18 Μαΐου 2020, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, «Μουσεία για την Ισότητα: Πολυμορφία και Κοινωνική Συνοχή»

18 Μαΐου 2020, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, «Μουσεία για την Ισότητα: Πολυμορφία και Κοινωνική Συνοχή».

Η φετινή χρονιά του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συνοδεύεται από τις τραγικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας. Ο covid19 μας ανάγκασε να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας για προσωπική, αλλά και για κοινωνική προστασία. Η πολιτιστική, ωστόσο, αξία των Μουσείων στάθηκε πολύτιμος αρωγός στη δύσκολη αυτή στιγμή για όλη την ανθρωπότητα. Η τεχνολογία συνέδεσε άμεσα την κοινωνία με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών στο χώρο των Μουσείων.
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με κύρος και συνέπεια, πιστό στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, προβάλλει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης, 2007», πνευματικό παιδί της αείμνηστης Περσεφόνης Καραμπάτη. Το πρόγραμμα ξετυλίγει τη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης στα μάτια των παιδιών μέσα από δραματοποίηση, παιχνίδια και προκλήσεις.

Η εξωστρέφεια που της χάριζε η προνομιακή θέση της πόλης μας, δημιουργούσε ένα μοναδικό περιβάλλον για τη «συγκατοίκηση» διάφορων φυλετικών ομάδων. Το φυσικό τοπίο, ο σημαντικός της ρόλος στο βαλκανικό χώρο, μαζί με το συνεχή εμπλουτισμό της με πληθυσμούς από διαφορετικά μήκη και πλάτη, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων, έδωσαν στη ζωή της Θεσσαλονίκης τη μοναδική δυνατότητα ανάδειξης των πιο λαμπρών πολιτισμών που είχαν αναπτυχθεί μέχρι εκείνη την εποχή σε Ανατολή και Δύση. Η κοινωνική πολυμορφία, καθώς και η αντιμετώπιση προκαταλήψεων στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, προβάλλονται με διαδραστικό τρόπο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

Από περίκλειστη βυζαντινή πόλη, προσκολλημένη στην παράδοση, μεταμορφώθηκε σε μια εξωστρεφή πόλη-λιμάνι. Τα κρίσιμα ιστορικά γεγονότα, όπως η Απελευθέρωση, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από το στρατό της Entente, η πυρκαγιά του 1917, η Μικρασιατική Καταστροφή, η ανταλλαγή πληθυσμών ανέδειξαν ανισότητες, κοινωνικά προβλήματα, αλλά και διεκδικήσεις μιας νέας κοινωνικής κατάστασης. 
Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τη δραματοποίηση, μικροί και μεγάλοι να κατανοήσουν τις εναλλαγές και να αντιληφθούν την πορεία της πόλης, αλλά κατά προέκταση και της Ελλάδας στο δρόμο της πολυμορφίας, της  κοινωνικής συνοχής και ισότητας.  

Σταυρούλα Μαυρογένη, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ.

Από τις 18 Μαΐου στη σελίδα του Μουσείου στο facebook οι «επισκέπτες» μας θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ παραγωγής του Μουσείου με τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης», που παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο όσα ξετυλίγονται στο εν λόγω εκπαιδευτικό προγράμμα.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ολόκληρο 4€ - Μειωμένο 2€, Ομαδικό εισιτήριο: Στα πέντε άτομα το ένα δωρεάν
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.
Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.
Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.
Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.
Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!