Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τα 14 παλικάρια της Ευκαρπίας

Ο Δήμος Παύλου Μελά απέδωσε τιμή στους 14 πατριώτες που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία, στις 31 Ιουλίου του 1944, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους, την Ευκαρπία αλλά και ολόκληρη την αγωνιζόμενη Ελλάδα.
Η ετήσια τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουλίου 2020, ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χρυσοστόμου της Ευκαρπίας και συνεχίστηκε στο Μνημείο των 14 παλικαριών, τόπο μνήμης για τους ήρωες που θυσιάστηκαν, σφυρηλατώντας με το δικό τους παράδειγμα αυταπάρνησης και τις επόμενες γενιές.
Παρουσία του Προξένου του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Carsten Müller και συγγενών των θυμάτων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Ιερέα Ιωάννη Δημητριάδη και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απηύθυνε χαιρετισμό για τα 14 παλικάρια που έπεσαν άνανδρα και συνάντησαν το θάνατο, γιατί σήκωσαν ανάστημα στο ναζισμό και αγαπούσαν την πατρίδα τους.
«Η γνώση του παρελθόντος και της Ιστορίας, βοηθά στην κατανόηση του παρόντος και αποτελεί τον καλύτερο δάσκαλο και οδηγό για το μέλλον!» ήταν το κεντρικό μήνυμα του Δημάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θλιβερό τοπίο της περιόδου 1941 -1944 με χωριά ολόκληρα που πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν, φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης, τόπους εκτελέσεων, θανάτους, βομβαρδισμούς, ανταρτοπόλεμο, αντίποινα των κατοχικών δυνάμεων, πείνα, λιμό, σκελετωμένους νεκρούς στο δρόμο να συλλέγονται με κάρα και στις αμέτρητες ιστορίες αντίστασης, στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπενθύμισε ότι «ο Δήμος Παύλου Μελά, τιμώντας όλους αυτούς που αποκατέστησαν την ελευθερία στην Ελλάδα, κάνει πράξη τη διατήρηση της Εθνικής Μνήμης και μέσα στο πρώην στρατόπεδο και αυριανό ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, στο εμβληματικότερο όλων των κτισμάτων, στο κτήριο Α2, θα δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, με στόχο την ευαισθητοποίηση κυρίως της νεολαίας για τη σπουδαία αυτή περίοδο πατριωτισμού».

Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική προσφορά του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑ (Vagelis Stergioulas Photography)









Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!