Μαθητές δημοτικών Σχολείων της Καλαμαριάς σε ρόλο δημοτικών συμβούλων συζήτησαν για αθλητισμό και Πολιτισμό


Μαθητές δημοτικών Σχολείων της Καλαμαριάς σε ρόλο δημοτικών συμβούλων συζήτησαν για αθλητισμό και Πολιτισμό

Με θέμα ημερήσιας διάταξης τις Αθλητικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Δράσεις που θα ενδιέφεραν  τους μαθητές  και θα ήθελαν να  προτείνουν, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου η δεύτερη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  μαθητών δύο Σχολείων, του 3ου και του 6ου, στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Δημοκρατίας». Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βάσω Νικολέτου και  η  Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ναταλία Παντελίδου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δια Βίου Μάθησης, Θανάση Γιαννακό, ο οποίος καλωσόρισε τους μαθητές και τόνισε πως ο θεσμός αυτός φέρνει πιο κοντά τους νέους της τοπικής κοινωνίας στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Εξήγησε πως πρόκειται επί της ουσίας για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, την ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στην σύγχρονη κοινωνία, αλλά και την αξία της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Οι νεαροί ομιλητές κατέλαβαν τα έδρανα της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και με την δική τους φρέσκια και νεανική ματιά έθεσαν  για συζήτηση το πολύ ενδιαφέρον θέμα, αυτό των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.  Οι προτάσεις και οι θέσεις που διατύπωσαν πάνω το επίμαχο θέμα αλλά και η ευαισθησία που επέδειξαν,  ενδεχομένως να αποτελέσει στο μέλλον την αφετηρία για την αυριανή τους στάση και δράση, ως ενεργοί πολίτες, στην προσπάθεια αναζήτησης λύσεων στα ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν.
Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και  ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ζήτησαν  από την Δημοτική Αρχή, σε ότι αφορά τους αθλητικούς χώρους  να τους παραχωρούνται δυο Κυριακές του μήνα για να αθλούνται μαζί με τους γονείς τους, ενώ πρότειναν τη διοργάνωση διαφόρων άλλων σχολικών δραστηριοτήτων  καθώς  και άλλες δράσεις οι οποίες θα  ενισχύουν την αθλητική δραστηριότητα.
Επίσης,  ζήτησαν   τη συνδιοργάνωση Δήμου Και Σχολείων μιας εκδήλωσης με τη μορφή παζαριού διανθισμένο με αθλητικές δράσεις, από γυμναστές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με πώληση ειδών  υγιεινής διατροφής, ειδών  γυμναστηρίου και άλλα παρεμφερή είδη.

Οι νεαροί δημοτικοί σύμβουλοι εκφράζοντας την ευαισθησία και την αγάπη τους για το πράσινο και το περιβάλλον πρότειναν επίσης να γίνουν δενδροφυτεύσεις στους  δημόσιους χώρους και τα  κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών μονάδων.

Ολοκληρώνοντας τις ομιλίες τους,  πρότειναν  τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, από τις σχολικές μονάδες του Δήμου, με αναφορά και αναπαράσταση σημαντικών ιστορικών γεγονότων του τόπου στα οποία θα συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Καλαμαριάς. Επιπλέον, ζήτησαν να ξεκινήσει ο Δήμος ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ημέρες θάλασσας» με συμμετοχή των  σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη διάρκεια του οποίου θα υλοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις που έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο.
Όλες οι προτάσεις των μαθητών έχουν καταγραφεί και είναι στις προθέσεις  της Δημοτικής  Αρχής, να ληφθούν υπόψη της.

Η παρουσία πάντως  των μαθητών σε ρόλο δημοτικών συμβούλων  με στόχο να κατανοήσουν τη δύναμη της μελετημένης και υπεύθυνης σκέψης στη συλλογική δράση, αποτέλεσε για όσους παρακολούθησαν την συνεδρίαση, πηγή αισιοδοξίας για το σήμερα και το αύριο της πόλης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!