«Αιματοβαμμένο» το Δημαρχείο της Καλαμαριάς Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων


«Αιματοβαμμένο» το Δημαρχείο της Καλαμαριάς                                  
                                 


Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά μέσα σε κλίμα κατάνυξης και σεβασμού, την  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, μέσα από συμβολικές «εικόνες» χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά, ως πρέπει, σε ένα κλίμα κατάνυξης  χωρίς μαζικές εκδηλώσεις και συγχρωτισμό, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ο συμβολισμός του πένθους της γενοκτονίας αποσκοπεί στο να μην  επιτραπεί  στο  χρόνο να ξεθωριάσει τις σελίδες της ιστορίας αλλά  να παραμένει ζωντανό το ματωμένο δράμα των Ποντίων στις καρδιές όλων.
Το πρωί ο Δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης υπέστειλε μεσίστια την ελληνική σημαία στο Δημαρχείο.
Σήμερα παραμονή της μαύρης επετείου ,από τις 9 το βράδυ  και ως και τα μεσάνυχτα της 19ης Μαΐου το κτίριο του Δημαρχείου  στην πλατεία προσφυγικού Ελληνισμού  θα παραμείνει φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα, συμβολίζοντας το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος, που θα φέρει στη  μνήμη τα βαθιά  τραύματα και τις πληγές των προσφύγων του Πόντου.
Ανήμερα της μεγάλης τραγωδίας από  το πρωί θα αντηχούν  στο κέντρο της Καλαμαριάς μοιρολόγια του Πόντου  και αποσπάσματα από μαρτυρίες που θα  αποτυπώνουν τις κραυγές, τον πόνο και την πικρία των προσφύγων.
Στη διάρκεια της ημέρας  ψηλά στο μπαλκόνι του Δημαρχείου θα στέκεται ένα ζευγάρι ποντίων  (από μέλη των ποντιακών συλλόγων της Καλαμαριάς εναλλάξ)  με αυθεντικές ποντιακές φορεσιές  αποδίδοντας φόρο τιμής και σηματοδοτώντας την ημέρα. Το ζευγάρι θα είναι πλαισιωμένο από τα λάβαρα της Αδελφότητας Κρωμναίων, του Συλλόγου Καυκασίων «ο Προμηθέας», της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς  και του Ποντιακού Συλλόγου «Οι Μίθριοι».
Καθώς θα σκοτεινιάζει και πάντα μέσα στους ήχους των καϊτέδων το Δημαρχείο Καλαμαριάς θα «βάφεται» στο κόκκινο της ημέρας.
To βράδυ από το ίδιο μπαλκόνι θα ηχήσουν οι φωνές μικρών ποντιόπουλων να απαγγέλουν και να αφηγούνται  το χαμό και τον πόνο των προγόνων τους, ενώ «τραγωδίας» ζωντανής μουσικής θα υμνήσουν τη θυσία.
 Οι καμπάνες της Ιεράς Μητρόπολης Καλαμαριάς θα χτυπήσουν πένθιμα καλώντας όλους μας από το σπίτι και το μπαλκόνι μας να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή.
 Η μέρα μνήμης  στο «αιματοβαμμένο» Δημαρχείο Καλαμαριάς θα κλείσει με ένα μοιρολόι και με χαραγμένο στη σκέψη όλων: «Η Ρωμανία κι αν πέρασε, ανθεί και φέρει κι άλλο….»
Τονίζουμε στους δημότες μας να αποφύγουν το συγχρωτισμό, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, ώστε του χρόνου όλοι μαζί και υγιείς να συγκεντρωθούμε για να τιμήσουμε την Ημέρα Μνήμης.
Μένουμε ασφαλείς, μένουμε νικητές, μένουμε με τη μνήμη ζωντανή, μένουμε Έλληνες.

Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!