Πράσινοι: Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υποσκάπτει την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα!


Το γνωστό μοντέλο της στρεβλής ανάπτυξης από το οποίο έχει υποφέρει η χώρα ακολουθεί το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, εκτιμούν οι «Πράσινοι -Πρωτοβουλία για ένα νέο ενωτικό Πράσινο Κόμμα» και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.
Ήδη οι «Πράσινοι» έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που διευκολύνουν την παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού των Δήμων σε επιχειρηματικά συμφέροντα (άρθρο 179) και ζήτησαν την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και τη στήριξη των εγχειρημάτων κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας.
Όμως το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» έχει και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων, που διαμορφώνουν συνολικά ένα πνεύμα αντίθετο με ένα σύγχρονο μοντέλο περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Με αυτό το νομοσχέδιο-σκούπα, το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα υποβαθμίζονται ως θυσία σε μια κακώς εννοούμενη ανταγωνιστικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων με κάθε κόστος.
Συγκεκριμένα:
· εντάσσει σε καθεστώς κρατικής επιδότησης δραστηριότητες με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων και χρυσού,
· παρακάμπτει τις διαδικασίες και τους όρους για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και εκσυγχρονισμούς των επιχειρήσεων,
· προχωρά σε νέες απορυθμίσεις στο ήδη απορυθμισμένο εργασιακό περιβάλλον,
· καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων,
·  ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και αδιαφορεί για τις μικρομεσαίες
· διευκολύνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για νομιμοποιήσεις των αυθαιρεσιών τους και τοποθέτηση κεραιών  κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura κ.ά.
· υποσκάπτει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε σχέση με τα οικονομικά των βουλευτών,
· εξαιρεί τους καναλάρχες, τους μετόχους καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών εταιρειών διανομής και τους εκδότες από τη δήλωση Πόθεν Έσχες,
· εξαιρεί τις εταιρείες των ΜΜΕ από την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου,
· ευνοεί την χωρίς περιορισμό ανάπτυξη του διαδικτυακού τζόγου.

--


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!