άδεια καύσης RDF - SRF o TITAN στην Ευκαρπία. Υπόψη ότι η άδεια που κακώς έχει πάρει από το 2014, παρά τις αντιδράσεις μας, αφορά ορισμένα ρεύματα εναλλακτικών καυσίμων.
Ενώ η Δυτική Θεσσαλονίκη, προσπαθεί να ορθοποδήσει, μας στέλνουν RDF που θα αποτεφρώνεται στο τσιμεντοκλιβάνο του ΤΙΤΑΝ. Η καύση του οδηγεί σε εκπομπές εξαιρετικά επικίνδυνων αέριων ρύπων (φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα), που ευθύνονται για καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό (Σύμφωνα και με την αξιόλογη έκθεση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τις επιπτώσεις της καύσης RDF-SRF στην υγεία και στο περιβάλλον). Επίσης η τοξική τέφρα, κατάλοιπο της καύσης, θα διοχετεύεται στο παραγόμενο τσιμέντο (σκόνη), άρα στις οικοδομές και στους δρόμους.
Όπως είναι προφανές τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, ούτε και η απόφαση που πάρθηκε, αλλά ένα καλοδουλεμένο σχέδιο που δεν μας προκαλεί έκπληξη, καθώς όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας ¨ευλογούν¨ την καύση απορριμμάτων ως το πιο ιδεατό σενάριο, δίχως να κάνουν κάτι ουσιαστικό για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων, τη δημόσια διαχείριση και εκμετάλλευση τους, υπέρ δήμων και πολιτών.

Για αυτό, ΖΗΤΟΥΜΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά με ΨΗΦΙΣΜΑ:
α. Να αποφασίσει και να πάρει όλα τα μέτρα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, ενάντια στο ενδεχόμενο καύσης αποριμματογενών αποβλήτων RDF-SRF μέσα στον αστικό ιστό και στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
β. Να δημοσιεύσει ανακοίνωση που να δείχνει την αντίδρασή του στην απόφαση-γνωμοδότηση της Επιτροπής για πιθανή μεταφορά της καύσης από τη ΜΕΑ Αν.Τομέα, στα Δυτικά και στο ΤΙΤΑΝ. Στην ανακοίνωση να δηλώνεται και η εναντίωση στην καύση απορριμμάτων RDF, SRF και εναλλακτικών καυσίμων σε μονάδες που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και μια ανάσα από τα σπίτια μας. Η ανακοίνωση να γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους συλλόγους και φορείς του δήμου.
γ. Να κάνει ένσταση-προσφυγή κατά της γνωμοδότησης και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, για να ακυρωθεί η απόφαση για να γίνει η ΜΕΑ Αν. Τομέα, όπως πρέπει να σχεδιαστεί και όχι με ¨παραγγελιές¨ από πολιτικούς και λοιπούς φορείς.
δ. Να ζητήσει από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ Α.Ε. αν όντως έχει σκοπό να κάνει καύση RDFSRF στην Ευκαρπία. Να της γνωστοποιήσει ότι αν η απάντησή της είναι θετική, θα κριθεί ανεπιθύμητη, θα σταματήσει κάθε είδους ¨συνεργασία¨ μαζί της και το ίδιο θα ζητήσει και από τους συλλόγους και φορείς του δήμου Παύλου Μελά.
ε. Να ζητήσει εγγράφως από την Περιφέρεια και το ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις :
·         Για ποιο λόγο αφαιρέθηκε οποιαδήποτε καύση από τη ΜΕΑ Αν. Τομέα Θεσσαλονίκης, αφού βασικός στόχος του ΦΟΔΣΑ ήταν η ¨ενεργειακή αξιοποίηση υπέρ των δήμων¨;
·         Για ποιο λόγο, χωρίς καμία αιτιολόγηση ή μελέτη διασποράς αερίων ρύπων και δίχως να υπάρχει άδεια καύσης RDF και SRF, παρέχεται ¨εν λευκώ¨ η προοπτική της καύσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη στο ΤΙΤΑΝ, ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις του 2010 από Περιφέρεια, από Δημάρχους και του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, για απαγόρευση της καύσης απορριμμάτων εντός αστικού ιστού και στην τσιμεντοβιομηχανία στην Ευκαρπία;
·         Υπάρχει περίπτωση να γίνει το ίδιο και με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα;
·         Γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πέρασε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, αλλά απλά από μία επιτροπή Ανάπτυξης, που είχε πλειοψηφικά συμβούλους εκτός Θεσσαλονίκης; Εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα να υποβαθμίζεται ένα τέτοιο μείζον θέμα;
·         Γιατί δεν έχουν εφαρμόσει μεθόδους και μέτρα μείωσης βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή με ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της;
στ. Να ζητήσει την έγγραφη συμπαράσταση και των υπολοίπων ΔΣ των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ και να βγει κοινό δελτίο τύπου.
ζ. Να δηλώσει την αμέριστη συμπαράσταση στον κοινό αγώνα που πρέπει να κάνουν Δήμοι και Δημότες  ενάντια στην καύση RDF-SRF, για να αναπτυχθεί πραγματικά και να προχωρήσει μπροστά η Δυτική Θεσσαλονίκη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
η. Να απαιτήσει βελτίωση της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας και αντισταθμιστικά οφέλη, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή. Εδώ και 2 χρόνια εξυπηρετεί επιπλέον δήμους από ότι προβλέπει η ΜΠΕ του, με τη δικαιολογία ότι ο ΣΜΑ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει προβλήματα.
θ. Να προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο μας που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες σε περίθαλψη, αλλά και στην πρόληψη, εξαιτίας του επιβαρυμένου περιβάλλοντος από τη γειτνίαση με ρυπογόνους  βιομηχανίες.
 Η Καύση RDF - SRF και εναλλακτικών καυσίμων μέσα στον Αστικό Ιστό,                                       στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο ΤΙΤΑΝ ΔΕN θα περάσει
Υπογράφουν οι παρακάτω σύλλογοι:
1. Ένωση Πολιτών Μετεώρων,
2. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας,
3. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευκαρπίας,
4. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας,
5. Φίλοι του Δάσους (Πολίχνη),
6. ΑΣ Ταε κβο ντο Μετεώρων,
7. Πολιτιστικός Σύλλογος Μετέωρων  ¨Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος¨ ,
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου,
9. Ένωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά,
10. Ένωση Ποντίων Πολίχνης,
11. Ανεξάρτητη Ομάδα Νέων Π.Ε.Σ. το Δυτικά (Πολίχνη- Ευκαρπία – Σταυρούπολη),
12. Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας,
13. Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης,
14. Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Σταυρούπολης,
15. Σωματείο Ένωση Μακεδονία Ευκαρπία,
16. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας,  
17. Α.Π.Σ.  ¨Εθνικός Μετεώρων¨
18. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου,
19. Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου "Η Αρίστη"



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!