Ιστορικό χρέος η απόδοση τιμής στα θύματα του «ΜΠΛΟΚΟΥ» και ο εορτασμός της επετείου της απελευθέρωση της Καλαμαριάς από τους ΝΑΖΙ του Μανόλη Λαμτζίδη



Ιστορικό χρέος η απόδοση  τιμής στα θύματα του «ΜΠΛΟΚΟΥ» και ο εορτασμός της επετείου της  απελευθέρωση της Καλαμαριάς από τους ΝΑΖΙ
Του Μανόλη Λαμτζίδη
Πρ. Πρόεδρου ΔΣΘ, Ιδρυτικού μέλους του Σωματείου “ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ”, Αντιπροέδρου  Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Περιεχόμενο ενός σύγχρονου δημοκρατικού πατριωτισμού είναι η υπεράσπιση και διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης του λαού μας , η διατήρηση της ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, η προστασία των συλλογικών δημόσιων αγαθών καθώς και όλες οι οικουμενικές αρχές και αξίες, που αποτυπώνονται σε διεθνή κείμενα και συμβάσεις , στη διαμόρφωση των οποίων συμβάλαμε διαχρονικά ως λαός.
Η λέξη και η έννοια «δημο-κρατία» (το κράτος του λαού)  απόκτησαν νόημα και περιεχόμενο στην αρχαία Αθήνα και χρησίμευσαν ως πρότυπο και «αφήγημα» για όλα τα σύγχρονα κράτη.

Στη νεότερη ιστορία μας, ο Ελληνικός λαός ταυτίστηκε με πράξεις γενναιότητας και θαρραλέας αντίστασης απέναντι σε κάθε είδους εισβολέα , σε κάθε είδους αυταρχικό εχθρικό καθεστώς, που έθετε σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα της χώρας και την δημοκρατία.

Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, στην εποποιϊα του ΟΧΙ ,αλλά και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις του ΝΑΖΙΣΜΟΥ και ΦΑΣΙΣΜΟΥ.
Η Καλαμαριά, η «Μικρή Μόσχα» από τη μιά πλήρωσε ακριβό τίμημα κατά τη διάρκεια του «ΜΠΛΟΚΟΥ», που οργανώθηκε από τους συνεργάτες των Γερμανών στις 13 Αυγούστου 1944  ενώ και αυτή απελευθερώθηκε, όπως η Θεσσαλονίκη απο τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944, όπως αναγνωρίστηκε άλλωστε απο το Δημοτικό της Συμβούλιο, που έλαβε σχετική ομόφωνη απόφαση.

Φέτος, δεν προβλέφθηκε - σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές – ούτε εκδήλωση τιμής για τα θύματα του ΜΠΛΟΚΟΥ, ούτε επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της Καλαμαριάς απο τους ΝΑΖΙ.

Για το λόγο αυτό, χρέος τιμής και πατριωτικό καθήκον είναι η παρουσία όλων μας στη διπλή εκδήλωση της  Δημοτικής Παράταξης «Καλαμαριά Αλλιώς» , η οποία με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μπουμπουλίνα» διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για  τα θύματα του «Μπλόκου» της Καλαμαριάς και την απελευθέρωση της Καλαμαριάς από τους ΝΑΖΙ στις 30 Οκτωβρίου 1944
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 στις 5:30 μμ,  στην Πλατεία 13ης Αυγούστου 1944 , όπου έχει τοποθετηθεί το μνημείο για τα θύματα του Μπλόκου της Καλαμαριάς στη συμβολή της οδού Κερασούντος και Μητροπολίτη Καλλίδου )
Το    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ περιλαμβάνει ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα Ρόδα τα Τριαντάφυλλα» του  Μιχάλη Αγραφιώτη («Το Μπλόκο της Καλαμαριάς»). Επίσης στο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Κατοχή – Απελευθέρωση 1941-1943». Από το πρωί θα λειτουργεί «κιόσκι», από όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για το «Μπλόκο» της Καλαμαριάς  και θα  ακούγονται τραγούδια για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
Την εκδήλωση στηρίζει  με ενεργή συμμετοχή το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών» με σύνθημα «Απαιτούμε δεν επαιτούμε. Δικαιοσύνη και αποζημίωση».

Όλοι οι δημοκράτες, οι πατριώτες, οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες δίνουμε ραντεβού την Τρίτη στις 5:30 μμ στην Καλαμαριά, στην Πλατεία Κερασούντος


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!