Ο Δήμος Παύλου Μελά παρουσιάζει την Πέμπτη 18/6 τις νέες λειτουργίες του εμβληματικού κτιρίου Α2 του πρώην στρατοπέδου και μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά


Ο Δήμος Παύλου Μελά παρουσιάζει την Πέμπτη 18/6 τις νέες λειτουργίες του εμβληματικού κτιρίου Α2 του πρώην στρατοπέδου και μελλοντικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά

Βήμα - βήμα ο Δήμος Παύλου Μελά, βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και παράλληλα με τη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του ελεύθερου χώρου του πρώην στρατοπέδου, ολοκλήρωσε τις μελέτες για την αποκατάσταση και επανάχρηση  του διατηρητέου κτηρίου με τη διακριτική ονομασία Α2.
Πρόκειται για το γνωστό επίμηκες κτήριο που αναπτύσσεται στη δυτική πλευρά του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά με κύρια όψη στην οδό Λαγκαδά και θεωρείται το εμβληματικότερο όλων των κτισμάτων, ένα σημαντικό κατάλοιπο της ιστορικής μας κληρονομιάς που χρήζει άμεσα προστασίας.
Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Παύλου Μελά συνεργάστηκε με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ, την Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Α.Ε. και το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού προκειμένου να ωριμάσει το έργο της αξιοποίησης του ιστορικού κτιρίου.

Πρόσκληση σε Εκδήλωση – Δημόσια Παρουσίαση μελετών του κτίσματος στρατωνισμού Α2


Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 και ώρα 12.00 π.μ. θα παρουσιαστούν στο Κτήριο Χ του πρώην στρατοπέδου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο Παύλου Μελά, οι ολοκληρωμένες μελέτες αποκατάστασης και επανάχρησης του κτίσματος στρατωνισμού Α2, ως κέντρο επιτελικής διοίκησης του Δήμου και ως εκθεσιακός χώρος στη θεματική της Εθνικής Αντίστασης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώνει η Διεύθυνση Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του Δήμου Παύλου Μελά,  θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών που αφορούν τη δημόσια αναπτυξιακή παρέμβαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.
Η πρόσκληση για την εκδήλωση - δημόσια παρουσίαση απευθύνεται σε όλους τους δημοσιογράφους και θα δοθεί σχετικό Επικοινωνιακό υλικό του έργου στους/στις εκπροσώπους των ΜΜΕ, είναι όμως ανοιχτή και στο κοινό και θα υπάρχει η δυνατότητα τοποθετήσεων – ερωτήσεων, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων παρουσιάσεων.
Να σημειωθεί ότι το κτίσμα Α2 κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1890 - 1905 από την Οθωμανική διοίκηση του στρατοπέδου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως στρατώνας και  στην μακρόβια ιστορία του έλαβε διάφορες χρήσεις μεταξύ των οποίων και ως φυλακή θανατοποινιτών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Το 2003, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, το ΥΠ.ΠΟ.Α. χαρακτήρισε το κέλυφος του κτηρίου ως «μνημείο» και το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής έκτασης του πρώην στρατοπέδου ως ιστορικό τόπο.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
11.30 – 12.00 Προσέλευση
12.00 – 12.20 Χαιρετισμοί
• Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Δήμαρχος Παύλου Μελά
• Γεώργιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος της ΜΟΔ ΑΕ
• Μαρία Καραγιάννη, Πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ
12.20 – 12.30 Προβολή βίντεο με τη σύνοψη του έργου
12.30 – 12.45 «Χθες, σήμερα, αύριο: Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και Κτίσμα Στρατωνισμού Α2»
Παρασκευή Κούρτη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Aστικής Ανάπτυξης & Χρηματοδοτικών προγραμμάτων
12.45 – 13.15 «Τεχνικές παράμετροι και ιδιαιτερότητες του έργου αποκατάστασης
και επανάχρησης του κτίσματος»
Δημήτρης Γκατζώνης, Σταύρος Απότσος, Στέλλα Ψυλλάκη, MSc Αρχιτέκτονες Μηχανικοί,
Στελέχη του μηχανισμού στήριξης της ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ
13.15 – 13.30 «Προκλήσεις και ενέργειες του Δήμου για την συγκρότηση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο ΜΠΠΜ»
Ομάδα εργασίας Δήμου Παύλου Μελά: Μαρία Συμαλίδου, MSc Αρχαιολόγος,
Προϊσταμένη Τμήματος Μητρώων & Διαδικασιών Προσωπικού
13.30 – 14.00 Τοποθετήσεις – Eρωτήσεις κοινού

Συντονισμός της εκδήλωσης: Χρυσόστομος Καλογήρου,
Οικονομολόγος MSc, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2313 302860



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!