101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων – Αναδρομή στο παρελθόν άρθρο του Ιορδάνη Χριστοδουλίδη


101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων – Αναδρομή στο παρελθόν

Πέρασαν 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μια γενοκτονία που σημάδεψε με αίμα τον 20ο αιώνα όμως ο ποντιακός ελληνισμός συνεχίζει και δίνει μάχη για την ιστορία του διότι ο κάθε λαός δίνει πάντα τη δική του ερμηνεία της ιστορίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν γεγονότα, απτά στοιχεία, ιστορίες και μαρτυρίες που δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο για αμφισβήτηση των γεγονότων αυτών.
Στις 19 Μαϊου κάθε χρόνο η γειτόνισσα Τουρκία γιορτάζει την μέρα αυτή ως μέρα απελευθέρωσης "μοστράροντας" τον Μουσταφά Κεμάλ ,τον λεγόμενο Ατατούρκ, ως εθνικό απελευθερωτή, ως έναν επίγειο θεό ο οποίος κυματίζει αμέριμνος στις σημαίες της καθιερωμένης τους παρέλασης. Για εμάς, τους Έλληνες, είναι μνημόσυνο.
Το 1914 σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων της σημερινής Τουρκίας ανήκαν σε Έλληνες και οι Πόντιοι αριθμούνταν στους 700.000.
Το 1908 επικρατούν οι Νεότουρκοι με αρχηγό τον Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις στο λαό του αλλά ανέκαθεν κύριως σκοπός του ήταν ο διωγμός και ο εξισλαμισμός των χριστιανικών πληθυσμών.
Οι Πόντιοι, για να γλιτώσουν τις απάνθρωπες επιθέσεις των νεότουρκων ,κατέφυγαν στα βουνά και έγιναν αντάρτες και το 1916, μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Κεμάλ είχε όλο το περιθώριο να ολοκληρώσει το απάνθρωπο σχέδιο του, δηλαδή τον ολικό αφανισμό του Ελληνικού γένους στον Πόντο.
Στις 19 Μαϊου του 1919 οι Νεότουρκοι φτάνουν στη Σαμψούντα και με την βοήθεια των Γερμανών ,τους οποίους είχαν μεταπείσει ότι οι χριστιανοί λάμβαναν βοήθεια από την Γαλλία και την Αγγλία και αποτελούσαν κίνδυνο για την οικονομία και την επικράτηση τους στο Ανατολικό Μπλοκ, ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων οι οποίες σύμφωνα με πολλούς μελετητές κόστισαν τη ζωή 350.000 τίμιων ανθρώπων.
 Έως το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Τούρκοι λεηλατούσαν περιουσίες, έσφαζαν και βίαζαν γυναίκες και μικρά παιδιά , έκαιγαν χωριά (στη Κερασούντα κάηκαν ολοσχερώς 88 χωριά) , εκτελούσαν ηλικιωμένους και ανάγκαζαν τους άντρες να δουλεύουν στα τάγματα εργασίας.
Οι Έλληνες, θέλοντας να προστατέψουν τις οικογένειές τους αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν κ.α), στη κομμουνιστική-λενινιστική τότε Ρωσία και την Ελλάδα.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί αληθινό γεγονός, και ως τέτοιο πρέπει να μείνει στην παγκόσμια ιστορία. Γι'αυτό λοιπόν είναι χρέος μας να το διδάσκουμε στα παιδία μας έτσι ώστε η μνήμη των προγόνων μας να μείνει πάντα ζωντανή.

Ιορδάνης Χριστοδουλίδης
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Northampton
BCs Business Administration
MA Social Innovation


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!