Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την Τρίτη 19 ΜαΐουΟ Δήμος Παύλου Μελά τιμά τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την Τρίτη 19 Μαΐου

101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που ταυτίστηκε με τρομοκρατία, ομαδικές δολοφονίες, κρεμάλες, βιασμούς, λεηλασίες, εργατικά τάγματα, o Δήμος Παύλου Μελά τιμά τη θλιβερή επέτειο, προσαρμόζοντας τις εκδηλώσεις στη νέα καθημερινότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής.
Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος στον Πολιτισμό Ευαγγελία Καρακούτα και ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ανακοινώνουν τα παρακάτω για την Τρίτη 19 Μαΐου, ημέρα Μνήμης, για τον ξεριζωμό των Ποντίων από τη γη τους

ΩΡΑ 12.00, Άγαλμα του Ποντίου αγωνιστή, οδός Μεσολογγίου, Σταυρούπολη, δίπλα στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου.
Ο Δήμος Παύλου Μελά αποτίει φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές – θύματα του τουρκικού εθνικισμού, που δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν βιαίως από τις προαιώνιες εστίες του Πόντου.
Θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο και τους 3 συλλόγους Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης, Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Ένωση Ποντίων Πολίχνης σε μια συμβολική τελετή με την παρουσία εκπροσώπων της ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Παρακαλούμε όλους όσους παρευρεθούν να σεβαστούν τους κανόνες και τις οδηγίες της Πολιτείας και των αρμοδίων.

ΩΡΑ 21.00, Τηλεοπτική προβολή από την ΕΡΤ 3 της παράστασης λόγου, ήχου και εικόνων «ΔΕΗΣΗ ΠΟΝΤΟΥ» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, στη Μονή Λαζαριστών της Σταυρούπολης, σε μια έμπνευση του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη και συνδιοργάνωση του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ - Διεύθυνση Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - (Ο.Τ.Θ.).
Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ3 στις 17 Φεβρουαρίου 2020, στη Μονή Λαζαριστών.
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Παραγωγή: Θέμης Μαυροπεραστής
Μοντάζ: Ελένη Γούτα
Δημιουργία, ιδέα, κείμενα, επιμέλεια, συντονισμός: Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γιώργος Γεωργιάδης
Μουσική επιμέλεια, πιάνο, σύνθεση: Χρήστος Κεμανετζίδης
Αφήγηση: Τάσος Νούσιας
Ωδή Μονολόγου: Βερόνικα Αργέντζη  
Ερμηνεία - Μουσικοί:
Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης
Αλέξης Παρχαρίδης, Χρήστος Χαλκιάς
Λύρα: Γιώργος Ατματσίδης, Χρήστος Καλιοντζίδης
Επίσης:
Χορεύουν Σέρρα, ο μικρός Θανασάκης Παρχαρίδης και ο Αλέξης Παρχαρίδης με τη συνοδεία της λύρας του Χρήστου Καλιοντζίδη.
Τη Βερόνικα Αργέντζη, στην ωδή του μονολόγου συνοδεύει ο Αλέξης Παρχαρίδης με τη λύρα του Χρήστου Καλιοντζίδη.
Την εκδήλωση υποστήριξαν σύλλογοι ποντίων που εδρεύουν στη Γερμανία και στην Ελλάδα.


Πληροφορίες για την Επιμνημόσυνη δέηση στο Άγαλμα Ποντίου Αγωνιστή
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
2313 302 834, 835 936Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!