Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες-θύματα της 13ης Αυγούστου 1944 στην Καλαμαριά

 


Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες-θύματα της 13ης Αυγούστου 1944   στην  Καλαμαριά

 

Έχουν περάσει 76 χρόνια από την τραγική εκείνη ημέρα της 13ης Αυγούστου 1944, όταν  το Ναζιστικό καθεστώς έστησε μπλόκο, με θύματα 25 Καλαμαριώτες, οι οποίοι με  θάρρος και δύναμη προέταξαν τις ζωές τους στον αγώνα, για την απομάκρυνση του κατακτητή.

Η Καλαμαριά όπως κάθε χρόνο, τίμησε χθες τη μνήμη των πεσόντων, που η πορεία τους συνδέεται με την ιστορία της,  με μια ιδιαίτερη τελετή που οργάνωσε η Διοίκηση του Δήμου.

 


Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση  για τους ηρωικούς νεκρούς – θύματα, στο ηρώο της πλατείας 13ης Αυγούστου (πάρκο Κερασούντος).

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος τιμώντας τους νεκρούς του Μπλόκου τόνισε μεταξύ άλλων ότι, « η  μνήμη κρατάει ζωντανή την εικόνα της θυσίας των 25 παλικαριών και η σημερινή τελετή είναι το  ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε γι΄ αυτούς τους αδικοχαμένους ήρωες. Αποτελεί  χρέος και ευθύνη όλων,  η διαφύλαξη των αγωνιστικών παραδόσεων», ενώ ζήτησε τη συνεργασία και τη σύμπνοια όλων, σε ένα κοινό αγώνα με στόχο την ευημερία και την πρόοδο της χώρας.

 

Στη συνέχεια εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, κ. Ανανία Τσιραμπίδη, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό  της ημέρας αλλά και στη συνολική στάση των αγωνιστών στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσιραμπίδης υπογράμμισε πως η Εθνική Αντίσταση, που είναι αvαγvωρισμέvη από την Πολιτεία και καταξιωμένη στη συνείδηση του λαού, θα πρέπει vα αποτελεί ταν φάρο που θα οδηγεί τις νέες γενιές της πατρίδας μας, με εθνική ομοψυχία, στον δρόμο της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανάπτυξης.

 

 Αμέσως μετά ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο και πρόεδρο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΄41-44 , Γιάννη Ιωαννίδη, τον  Δήμαρχο Καλαμαριάς, κ. Δαρδαμανέλη, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κ.Μ. περιφερειακό σύμβουλο, Νικόλαο Τζιώγα, και συνεχίστηκε από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Για την παράταξη «Συνεργασία για την Καλαμαριά» κατέθεσε ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, από την παράταξη «Η Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» κατέθεσε ο Άρης Τεμεκενίδης από την «Η Καλαμαριά που μας Αξίζει» ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Αλεπίδης και από την παράταξη «Δημιουργούμε το Μέλλον Καλαμαριά Αλλιώς» ο Δημήτρης Αρκούδης.

 

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες ολοκληρώθηκε με την  τήρηση ενός λεπτού σιγή.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!