Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία: Διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, η καύση SRF-RDF στην ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και στις άλλες τσιμεντοβιομηχανίες


ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,
 Η ΚΑΥΣΗ SRF-RDF ΣΤΗΝ ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Σε μία από τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο λαός μας, εξαιτίας της επέλασης του καταστροφικού ιού που "θερίζει" όλο τον κόσμο, η εταιρία ΤΙΤΑΝ Α.Ε., αξιοποιώντας το νομοθετικό αντιπεριβαλλοντικό πλέγμα που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ), σε ότι αφορά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, αιτήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο και πέτυχε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και την ανανέωση της άδειας, που είχε πάρει στο παρελθόν, η οποία είχε λήξει. 
Με τη νέα τροποποίηση, θα προχωρήσει  στην πολυπόθητη καύση  RDF-SRF,  με πρόσχημα τη μείωση του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα, αλλά στην ουσία, για να μειώσει δραστικά, το κόστος των καυσίμων στο εργοστάσιό της, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.
Οι ρυθμίσεις για την καύση των αστικών αποβλήτων (αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία την ονομάζουν), που προώθησαν και προωθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, έρχονται σε συνέχεια των "εθελοντικών συμφωνιών" που συνυπογράφουν κάθε φορά, με την ΕΝΩΣΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. 
Χαρακτηριστικό της υποταγής όλων αυτών των κυβερνήσεων στα συμφέροντα και τις επιθυμίες των τσιμεντοβιομηχάνων, είναι το γεγονός, ότι, στις 3 Ιουλίου 2019, μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, συνυπόγραψε τη νέα "Εθελοντική Συμφωνία" με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος Νέλλο Κανελόπουλο, δεδομένου ότι η προηγούμενη είχε λήξει το 2016.  Με βάση αυτήν την "εθελοντική συμφωνία" ζήτησε ο ΤΙΤΑΝ και την τροποποίηση της υπάρχουσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λίγες μέρες μετά. Συνιστά πράξη πολιτικού θράσους συνεπώς, η υπογραφή και από τον κύριο Φάμελλο, αλλά και από τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η υπογραφή κειμένου καταγγελίας της τροποποίησης της Μ.Π.Ε.

Η "εθελοντική συμφωνία" αυτή, του κ. Φάμελλου,  επανέφερε την δυνατότητα (που έδινε και η προηγούμενη συμφωνία) στις τσιμεντοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν ως εναλλακτικά καύσιμα για τις βιομηχανίες τους, εναλλακτικές πρώτες ύλες που προέρχονται από απόβλητα, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής στις ιδιαίτερα ενεργοβόρες βιομηχανίες τους, επιβαρύνοντας όμως το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών με ανεπανόρθωτες συνέπειες, όπως έχουν αποδείξει επιστημονικές μελέτες με πιο πρόσφατη αυτήν του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τη ρύπανση που προκαλεί η καύση των SRF-RDF  στην εκεί τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.
Επιπλέον όμως, τους έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα, χωρίς τροποποίηση των ΑΕΠΟ, να μπορούν να κάνουν δοκιμαστική χρήση νέων εναλλακτικών καυσίμων, για χρονικό διάστημα 90 ημερών (!!!!). Κοινώς, "στην κασίδα" μας, να κάνουν πειράματα για χρήση νέων καυσίμων.

Επίσης, για πρώτη φορά, έγινε αναφορά στις εισαγωγές εναλλακτικών καυσίμων (αν δε μας φθάνουν τα δικά μας ή αν είναι φθηνότερα τα εισαγόμενα να έχουν δυνατότητα να κινούνται ανάλογα), θέτοντας για το θεαθήναι κάποιους στοιχειώδεις ελέγχους, καθώς και στις εξαγωγές αυτών.

Όπως για πρώτη φορά, η πολιτεία δεσμεύθηκε και εγγράφως, ότι θα χρηματοδοτήσει τις τσιμεντοβιομηχανίες, προκειμένου να τηρούν τις προδιαγραφές για τους "περιβαλλοντικούς όρους" και για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι η άδεια για καύση SRF-RDF  στην εταιρία ΤΙΤΑΝ ΑΕακολουθεί με ευλαβική συνέπεια τη διαχρονική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις αλλά και τους φορείς που συντάσσονται μαζί τους (Δήμους, Περιφέρειες, ΦΟΣΔΑ στην ΠΚΜ ),  μία πολιτική που εξυπηρετεί την διασφάλιση νέων πηγών κέρδους για τους επιχειρηματίες, προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει με την ανάθεση της αποκομιδής αλλά και τη λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες. Και φυσικά όλες αυτές τις επιδιώξεις τους 
« κατάφεραν» να τις νομιμοποιήσουν και από τον ΠΕΣΔΑ της Π.Κ.Μ., όπου σε αγαστή συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ψηφίστηκε από την μνημονιακή πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό τον κύριο Τζιτζικώστα, η δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης ( καύση ), και η τότε ηγεσία του Υπουργείου ΥΠΕΝ ( Σταθάκης-Φάμελλος ) υιοθέτησε απνευστί.

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ιδιαίτερα σήμερα, που η κατάσταση είναι σοβαρή και επανέρχεται,  αυτές τις κρίσιμες ώρες, η αξία της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, θεωρεί ότι πρέπει να υπερασπιστούμε και τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων.  Καμία σχέση διαχείρισης των απορριμμάτων με ιδιώτες. Με προτεραιότητα  στην πρόληψη-μείωση δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών,  την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή με 4 κάδους, την κομποστοποίηση, με απλές  αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους, χαμηλής όχλησης, εντάσεως εργασίας με ουσιαστική άμεση συμμετοχή και όφελος του πολίτη και των Δήμων. Κατάργηση των "εθελοντικών συμφωνιών" μεταξύ των κυβερνήσεων και των τσιμεντοβιομηχάνων, κατάργηση της άδειας στο ΤΙΤΑΝ ΑΕ.

                                                                                                                                    Το Γραφείο Τύπου.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!