Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ για την ενδοοικογενειακή βία


Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ για την ενδοοικογενειακή βία

Στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία η εκδήλωση του τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Μείναμε σπίτι, μείναμε όμως ασφαλείς; Η ενδοοικογενειακή βία τον καιρό της πανδημίας».
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναφερόμενη σε στοιχεία τα οποία αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, μίλησε για αύξηση 300% που παρουσίασαν οι κλήσεις της τηλεφωνικής γραμμής ΣΟΣ την περίοδο τη καραντίνας σε σχέση με άλλες περιόδους. Εντυπωσιακό είναι δε, πως οι κλήσεις αυτές προέρχονταν κατά 80% από Ελληνίδες. Τόνισε όμως πως υπάρχει έλλειμμα στη ενημέρωση των αλλοδαπών γυναικών και των μεταναστριών.
Επίσης εξέφρασε την ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων κέντρων στήριξης και ενίσχυση του δικτύου δομών για τις κακοποιημένες γυναίκες καθώς και για το ρόλο της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Αθηνά Κοτσάμπαση, ανέφερε πως παραμένουν ανοιχτά τα θέματα της πρόληψης και των δομών, ενώ διευκρίνισε πως όσον αφορά στα νομικά ζητήματα, αυτά έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί. Τέλος, έκανε αναφορά στις υφιστάμενες νομικές προβλέψεις.
Η δικηγόρος, Ρωξάνη Κωστατζίκη, αναφερόμενη στην περίοδο της καραντίνας είπε πως τα συμβουλευτικά κέντρα δεν ήταν ανοιχτά, ενώ υποστήριξε, πως θα έπρεπε να παραμείνουν σε λειτουργία όπως και τα νοσοκομεία. Μίλησε επίσης για την πρακτική αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης.
Τέλος, ο ψυχίατρος, Σταύρος Μπουφίδης, στάθηκε στα αισθήματα που νιώσαμε όλοι μας με την πανδημία, παρομοιάζοντάς τα με εκείνα που νιώθουν τα θύματα κακοποίησης. Δηλαδή εγκλεισμό, φόβο, ψυχολογική βία. Όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία υποστήριξε, πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι το γκρέμισμα των στερεοτύπων. Επειδή, όπως είπε, και νόμοι υπάρχουν και δομές υπάρχουν. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι όλα αυτά να δουλέψουν.  

Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!