Δώρα τέχνης και αγάπης στον Ι.Σ.Θ.

Δώρα τέχνης και αγάπης στον Ι.Σ.Θ.
 
 
«ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων ζωγραφικής, του Ευθύμιου (Μάκη) Βαρλάμη που θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας -που εκπροσωπεί το έργο του Μακεδόνα καλλιτέχνη- ο Ι.Σ.Θ. εξασφάλισε ειδικές τιμές των αυθεντικών έργων του (300 ευρώ), έσοδα των οποίων θα δοθούν στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο. Οι ώρες λειτουργίας καθημερινά θα είναι από τις 10.00πμ έως τις 14.00μμ και η είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
 
Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ., κ. Νίκος Νίτσας, τονίζει ότι «η τέχνη είναι για όλους και με αυτή την έκθεση αποδεικνύεται… Συνάδελφοι γιατροί και όποιοι άλλοι θελήσουν, θα μπορέσουν να θαυμάσουν το έργο του αείμνηστου εικαστικού, να αποκτήσουν ένα πολύ σημαντικό έργο τέχνης σε χαμηλές τιμές και ταυτόχρονα να προσφέρουν σε παιδιά που έχουν ανάγκες, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου»
 
Την έκθεση τέχνης για όλους και μάλιστα… με καλό σκοπό, θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στα γραφεία του Ι.Σ.Θ., Πλ. Αριστοτέλους 4.
 
Το έργο του Βαρλάμη
 
Ο Ευθύμιος (Μάκης) Βαρλάμης εργάστηκε εντατικά́ τα τελευταία χρόνια της ζωής του και δημιούργησε την πρωτότυπη αυτή συλλογή με περισσότερα από́ 1000 έργα ζωγραφικής. Κάθε ένα από́ αυτά́ τα αυθεντικά́ έργα, έχει διαστάσεις 50 x 50 εκ και αντανακλά έναν πολύμορφο κόσμο ιδεών, χρωμάτων και ελεύθερης σύνθεσης, που είναι μοντέρνα, επίκαιρα και συναισθηματικά.  Ο Καθηγητής Dr Volker Fischer του Μουσείου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φρανκφούρτης έγραψε μεταξύ άλλων «...οι πίνακες δείχνουν όλο το φάσμα των κλασικών θεμάτων της τέχνης, δηλαδή πορτρέτα και τοπία, απόψεις πόλεων, νεκρές φύσεις και γυμνά. Το εκρηκτικό ζωγραφικό
 ύφος τους θυμίζει άλλες φορές ιμπρεσιονιστικές ή εξπρεσιονιστικές και άλλες σουρεαλιστικές ή κυβιστικές παραστάσεις.Οι πίνακες από τον τρόπο ζωγραφικής τους ενεργούν εδώ συνειδητά με αυθορμητισμό, κάτι που είναι σίγουρα μια παιδαγωγική ιδέα. Αυτοί έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και την ταύτιση των νέων με τα “δικά τους” έργα. Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να γίνει κατανοητή σαν ένα δημοκρατικό σχέδιο και σίγουρα σαν εναλλακτική πρόταση στην καθιερωμένη αγορά των έργων τέχνης...»
 
Ο Ευθύμιος ή Μακης Βαρλάμης γεννήθηκε στη Βέροια το 1942 και απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2016 στο Schrems της Αυστρίας. Ήταν πολυσύνθετος καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, designer, marketing thinker, συγγραφέας και παιδαγωγός. Σπούδασε αρχιτεκτονική και καλές τέχνες και δίδαξε στο πανεπιστήμιο για Εφαρμοσμένες Τέχνες της Βιέννης την περίοδο 1974 - 1981 και ως επισκέπτης καθηγητής σε ακαδημίες και πανεπιστήμια σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Tο πολύπλευρο έργο του χαραχτηρίζεται από πολυμορφία και σφαιρικότητα. Ήταν ένας δημιουργός που επιδίωκε την ενορχήστρωση και τη μεταφορά των θετικών δυνάμεων της αρχιτεκτονικής, της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας, αλλά και των αξιών του ελληνισμού και της χριστιανικής πίστης, στη ζωή, την εκπαίδευση, την οικονομία και την αγορά και απευθυνόταν σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από καταγωγή, ηλικία ή μόρφωση για να τον “συν-κινήσει” και να συμπαρασταθεί στον καθημερινό αγώνα του. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε πει για το έργο του «Είναι πίνακες για νέους ανθρώπους, για ανθρώπους με ανοιχτή καρδιά, που βλέπουν την τέχνη σαν σύμβολο της αλληλεγγύης, της καλοσύνης και της αγάπης. Επιπλέον τα έργα αυτά είναι σύμβολα της απεραντοσύνης της τέχνης. Είναι αυθεντικοί πίνακες σαν αποτυπώματα της ζωής και καρποί της πολύχρονης εργασίας μου»
 
Ο Ιατρικός σύλλογος εξασφάλισε τα έργα της συλλογής από το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, τους οργανισμούς που εκπροσωπούν τον καλλιτέχνη και το έργο του σε όλο τον κόσμο.
 
 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!