Ενημερωτικό των παρεμβάσεων των δημοτικών συμβούλων της Ενωτικής Ανατρεπτικής παρέμβασης Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών στις 21 και 30 Οκτώβρη


Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ»
Ενωτική, Ανατρεπτική Παρέμβαση
στον δήμο Νεάπολης – Συκεών
Ενημερωτικό των  παρεμβάσεων των δημοτικών συμβούλων της  Ενωτικής Ανατρεπτικής παρέμβασης Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών  στις 21  και 30 Οκτώβρη
Καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου γιατί :
i.            Δεν  αποτυπώνεται σε αυτόν  κανενός είδους σχεδιασμός ,προγραμματισμός ,εντοπισμός κρίσιμων προβλημάτων , ιεράρχηση έργων σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής ,πολιτισμού και εκπαίδευσης.
ii.            Πρόκειται μόνο για μια απλή καταγραφή έργων, αφού δεν φαίνεται η εξελικτική τους πορεία (αρχή, τέλος)  .
iii.            Κινείται  στα πλαίσια της υποχρηματοδότησης των δήμων  (η οποία δεν αμφισβητείται έμπρακτα από την δημοτική αρχή) και στην ουσία εκτελείται μέσω έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν  δημότες-ισσες.
iv.            Προσαρμόζει τα περισσότερα  έργα στην λογική  και τις κατευθύνσεις  της ΕΕ και των ΕΣΠΑ (ιδιωτικοποιήσεις, έργα βιτρίνας, έργα ωφελιμότητας για το κεφάλαιο, ελαστικές σχέσεις εργασίας, συγκεκριμένη δομή και λειτουργία της πόλης κλπ.) και όχι στις ανάγκες των δημοτών-ισσών και στην προοπτική  μιας ανθρώπινης, ζωντανής και φιλικής στο περιβάλλον πόλης.
v.            Είναι εικονικό, αφού συμπεριλαμβάνει έργα που κατ’ επανάληψη περιέχονταν στα προγράμματα παλαιότερων ετών που υλοποιούνταν σε πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 10%).
vi.            Δεν λαμβάνει υπόψη του τα αποτελέσματα της λεγόμενης διαβούλευσης, αφού αυτές οι προτάσεις δεν αποτυπώνονται διακριτά πουθενά στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
vii.            Δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες στα περισσότερα έργα.
viii.            Δεν χρησιμοποιείται μέρος του αποθεματικού για την εκτέλεση άμεσης προτεραιότητας παρεμβάσεων.

Καταθέσαμε ερωτήσεις
1.      για την ανάγκη αναθεώρησης του αντιδημοκρατικού κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου όπου κυριαρχεί ο συνεχής μονόλογος και οι διακοπές του δημάρχου (την επαναλαμβάνουμε μονότονα σε κάθε συνεδρίαση χωρίς απάντηση!)
2.       για την επείγουσα ανάγκη ανακατασκευής της αυλής του 7ου και 8ου Νηπιαγωγείων
3.       για την καθυστέρηση των έργων στην οδό Ανδρέου Δημητρίου
4.      για την ενδεχόμενη καθυστέρηση πληρωμής των εργαζομένων στην ΚΕΥΝΣ.
5.      Για την καθυστέρηση πληρωμής των σχολικών καθαριστριών.

Προτείναμε την δημιουργία «περιπτέρων κοινότητας» (ένα σε κάθε δημοτική ενότητα)  στην θέση  παραδοσιακών περιπτέρων, τα οποία θα λειτουργούν  ως  κέντρα πληροφόρησης των πολιτών , ως χώροι ανάρτησης ανακοινώσεων από δημότες-ισσες, φορείς ,συλλόγους κ.λ.π. ,ενώ παράλληλα θα προβάλλουν το ιστορικό-πολιτιστικό  υπόβαθρο  της περιοχής και την ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία.
Ζητήσαμε να ενημερωνόμαστε για τις συνεδριάσεις των τοπικών κοινοτήτων.
 Ζητήσαμε να μην επιβαρύνονται τα σχολεία με τα λειτουργικά  έξοδα  των ΚΔΑΠ ,τα οποία λειτουργούν σε απογευματινή βάρδια.

Ψηφίσαμε λευκό στην κατανομή από την σχολική επιτροπή των ποσών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων που είναι εξαιρετικά μειωμένα (πάνω από το 50%) τα τελευταία χρόνια , δυσχεραίνουν ασφυκτικά το έργο των εκπαιδευτικών και ως εκ τούτου  τα σχολεία στρέφονται στους γονείς και ενίοτε σε χορηγούς ! Την ίδια στιγμή οι χώροι των σχολείων διατίθενται (γενικά σωστά) σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς επιβαρύνοντας, όμως, τα έξοδα λειτουργίας. Για το ζήτημα  αυτό επείγει συντονισμένη αγωνιστική απάντηση και διεκδίκηση.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Καταθέσαμε ψήφισμα για την τραγική κατάσταση στον ΟΑΣΘ και την ταλαιπωρία των δημοτών (αναβλήθηκε η συζήτησή του για δεύτερη φορά).
Καταθέσαμε ψήφισμα για το πέρασμα των αποθεματικών των δήμων στη Τράπεζα της Ελλάδας και τον εκβιασμό πως αν αυτό δεν γίνει θα έχουμε διακοπή της χρηματοδότησης!!! Το ψήφισμα έγινε δεκτό με την προσπάθεια που καταβάλλαμε και αφού συμπεριλήφθησαν και άλλες προτάσεις που ακούστηκαν  : Άρνηση κατάθεσης των χρημάτων, ενημέρωση των πολιτών-ισσών, εξασφάλιση της πληρωμής των εργαζομένων κλπ.
Καταθέσαμε  ψήφισμα  για την κατάργηση του άρθρου 179  που διευκολύνει το πέρασμα των δημοτικών υπηρεσιών στους εργολάβους και όλου  του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που καταλύει κάθε εργατικό δικαίωμα και περιβαλλοντική προστασία για την «προσέλκυση επενδυτών». Στο θέμα αυτό  έγινε μεγάλη και αποκαλυπτική συζήτηση παρουσία και του σωματείου των εργαζομένων του δήμου που βρίσκονταν σε αγωνιστική κινητοποίηση. Ο Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και  κατά της ανάγκης ύπαρξης μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα. Προς επίρρωση των απόψεων του επικαλέστηκε τον … Μαρξ, την διαπάλη των εταιρειών που αναμειγνύονται στην επιχείρηση των σκουπιδιών, το έκτακτο των αναγκών καθαριότητας στα …νησιά, ότι δεν έχουμε την τεχνογνωσία των ιδιωτών  και άλλα . Επιδόθηκε δε σε σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους (συντεχνιακά συμφέροντα) που στηρίζουν τις …εταιρείες ! Στο τέλος καταψήφισε το ψήφισμα μαζί με την παράταξη της ΝΔ του κ. Ζάχαρη.
Καταθέσαμε ψήφισμα ενάντια στην εισβολή στην Συρία  και υπέρ της αλληλεγγύης στον Κουρδικό λαό. Έγινε συνδιαμόρφωση ενός τελικού  ψηφίσματος που καταδικάζει την Τουρκική εισβολή, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, τον ρόλο των ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ  και απαιτεί μη εμπλοκή της χώρας με απομάκρυνση των ξένων βάσεων και του ΝΑΤΟ. (Ενώ το ψήφισμα φάνηκε ότι περνά ομόφωνα- μετά και από  τις προσθήκες προτάσεων που ακούστηκαν- το ΚΚΕ τελικά το καταψήφισε, αφού το μελέτησε …διεξοδικά!)   
Καταθέσαμε ψήφισμα κατά των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των διακοπών ρεύματος, κατασχέσεων κλπ σε συνδημότες μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς(αναβλήθηκε για πολλοστή φορά).
Καταθέσαμε ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους  Η. Σμήλιο και Ζ. Κλεισιάρη για το κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και περιουσίας από τις τράπεζες. Έγινε ομόφωνα αποδεκτό.
Καταθέσαμε  ψήφισμα  ενάντια στην σχεδιαζόμενη κατασκευή φαραωνικών ΜΕΑ (μονάδες επεξεργασίας, αποβλήτων) στην Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη στα οποία  θα γίνεται επεξεργασία όλων  των απορριμμάτων της Κ. Μακεδονίας! και  της εξαιρετικά ρυπογόνου καύσης των απορριμμάτων στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ. Αντιπροτείναμε την ολοκληρωμένη  και αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις αρχές : μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση από δημόσιους και δημοτικούς φορείς με την πλατιά ενημέρωση και εμπλοκή των πολιτών. Το θέμα μετατέθηκε (και με δική μας συμφωνία) σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ με συμμετοχή του ΦΟ.Δ.Σ.Α. και άλλων φορέων καθώς και των πολιτών Πιστεύουμε ότι η  ενεργός συμμετοχή των πολιτών-ισσών μπορεί να αποτρέψει το περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα ,το οποίο -όπως διαφάνηκε -έχει και την έγκριση της δημοτικής αρχής.
Καταθέσαμε ψήφισμα ενάντια στον πραξικοπηματικό νόμο 4623/2019 που αφορά την λειτουργία περιφερειών και δήμων  και φέρνει πλήρως αντιδημοκρατικές τροποποιήσεις στην λειτουργία τους,   νοθεύοντας την βούληση των εκλογέων –που ψήφισαν με διαφορετικά κριτήρια- και  ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το δημαρχοκεντρικό μοντέλο (αναβλήθηκε για πολλοστή φορά).
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Μαρία Κυπραίου
Λαθήρας Γιάννης

 fb :Η Πόλη Αλλιώς Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση στον Δ. Νεάπολης - Συκεών





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!