Μαζική πορεία και διαμαρτυρία για την δυσοσμία στο Κορδελιό


φώτο  Stelios Dimitriadis

Συγκέντρωση  διαμαρτυρίας  και Πορεία διοργάνωσε  η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών Κορδελιού - Ευόσμου Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ για τη συνεχιζόμενη δυσοσμία και την αέρια ρύπανση όπως αναφέρει στην ανακοίωνση που εξέδωσε και, που προκαλούν  οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων. Η Προσυγκέντρωση ήταν στις 11.00 π.μ. στο  πρώην Δημαρχείο Ελευθερίου – Κορδελιού (Εθνικής Αντιστάσεως & Ανδρέα  Παπανδρέου). 
Πάνω απο 1000 πολίτες συγκεντρώθηκαν και συμμετείχαν στην πορεία που έφθασε μέχρι  την πύλη των ΕΛΠΕ στην οδό Μοναστηρίου, όπου και ολοκληρώθηκε  η διαμαρτυρία. Στην πύλη των Ελληνικών Πετρελαίων παραδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Το κείμενο του ψηφίσματος που παραδώθηκε στην πύλη των Ελληνικών Πετρελαίων:
Θεσ/νίκη, 20 Οκτωβρίου 2019
ΨΗΦΙΣΜΑ


της ανεξάρτητης κίνησης πολιτών Κορδελιού - Ευόσμου
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Μετά τη δημοσίευση στις 14-8-2019 και του τελικού πορίσματος του ερευνητικού προγράμματος ΠΚΜ-ΑΠΘ, που κατέδειξε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου των Ελληνικών Πετρελαίων «ως εν δυνάμει πηγή δυσοσμίας στην αστική περιοχή του Κορδελιού», κανένα μέτρο προς την επίλυση του προβλήματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Η λειτουργία των Ελληνικών Πετρελαίων εντός του αστικού ιστού, που επεκτείνεται με νέες πρόσφατες άδειες στην θυγατρική Elpedison, έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων, τον κίνδυνο πρόκλησης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος (SEVESO III), την αδυναμία μεταξύ άλλων ανέγερσης σχολείων, τη μείωση της αξίας των ακινήτων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη της αέριας ρύπανσης. Συγκεκριμένα:
1. Την αναστολή των εργασιών στις μονάδες που προκαλούν προβλήματα, δίχως συνέπειες για τους εργαζομένους.
2. Την ολοκλήρωση των διορθωτικών μέτρων που εξήγγειλαν ΠΚΜ και ΥΠΕΝ, από την δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος του ΑΠΘ, την 26η Φεβρουαρίου 2019.
3. Την ακύρωση των σχεδίων επέκτασης της Elpedison, με αύξηση της ισχύος της ήδη υπάρχουσας και τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που ανακοινώθηκαν από τη ΡΑΕ.
4. Τη σταδιακή μετεγκατάσταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων SEVESO εκτός αστικού ιστού.
5. Τη μέτρηση των επικίνδυνων ρύπων στην πηγή (φουγάρο) και την on-line δημοσιοποίησή τους.
Τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματά μας έχουν εκφράσει πλήθος φορέων, συλλόγων, οργανώσεων, πρωτοβουλιών και σύσσωμοι οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών, με την συμμετοχή τους στη σημερινή διαμαρτυρία αλλά και πρωτοβουλίες πολιτών από τις περιοχές που πλήττονται άμεσα από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων, στις οποίες τα Ελληνικά Πετρέλαια αποκτούν δικαιώματα, μετά την ψήφιση των συμβάσεων παραχώρησης, που υπεγράφησαν προσφάτως στη Βουλή.
Δεν δεχόμαστε άλλο την υποτίμηση και την υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών. Δεν δεχόμαστε άλλο την επιβάρυνση της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας με ανταλλάγματα μερικές χορηγίες και στο όνομα μιας ανάπτυξης, από την οποία ο μόνος που κερδίζει, είναι ο επιχειρηματικός όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Η συντονιστική επιτροπή


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!