Συνάντηση μελών της Πρωτοβουλίας κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας με Γ. Λίλτση επικεφαλή της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Στο πλαίσιο της κοινοποίησης του ψηφίσματος, των τελευταίων εξελίξεων, των θέσεων και των δράσεων της Πρωτοβουλίας των 116 συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, μέλη από συλλόγους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, συναντήθηκαν και με τον κ. Γιώργο Λίλτση δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλή της δημοτικής παράταξης του Δήμου Παύλου Μελά "ΑΝΑΤΡΟΠΗ", καθώς και με μέλη της, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.
Αφού ειπώθηκε τι καίει μέχρι στιγμής ο ΤΙΤΑΝ, τι νέο ζητάει με αυτήν την τροποποίηση (RDF-SRF) και τι θα μπορούσε να κάψει αντί αυτού (πχ. φυσικό αέριο), εκφράστηκαν η καθολική απαίτηση των πολιτών για το σταμάτημα της διαδικασίας της αδειοδότησης του ΤΙΤΑΝ, η εναντίωση στην καύση απορριμμάτων από το 2010 και οι διαχρονικές συνέπειες της επιβαρυντικής "συμβίωσης" με μια τσιμεντοβιομηχανία που είναι μέσα στον αστικό ιστό.
Ζητήθηκε από τον κ. Λίλτση, αφού μας παρέδωσε τις προτάσεις του, να αναλάβει πρωτοβουλίες κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ, να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση και την περιφέρεια (που δεν έχει πάρει ακόμη θέση) και έγινε εκτενής συζήτηση σε διάφορα ζητήματα.
Λόγω της ιδιότητας του ως Ιατρού, του ζητήθηκε να επιστρατεύσει τη βοήθεια του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (όπως έγινε για την περίπτωση του Βόλου), να ζητήσει να γίνει μελέτη για τις επιπτώσεις από την καύση RDF SRF στην υγεία των πολιτών, αλλά και επιδημιολογική μελέτη, γιατί τα αναπνευστικά προβλήματα στην περιοχή μας είναι πάρα πολλά.
Συζητήθηκε ότι είναι σκόπιμο να γίνει κατεπειγόντως ανάθεση σε πιστοποιημένο φορέα μελέτη, που να καταδεικνύει τους κινδύνους από τους ρύπους (Φουράνια, Διοξίνες, NOx, Πολυχλωριωμένες Διβενζοδιοξίνες), αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής που δημιουργούν συσσωρευτική ρύπανση.
Έγινε εκτενής κουβέντα για το γεγονός ότι ένα τεράστιο ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί, είναι πώς ο ΤΙΤΑΝ λίγα μέτρα από τα σπίτια μας έχει ειδική άδεια "υψηλής όχλησης" παρακάμπτοντας τα πάντα και τους πάντες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να περνάει ότι θέλει μέσω ΥΠΕΝ, χωρίς να λογαριάζει τους δήμους και τους πολίτες.
Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και αφού γίνει ενημέρωση, να αποφασιστεί μια σειρά από κινητοποιήσεις ενόψει και της λήξης της καραντίνας, στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχουν εκτός από πολίτες και σύλλογοι, οι δημοτικές παρατάξεις και οι δημοτικοί – τοπικοί σύμβουλοι τους.
Τέλος επισημάνθηκε από την πλευρά της Πρωτοβουλίας ότι θα πορευτεί ως οφείλει με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και θα δείχνει τη δυσφορία της σε όποιον προσπαθεί να αποπροσανατολίσει ή να επηρεάσει τον σκοπό αυτό.
Ο κ. Λίλτσης υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τα παραπάνω και ότι θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών και των συλλόγων.
Από τη δική μεριά των συλλόγων της Πρωτοβουλίας με βάση και τα παραπάνω κατατέθηκε αίτημα προς τη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου με αρ.πρωτ.: 17225/ 07-5-2020, για εισήγηση θέματος που αφορά την ανάθεση μελέτης για τις επιπτώσεις της καύσης και της ρύπανσης.
Ακολουθούν και άλλες συναντήσεις το επόμενο διάστημα. Όλοι ενωμένοι, με ένα στόχο να νικήσουμε τον κοινό εχθρό.
Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά, λέμε ΟΧΙ στην καύση απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης .


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!