Παρουσίαση του βιβλίου «Και όμως…νικήσαμε» του Γιώργου Μαυρίδη στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»


Παρουσίαση του βιβλίου «Και όμως…νικήσαμε» του Γιώργου Μαυρίδη
στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»

Το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη με τίτλο «Και όμως …νικήσαμε» (εκδόσεις Στοχαστής), παρουσιάζεται την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ώρα 19.00’, στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ.Γούναρη 39, Καμάρα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Στέφανος Δημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας και ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών,

Αντώνης Σαχπεκίδης, κλασικός φιλόλογος-συγγραφέας,

Άκης Αναστασίου, φυσικός,

Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

και ο συγγραφέας.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος, ιστορικός Σπύρος Κουζινόπουλος.


Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Πολλές είναι οι ψηφίδες που στοιχειοθετούν ως άμεσες διαγνωστικές πηγές την κιβωτό της μνήμης του λαού μας στις δεκαετίες που ακολούθησαν το έπος του 1940. Και είναι -ευτυχώς- αρκετές οι μαρτυρίες των άμεσα συμμετεχόντων στα γεγονότα που, όπως οι αγωνιστές του 1821, μας άφησαν και αφήνουν ιερή μνήμη και παρακαταθήκη "τις διηγήσεις τους για τα συμβάντα της ελληνικής φυλής", όπως θα έλεγε ο κορυφαίος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο και τηρουμένων -πάντοτε- των αναλογιών, εντάσσεται και το βιβλίο του Γιώργου I. Μαυρίδη, Και όμως... Νικήσαμε, που είναι μια πυκνή, μεστή μαρτυρία, που με αδρό τρόπο αποτυπώνει την εποποιία του Εαμικού Κινήματος, και των όσων ακολούθησαν, μέσα από την προσωπική πορεία-στάση ζωής της οικογένειας του αφηγητή, που αυστηρά, σχεδόν εμμονικά, στέκεται στην καταγραφή των γεγονότων.

Το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη, κυκλοφορώντας σε μια χαλεπή-τραγική για τον λαό μας περίοδο, έρχεται να σταθεί αρωγός στα βάσανα και τη θλίψη του, καθώς αποτυπώνει με τον πιο ειλικρινή και λιτό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απλών Ελλήνων, το πνεύμα της Αντίστασης, όλων όσοι διαχρονικά εμπνεόμενοι από τα ιδανικά του Δημοκρατικού Πατριωτισμού, αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στην ανηθικότητα του πεπρωμένου, παραμένοντας όρθιοι, παρ' όλα αυτά.

Αυτή τη βαθιά πίστη στη ζωή, τη δημιουργία και την ελευθερία, αποτυπώνει και η μαρτυρία αυτή, που ολοκληρώνοντας έναν κύκλο ζωής καταλήγει: "Μετά από τριάντα χρόνια αγώνα ζωής ή θανάτου, οι διώκτες μας και το φασιστικό καθεστώς που μας κυνήγησε δεν μπορούσε πλέον να μας βλάψει: Τους είχαμε νικήσει!"

Γι' αυτό και όχι μόνο αξίζει, αλλά και πρέπει να διαβαστεί ως άμεση πηγή και αυθεντική ιστορική μαρτυρία που δικαιωματικά αποτελεί μέρος της ιστορίας της πατρίδας μας.

Ο συγγραφέας

Ο Γ.Ι. Μαυρίδης γεννήθηκε στην Καλλίπολη του Νόμου Πέλλας το 1937 από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε ιατρική στο Α.Π.Θ. και πήρε την ειδικότητα του παιδίατρου. Διορίστηκε στο ΠΙΚΠΑ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Κ.Υ. Διαβατών ως διευθυντής, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2004. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Γεωργία Βουκάλη και  έχουν μια κόρη την Ιωάννα. Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!