Παρουσίαση μελέτης του μεταδιδακτορικού υποτρόφου του Α.Π.Θ. και Επιστημονικού Συνεργάτη του ΙΜΜΑ Δρ. Κωνσταντίνου Σ. Παπανικολάου

Παρουσίαση μελέτης του μεταδιδακτορικού υποτρόφου του Α.Π.Θ. και Επιστημονικού Συνεργάτη του ΙΜΜΑ Δρ. Κωνσταντίνου Σ. Παπανικολάου

Την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (αίθουσά Αλέξανδρος Χαΐτογλου), θα παρουσιαστεί η μελέτη του μεταδιδακτορικού υποτρόφου του Α.Π.Θ. Δρ. Κωνσταντίνου Σ. Παπανικολάου, με τίτλο:
"Η Αυστρο-Ουγγαρία, η Γερμανική Αυτοκρατορία και ο Μακεδονικός Αγώνας (1903-1908). Συγκλίσεις και αποκλίσεις εντός της Διπλής Συμμαχίας".

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της έρευνας του μεταδιδακτορικού υποτρόφου του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνου Σ. Παπανικολάου, με θέμα την πολιτική της Αυστρο-Ουγγαρίας και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στο Μακεδονικό Ζήτημα την περίοδο 1903-1908. Το δόγμα περί ακεραιότητας των κτήσεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η στάση της γερμανοαυστριακής διπλωματίας στις συγκρούσεις Ελλήνων και Βουλγάρων στα τρία βιλαέτια, το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας αντισλαβικής βαλκανικής συμμαχίας καθώς και ο ρόλος του γερμανόφωνου Τύπου είναι οι βασικοί άξονες της διάλεξης. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Mürzsteg (Μυρστέγης), τα σχέδια των Αψβούργων για προώθησή τους προς το νότο και η σημασία της Ελλάδας στους σχεδιασμούς Βιέννης και Βερολίνου, είναι μερικά μόνο από τα επιμέρους σημεία τα οποία απασχολούν τον ερευνητή ενώ έμφαση δίνεται στις εν πολλοίς άγνωστες διαφοροποιήσεις που ανέκυψαν, με αφορμή τη σύγκρουση στη Μακεδονία, στους κόλπους της Διπλής Συμμαχίας. Τα πορίσματα της μελέτης, η οποία βασίστηκε σε πρωτότυπη αρχειακή έρευνα θα δημοσιευθούν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Η υποτροφία είναι στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των δυο φορέων. Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, θα απευθύνει χαιρετισμό ενώ σχολιαστής θα είναι ο κ. Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας (Α.Π.Θ.).




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!