Πάνος Σκουρλέτης: «ο κ. Μητσοτάκης έσπειρε μακεδονομάχους και τώρα κινδυνεύει να θερίσει τουρκοφάγους».Ομιλία του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στη Θεσσαλονίκη


Ομιλία του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη στη Θεσσαλονίκη


Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε χθες ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο της καμπάνιας του κόμματος,  «Μένουμε Όρθιοι» του κόμματος.
Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, στις 7.30 το απόγευμα.
Την εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν οι Ν.Ε. Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, άνοιξε ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης.
Μιλώντας για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις , ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας τις οποίες χαρακτήρισε σχεδιασμένες. Σχετικά δε με αυτό το θέμα είπε πως χρειάζεται εθνική ενότητα, η οποία όμως πρέπει να έχει περιεχόμενο. Ο κ. Μητσοτάκης μόλις σήμερα σκέφτηκε να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς παρά το ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτησε από την πρώτη στιγμή. Και αντί γι’ αυτό προτίμησε προηγουμένως να κάνει μυστικές συναντήσεις, όπως αποκαλύφθηκε. Την ίδια ώρα δε που μιλά για εθνική συνεννόηση η κυβέρνησή του προχωρά σε σπίλωση προσώπων με σκοπό να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναξιόπιστος στα μάτια του κόσμου.
Η Κυβέρνηση, είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να οδηγήσει την κατάσταση στο δρόμο της ειρήνης, καταδικάζοντας την πατριδοκαπηλία της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης έσπειρε μακεδονομάχους και τώρα κινδυνεύει να θερίσει τουρκοφάγους».
Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση την χαρακτήρισε ως αναπαλαιωμένη πολιτική άκαμπτου νεοφιλελευθερισμού. Κι αυτό φάνηκε με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Που η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να περάσει όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα. Έτσι αντί για την ισχυροποίηση του ΕΣΥ επιχειρείται η συρρίκνωση του. Η πανδημία έπληξε τη χώρα σε μια στιγμή προκλητικής αμφισβήτησης του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση, η οποία προωθούσε τις συμπράξεις με ιδιώτες,
«Σχεδιάζουν ΣΔΙΤ για να κερδίσουν από τις ανεκτίμητες υποδομές του δημοσίου», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Επίσης η κυβέρνηση με την πολιτική της ακύρωσε ουσιαστικά την Επιθεώρηση Εργασίας. Ακόμη αντί να επιδοτήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την εργασία επέλεξε να κάνει το αντίθετο, δηλαδή, συνειδητά, να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της Οικονομίας υπέρ των ισχυρών.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως αρνήθηκε να υιοθετήσει τις κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές παρουσιάστηκαν στα προγράμματα Μένουμε Όρθιοι 1 και 2. Αν αυτού, φρόντισε να δημιουργήσει ύφεση πολύ πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Και το έκανε ψαλιδίζοντας τις συλλογικές συμβάσεις, κάτι που οδήγησε σε μείωση μισθών και άρα σε μείωση της κατανάλωσης. Προχώρησε στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην περικοπή των εισοδημάτων, στην κατάργηση της 13ης σύνταξης.
Αναφέρθηκε και στην κατάργηση ουσιαστικά του προγράμματος Φιλόδημος στην τοπική αυτοδιοίκηση, με το μηχανισμό να ελέγχεται πλέον από τον υπουργό.
Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απαξίωση της επιθεώρησης περιβάλλοντος υποστηρίζοντας πως η ΝΔ ψήφισε έναν περιβαλλοντοκτόνο νόμο, ενώ σταμάτησε το έργο ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών.
«Η κυβέρνηση μιλά για αριστεία αλλά χωρίς αρίστους» και αναφερόμενος στους μετακλητούς υπαλλήλους τόνισε πως ενώ η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνησή της αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό τους αυξάνοντας μάλιστα και τους μισθούς τους.
Για την υπόθεση Novartis είπε πως επιχειρείται πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έστειλε την υπόθεση στη δικαιοσύνη κατηγορείται για σκευωρία ενώ οι δικαστές που ανέλαβαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης , διώκονται! Είναι σαφές ότι με αφορμή αυτή την υπόθεση θέλουν να ξαναγράψουν την πρόσφατη ιστορία των σκανδάλων του παλιού δικομματισμού και να δημιουργήσουν εκ νέου τους όρους μια νέας διαπλοκής
Στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρεί η κυβέρνηση με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Ενώ καλπάζουν η ύφεση, η ανεργία, η κακοπληρωμένη εργασία, σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι η ΝΔ πολιτεύεται με όρους πολιτικής τυμβωρυχίας, εργαλειοποιώντας τον πόνο των ανθρώπων για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αδιαφορώντας και για τις αντιφάσεις της, καθώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε, στην περίπτωση του Ματιού, τον επιβαρυντικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής για την σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου. Για τα εμπλεκόμενα στελέχη της πυροσβεστικής  και της Αστυνομίας που συγκέντρωναν τα «πυρά» της ΝΔ, αλλά αναβαθμίστηκαν έπειτα από την ίδια.
Είπε ακόμη σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης, πως ο πρωθυπουργός διεκδικεί το πρώτο βραβείο του μεγαλύτερου ψεύτη. «Έκανε τα 32 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης 72. Δεν θα μπορούσε, βεβαίως, να το ισχυριστεί με τόση άνεση αν δεν ήξερε πως υπάρχουν τα πρόθυμα συστημικά ΜΜΕ που προσπαθούν να πείσουν πως είναι έτσι. Δυστυχώς, η απόφαση απέχει πολύ από τις σημερινές ανάγκες, ενώ κινδυνεύουμε να συνδεθεί η οποία βοήθεια με μνημονικά προαπαιτούμενα. Η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για άλλη μια φορά μπήκε σε δεύτερη μοίρα, συμπαρασύροντας την ευρωπαϊκή προοπτική», είπε. 
Μιλώντας για το κόμμα, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η διεύρυνση είναι μια δεδομένη επιλογή διαρκούς επαναπροσέγγισης της κοινωνίας.
«Απευθυνόμαστε κατά προτεραιότητα στους απογοητευμένους από τους σημερινούς όρους άσκησης της πολιτικής, αλλά και σε όσους απείχαν από τις τελευταίες εκλογές. Θέλουμε να εκφράσουμε τις νεότερες γενιές, να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα νέα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας. Το επερχόμενο Συνέδριο είναι μια ευκαιρία  
για να μιλήσουμε για το πραγματικό περιεχόμενο της διεύρυνσης κι όχι για την ατζέντα που επιχειρούν να θέσουν τρίτοι, αναδεικνύοντας ανύπαρκτες αντιθέσεις και μεγέθη εσωκομματικού προβληματισμού που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, πλήττοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» είπε Και συνέχισε:  «Όλοι έχουμε συνομολογήσει την ανάγκη της διεύρυνσης, που ούτως ή άλλως την υπηρετήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ δυο φορές στην κυβέρνηση. Να δώσουμε λοιπόν ένα νέο περιεχόμενο σ’ αυτή, ικανό να εμπνέει τις νέες γενιές, που θα διαμορφώνει στην πράξη μια νέα σχέση με την πολιτική. Δύναμή μας είναι η ενότητα του χώρου μας μέσα από τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, που είναι πλούτος. Γιατί για εμάς η πολιτική σημαίνει περισσότερη συλλογικότητα, περισσότερη δημοκρατία και  μεγαλύτερος ρόλος στα μέλη μας».
Μετά το πέρας της εισήγησης ακολούθησε συζήτηση.
Πριν από την εκδήλωση, ο γραμματέας της ΚΞ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε το χώρο μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την επέτειο 46 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974.

Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!