Κ. Μάλαμα : “Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εναντιώνεται στις οικουμενικές αξίες της θρησκευτικής συνύπαρξης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς”

Δήλωση Κυριακής Μάλαμα 


“Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εναντιώνεται στις οικουμενικές αξίες της θρησκευτικής συνύπαρξης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί βάλλει ευθέως στις οικουμενικές αξίες της διαθρησκευτικής συνύπαρξης, του διαθρησκευτικού διαλόγου και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία θρέφει τον θρησκευτικοί φανατισμό κι εργαλειοποιεί ένα παγκόσμιο μνημείο για εθνικιστικούς λόγους. Η παγκόσμια κοινότητα κι η Unesco καλούνται να καταδικάσουν αυτή την απόφαση και να πιέσουν για την άμεση αναθεώρηση της. Η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει τα διπλωματικά αντανακλαστικά της και να αναδείξει το θέμα σε ό​λες τις διεθνείς διασκέψεις που συμμετέχει. Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνάψει άμεσα διπλωματικές συμμαχίες, όχι μόνο με τις χώρες του χριστιανικού κόσμου, αλλά και με το σύνολο των χωρών που διαβλέπουν πίσω από την κίνηση της Τουρκίας τον κίνδυνο της υποκίνησης θρησκευτικού μίσους. Τέλος,​ με δεδομένο ότι στην πολιτιστική διπλωματία η Ελλάδα κατέχει μία σημαντική θέση, ως μεγάλος αρχαίος πολιτισμός, θα πρέπει να κλιμακώσει τις κινήσεις ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στους κινδύνους αλλοίωσης του παγκόσμιου μνημείου της Αγίας Σοφίας και των πολιτιστικών θησαυρών του από την χρήση του ως τζαμί.
-- 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!