Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

 


Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

 

Δραματική είναι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και θα γίνει ακόμη χειρότερη εάν δεν παρθούν άμεσα και δραστικά μέτρα. Ιδιαίτερα δε στη Θεσσαλονίκη,  η οποία θα στερηθεί περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της ματαίωσης της 85ης Δ.Ε.Θ.

Οι δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής διαδικτυακής συνάντησης-συζήτησης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους των επαγγελματικών τάξεων.

Η ματαίωση της Δ.Ε.Θ., έγινε εντελώς ξαφνικά χωρίς καμία συνεννόηση ή προειδοποίηση παρά το γεγονός πως είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή διεξαγωγή της. Κι αυτή ήταν η χαριστική βολή για την οικονομία της Θεσσαλονίκης, μία πόλη όπου όλα έχουν παγώσει, η αγορά έχει τεράστια προβλήματα, οι επαγγελματίες παθαίνουν ενώ δεν τα μέτρα καθυστερούν.

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους των επαγγελματιών, η κατάσταση αυτήν στην αγορά είχε προβλεφθεί και μάλιστα από τον περασμένο Απρίλιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, είχαν ενημερώσει και είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Είχαν δε υποβάλλει και τις σχετικές προτάσεις.

Αυτή τη στιγμή, είπαν, η αγορά έχει ανάγκη ρευστότητας, δεν πρέπει να χαθούν άλλα χρήματα από την αγορά και γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις. Όμως κάτι τέτοιο δε φαίνεται να μπορεί να αποφευχθεί καθώς δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Επέκριναν δε την κυβέρνηση για τη συνεχή αλλαγή αποφάσεων, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τάχθηκαν υπέρ τη λήψης οριζόντιων μέτρων.

Με την αγορά να έχει πτώση 60% στο τζίρο μεγάλο μέρος των επαγγελματιών οδηγείται σε πτώχευση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δοθούν επιχορηγήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , να δοθεί λύση στο πρόβλημα των επιταγών, να γίνει επιμήκυνση ενοικίου μέχρι τέλους του έτους, να καταργηθεί το 60/40 στα ενοίκια, να γίνει αναστολή και όχι αναβολή πληρωμών.

Επίσης οι επαγγελματίες τόνισαν πως πρέπει να καταργηθεί επιτέλους ο φόρος επιτηδεύματος, ο οποίος είναι ένας παράλογος νόμος ο οποίος είναι σα να τιμωρεί το επιχειρείν. Από τη συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά στα κόκκινα δάνεια, καθώς σε λίγο καιρό να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις.

Από τη μεριά τους οι βουλευτές και τα στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν πως η διαμορφωθείσα κατάσταση επιβεβαιώνει πως οι προτάσεις του κόμματος όπως αυτές έχουν διατυπωθεί με το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Τονίστηκε πως πρέπει να πιεστεί η κυβέρνηση, και ιδίως ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του επόμενου μήνα, ώστε να πάρει μέτρα για τη σωτηρία των επαγγελματιών. Αναφέρθηκε ακόμη πως η κυβέρνηση διαθέτει εργαλεία τα οποία όμως δε χρησιμοποιεί. Όπως το περίφημο μαξιλαράκι των 37  δις, πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκ μέρους των επαγγελματικών φορέων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ιακώβου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Ο Ερμής, Κλήμης Λεοντιάδης, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος, ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων-Ψητοπωλών-Καφέ Μπαρ, Μιχάλης Επιτροπίδης, το μέλος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Παναγιώτης Γκόφας και το μέλος του δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Τσαϊρέλης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση πήραν μέρος οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, οι βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμμελος, οι συντονιστές των Ν.Ε. Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, Χρήστος Δουίτσης και Παναγιώτης Ερμείδης, και τα μέλη της γραμματείας Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Κερσανίδης, Γιάννης Κωτίδης, Μίλτος Οικονόμου και Φωτεινή Παπαδοπούλου.

 

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης   

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!