ΟΧΙ από το ΔΣ του δήμου Παύλου Μελά στην πιθανή καύση RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ - Δυναμική η παρουσία συλλόγων και κατοίκων - Δείτε το κοινό ψήφισμα



Δυναμική η παρουσία των πολιτών και των εκπροσώπων των συλλόγων που εναντιώνονται στο ενδεχόμενο καύσης RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις (Δείτε ΕΔΩ) στο 1ο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.
Οι σύλλογοι ενημέρωσαν το ΔΣ για τις τελευταίες εξελίξεις με την τροποποίηση της ΜΠΕ της ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) ανατολικού τομέα όπου αφαιρεί την καύση απορριμματογενούς καυσίμου RDF-SRF και σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε ο ΤΙΤΑΝ του δίνεται η δυνατότητα να απορροφήσει το σύνολο της δυναμικότητας για να το καίει στις μονάδες του. Επίσης αναφέρεται ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για τη ΜΕΑ Δυτικού τομέα.
Κατατέθηκαν αρχικά 2 διαφορετικά ψηφίσματα αρχικά από δύο διαφορετικές ομάδες συλλόγων (στην πορεία βγήκε το κοινό ψήφισμα), όπου ζητούσαν από το ΔΣ να προβεί σε όλες τις ενέργειες για να αποτραπούν τα παραπάνω, επικαλούμενοι τις δηλώσεις του δημάρχου Θέρμης ότι η καύση κάνει κακό στην υγεία και στο περιβάλλον αλλά και στην περίπτωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Βόλο όπου υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις με συμπαραστάτη και τον Ιατρικό Σύλλογο.
Επίσης έγινε αναφορά στο ότι είναι ένα σχέδιο ετών που αντί ο ΦΟΔΣΑ, η Περιφέρεια και η εκάστοτε κυβέρνηση να προχωρήσουν στην ορθή διαχείριση απορριμμάτων, παρουσιάζουν ως μόνη λύση την καύση απορριμμάτων. Μάλιστα όπως τόνισαν όχι μόνο τελικά δεν τους ενδιαφέρει το συμφέρον των δήμων και των δημοτών, αλλά προσφέρουν την καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες προς όφελος δικό τους.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος κ. Δεμουρτζίδης και τόνισε ότι ο δήμος θα δηλώσει ξανά ενάντια στην ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ και θα κάνει όσες ενέργειες χρειαστεί για να αποτραπεί. Επίσης ανέφερε ότι ο δήμος έχει στείλει έγγραφο προς το ΦΟΔΣΑ όπου ζητάει απαντήσεις για τα ερωτήματα που έθεσαν οι σύλλογοι σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους.
Το λόγο πήραν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, οι αρχηγοί των υπόλοιπων παρατάξεων, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι. Δήλωσαν ότι είναι διαχρονικό πρόβλημα που τώρα ξεπροβάλλει πιο πολύ από ποτέ, είναι αυτονόητη η συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των πολιτών και πρότειναν διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διαχειρίζεται αυτό και άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα για να υπάρχει ενημέρωση και άμεση επίλυσή τους. Επίσης πρότειναν να υιοθετηθούν τα ψηφίσματα με τις προτάσεις των συλλόγων.
Αναφορά έγινε και για το ΣΜΑ Ευκαρπίας και τον τρόπο λειτουργίας τοy (θέμα που αρχικά έθεσαν οι σύλλογοι και από τις 2 μεριές)
Στο τέλος μετά από 3 ώρες συζήτηση, έπειτα και από τις διαβουλεύσεις που είχαν οι σύλλογοι μεταξύ τους, παρουσιάστηκε ένα κοινό ψήφισμα (αντί για δύο) από όλους τους συλλόγους, που έχει κοινό στόχο να καταδικαστεί η πιθανή καύση RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε πιθανή μονάδα καύσης αλλά και μια σειρά ενεργειών που πρέπει να κάνει ο δήμος και το ΔΣ του δήμου Παύλου Μελά, προκειμένου να αποτραπούν τα όσα αναφέρθηκαν αλλά και να γνωστοποιήσει μέσα από τα ΜΜΕ της πόλης τις διαθέσεις προς κάθε πλευρά.


Διαβάστε παρακάτω το κοινό ψήφισμα των συλλόγων που ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το ΔΣ του Δήμου Παύλου Μελα.





Κοινό ψήφισμα κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων RDFSRF και εναλλακτικών καυσίμων στο ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης

Μπροστά στο ενδεχόμενο καύσης RDFSRF, στο ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης, δεκάδες φορείς, σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και τοπική κοινωνία αντέδρασαν μαζικά σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.
Ο Δήμος Παύλου Μελά πρέπει να βγεί μπροστά στο δίκαιο αγώνα που ξεκινά και να εναντιωθεί στο ενδεχόμενο καύσης RDF SRF και να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, καθώς η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού θα φέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά και όχι μόνο.

ΖΗΤΟΥΜΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά με ΨΗΦΙΣΜΑ:
α. Να αποφασίσει και να πάρει όλα τα μέτρα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, ενάντια στο ενδεχόμενο καύσης αποριμματογενών αποβλήτων RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης.
β. Να δημοσιεύσει ανακοίνωση που να δείχνει την αντίδρασή του στην απόφαση-γνωμοδότηση της Επιτροπής για πιθανή μεταφορά της καύσης από τη ΜΕΑ Αν.Τομέα, στα Δυτικά και στο ΤΙΤΑΝ. Στην ανακοίνωση να δηλώνεται και η εναντίωση στην καύση απορριμμάτων RDF, SRF και εναλλακτικών καυσίμων σε μονάδες που βρίσκονται μια ανάσα από τα σπίτια μας. Η ανακοίνωση να γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους συλλόγους και φορείς του δήμου.
γ. Να κάνει ένσταση-προσφυγή κατά της γνωμοδότησης και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, για να ακυρωθεί η απόφαση της τροποποίησης της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα.
δ. Να ζητήσει από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ Α.Ε. αν όντως έχει σκοπό να κάνει καύση RDFSRF στην Ευκαρπία. Να της γνωστοποιήσει ότι αν η απάντησή της είναι θετική, θα κριθεί ανεπιθύμητη, θα σταματήσει κάθε είδους ¨συνεργασία¨ μαζί της και το ίδιο θα ζητήσει και από τους συλλόγους και φορείς του δήμου Παύλου Μελά.
ε. Να ζητήσει εγγράφως από την Περιφέρεια και το ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις :
·                     Για ποιο λόγο αφαιρέθηκε οποιαδήποτε καύση από τη ΜΕΑ Αν. Τομέα Θεσσαλονίκης, αφού βασικός στόχος του ΦΟΔΣΑ ήταν η ¨ενεργειακή αξιοποίηση υπέρ των δήμων¨;
·                     Για ποιο λόγο, χωρίς καμία αιτιολόγηση ή μελέτη διασποράς αερίων ρύπων και δίχως να υπάρχει άδεια καύσης RDF και SRF, παρέχεται ¨εν λευκώ¨ η προοπτική της καύσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη στο ΤΙΤΑΝ, ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις του 2010 από Περιφέρεια, από Δημάρχους και του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, για απαγόρευση της καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία στην Ευκαρπία;
·                     Υπάρχει περίπτωση να γίνει το ίδιο και με τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα;
·                     Γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν πέρασε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, αλλά απλά από μία επιτροπή Ανάπτυξης, που είχε πλειοψηφικά συμβούλους εκτός Θεσσαλονίκης; Εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα να υποβαθμίζεται ένα τέτοιο μείζον θέμα;
·                     Γιατί δεν έχουν εφαρμόσει μεθόδους και μέτρα μείωσης βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή με ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της;
στ. Να ζητήσει την έγγραφη συμπαράσταση και των υπολοίπων ΔΣ των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ και να βγει κοινό δελτίο τύπου.
ζ. Να δηλώσει την αμέριστη συμπαράσταση και να ηγηθεί στον κοινό αγώνα που πρέπει να κάνουν Δήμοι και Δημότες  ενάντια στην καύση RDF-SRF, για να αναπτυχθεί πραγματικά και να προχωρήσει μπροστά η Δυτική Θεσσαλονίκη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
η. Να απαιτήσει βελτίωση της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας και αντισταθμιστικά οφέλη, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή. Εδώ και 2 χρόνια εξυπηρετεί επιπλέον δήμους από ότι προβλέπει η ΜΠΕ του, με τη δικαιολογία ότι ο ΣΜΑ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει προβλήματα.
θ. Να προχωρήσει στη δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο μας που να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες σε περίθαλψη, αλλά και στην πρόληψη, εξαιτίας του επιβαρυμένου περιβάλλοντος από τη γειτνίαση με ρυπογόνους  βιομηχανίες.

Η Καύση RDF - SRF και εναλλακτικών καυσίμων
στο ΤΙΤΑΝ και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης ΔΕN θα περάσει


Υπογράφουν οι παρακάτω σύλλογοι:
1. Ένωση Πολιτών Μετεώρων,
2. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας,
3. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Ευκαρπίας,
4. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας,
5. Φίλοι του Δάσους (ΜΕΤΕΩΡΑ),
6. ΑΣ Ταε κβο ντο Μετεώρων,
7. Πολιτιστικός Σύλλογος Μετέωρων ¨Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος¨ ,
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου,
9. Ένωση Γονέων Δήμου Παύλου Μελά,
10. Ένωση Ποντίων Πολίχνης,
11. Ανεξάρτητη Ομάδα Νέων Π.Ε.Σ. το Δυτικά (Πολίχνη- Ευκαρπία – Σταυρούπολη),
12. Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας,
13. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης,
14. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Λυκείου Σταυρούπολης,
15. Σωματείο Ένωση Μακεδονία Ευκαρπία,
16. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευκαρπίας,
17. Α.Π.Σ. ¨Εθνικός Μετεώρων¨
18. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου,
19. Σύλλογος Γυναικών Ωραιοκάστρου "Η Αρίστη"
20. ΠΡΟΤΕΚΤΑ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,
21. Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης 22. Συνδικάτο Οικοδόμων,
23. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης,
24. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα»,
25. Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας,
26. Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης .


πηγή φώτο Ένωση Πολιττών Μετέωρα


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!