Πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αναλαμβάνει ο δήμος Ωραιοκάστρου



Πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αναλαμβάνει ο δήμος Ωραιοκάστρου

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη των μνημείων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αναλαμβάνει ο δήμος Ωραιοκάστρου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία στην περιοχή του μεγαλύτερου ιστορικού πάρκου της Βόρειας Ελλάδας.
Σε πρώτη φάση ο δήμος Ωραιοκάστρου προχωρά στη συγκρότηση επιτροπής για την ανάδειξη της ιστορικότητας του δήμου στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη η σχετική απόφαση για τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έπειτα από σχετική εισήγηση του δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη.
«Σκοπός της επιτροπής είναι η συνέχιση κι ο εμπλουτισμός της διερεύνησης  των ζητημάτων που αφορούν την ανάδειξη των ιστορικών ευρημάτων, των μνημείων και των γεγονότων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που συνδέονται με τον δήμο Ωραιοκάστρου. Η επιτροπή άλλωστε θα ασχοληθεί επισταμένα και με θέματα που έχουν να κάνουν με την επισκεψιμότητα των ιστορικών χώρων και των μνημείων, όπως  είναι τα στρατιωτικά νοσοκομεία, οι χώροι ταφής, οι οχυρωματικές θέσεις κι άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του δήμου», ανέφερε στην κεντρική τοποθέτησή του προς το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, η προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορικότητας του δήμου στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε από σχετική εκδήλωση που οργάνωσε πριν από λίγους μήνες ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου. Αυτός, εξάλλου, είναι κι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσακίρης πρότεινε η επιτροπή για την ανάδειξη της ιστορικότητας του δήμου Ωραιοκάστρου στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο να προεδρεύεται από εκπαιδευτικό που θα υποδειχθεί από τον σύλλογο διδασκόντων του 1ου δημοτικού σχολείου. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν ακόμη η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου Ευαγγελία Δρόσου κι ο Ηρακλής Τσακαλίδης ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης όπως επίσης η διδακτορική ερευνήτρια Δέσποινα Χαρίτου κι ο πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Ο Πόντος» Θεόδωρος Αμανατίδης ως ειδικός σύμβουλος.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, η επιτροπή θα επιδιώξει επαφές και συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα με τα ιστορικά τμήματα του πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και με αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με φορείς και οργανισμούς, με σκοπό την επιστημονική στήριξη του εγχειρήματος και την οργάνωση κοινών δράσεων.
«Κατά το αμέσως επόμενο διάστημα η επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της σχετικά με την ανάδειξη των μνημείων και την αξιοποίησή τους, σχετικά με την αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου τους αλλά και με την εξασφάλιση άνετης πρόσβασης για τους επισκέπτες τους», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης, τονίζοντας ότι «το ιστορικό πάρκο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί θα αποτελέσει το πολιτιστικό brand name του δήμου Ωραιοκάστρου».



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!