Εγκρίθηκε Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας





                             ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
                          ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
                                                       oΔΣΑ)
                                         ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Φράγκων 6 - 8 Τ.Κ. 54626 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 508800
Γρ. Τύπου 2310 508805 Φαξ 2310 508806
Email: otapress@anakyklosi.gr                                          
                                  Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019
                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το έργο Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»

Ο Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε ικανοποιημένος με την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής (ΣΔΙΤ) αναφορικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα, λέγοντας μάλιστα ότι το αίτημα αυτό ήταν ομόφωνη απόφαση  των συναδέλφων της Αυτοδιοίκησης τον Ιούλιο του 2017 για υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπό υλοποίηση αυτή τη στιγμή στη χώρα και με την έγκριση του μόνο χαρά μπορούμε να νοιώθουμε αφενός γιατί υλοποιούμε πιστά τον Περιφερειακό σχεδιασμό και μάλιστα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και αφετέρου γιατί με το έργο αυτό δίνουμε λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ευχαριστώ όλους τους συναδέρφους της Αυτοδιοίκησης αλλά και τους συνεργάτες του ΦΟΔΣΑ που με αγαστή συνεργασία καταφέραμε σήμερα όχι να συζητάμε για τον ΠΕΣΔΑ αλλά να τον υλοποιούμε.

Το έργο σε αριθμούς:
(i)                  Μονάδας Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ δυναμικότητας 262.700 t/έτος
(ii)                Μονάδας επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 t/έτος που δύναται να ενταχθεί στην εν λόγω ΜΕΑ σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ ΚΜ
θα εξυπηρετεί :
1.      Όσον αφορά στα σύμμεικτα τους ακόλουθους 10 Δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης,  Δέλτα, Θεσσαλονίκης (τμήμα του Δήμου κατά 60%), Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών,  Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος Ωραιοκάστρου, τους Δήμους των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας από τον νομό Κιλκίς.
  1. Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα η Μονάδα θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των Δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και της ΔΕ Καλλιθέας και του Δήμου Ωραιοκάστρου καθώς και των Δήμων Κορδελιού - Εύοσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, της ΔΕ Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου και του 35% του πληθυσμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα πιο σημαντικά οφέλη από την λειτουργία του:
-          Μείωση δραστικά του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων.
-          Μείωση δραστικά της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων.
-          Περιορισμός και αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων.
-          Εξάλειψη της  ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής και τις συνδεόμενες κοινωνικές αντιδράσεις  με αυτό το θέμα.

                                    


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!