“Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι ρετσινιά” άρθρο του Παντελή Τσακίρη, Δημάρχου Ωραιοκάστρου

 


Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι ρετσινιά

Του Παντελή Τσακίρη, Δημάρχου Ωραιοκάστρου

Δεν επιλέγει κανείς ούτε το πότε θα γεννηθεί ούτε σε ποια εποχή θα μεγαλώσει και θα ανδρωθεί πολιτικά. Επιλέγει, όμως, αν θέλει να ενσωματώσει τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή του ή να κλείσει τα μάτια του σ’ αυτές. Αν θέλει να βελτιώσει την πραγματικότητα που τον περιβάλλει ή αν θέλει να την αφήσει απαράλλακτη απλώς και μόνο επειδή έτσι του την παρέδωσαν. Αν τελικά θέλει να προχωρήσει μπροστά ή αν θέλει να μείνει πίσω.

Και ενώ αυτά τα διλήμματα είναι σημαντικά ούτως ή άλλως σε ατομικό επίπεδο για καθέναν από εμάς, γίνονται πλέον καθοριστικά, όταν αφορούν τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουμε να οργανώσουμε τον κοινό μας βίο σε επίπεδο συλλογικό.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα, οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις ζωές μας είναι εντυπωσιακές. Οι νέες τεχνολογίες, η παντοκρατορία του διαδικτύου και η ανάδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεταβάλει τον τρόπο που αγοράζουμε και πουλάμε, τον τρόπο που διαφημίζουμε, τον τρόπο που επικοινωνούμε και συμμετέχουμε στη δημόσια σφαίρα, αλλά και τον τρόπο που θεσμοί και συλλογικότητες διαβουλεύονται και λαμβάνουν αποφάσεις.

Όλες αυτές οι αλλαγές ήταν ως τώρα με τέτοια φυσικότητα ενσωματωμένες στην καθημερινότητά μας, ώστε είχαμε ξεχάσει την τεράστια σημασία τους. Και όταν ξεχνάμε, η Ιστορία έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο να μας ταρακουνάει τη μνήμη, στέλνοντας στο διάβα μας απρόβλεπτα γεγονότα, τους λεγόμενους «μαύρους κύκνους», οι οποίοι λειτουργούν ως καταλύτες που επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τέτοιες αλλαγές.

 Ένας τέτοιος «μαύρος κύκνος» ήταν και η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού. Από τη μια μέρα στην άλλη, η ζωή του πλανήτη έγινε πιο «τηλέ» από ποτέ. Επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, διοικήσεις δήμων, εθνικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί εφάρμοσαν την τηλε-εργασία, την τηλε-διαβούλευση και τις τηλε-ψηφοφορίες.

Σε μια εποχή που ανά τον κόσμο πλέον κυριαρχούν οι στόχοι της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, της εξ αποστάσεως συνεδρίασης και της έξυπνης διακυβέρνησης τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια σφαίρα, κάποιοι εμφανίζονται ακόμη αμετανόητα κολλημένοι σε μια δική τους κλασική μεν, αναποτελεσματικότερη δε,  πραγματικότητα του παραβάν και των εδράνων.

Κατά τη δική τους αντίληψη, ό,τι αποκλίνει από αυτήν την εικόνα αποτελεί «υποβάθμιση». Ίσως, γιατί έτσι έμαθαν. Ίσως, γιατί έτσι συνήθισαν. Ή ίσως γιατί η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης δεν τους προσφέρει το ίδιο βήμα για να κάνουν το σόου της μικροπολιτικής τους αντιπαράθεσης, έτσι όπως αυτοί είχαν εθιστεί να το κάνουν μέχρι και το πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Δεν βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή που κάθε εκλογική διαδικασία θα διεξάγεται εντελώς ανεξάρτητα από τον παραδοσιακό τρόπο που ως τώρα γνωρίζουμε. Όπου, όμως, είναι εφικτό και εφόσον μας το επιτρέπει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχουμε λόγο να μην αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες εξ αποστάσεως ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων και ψηφοφοριών.

Από την πολύ αρχή, άλλωστε, θέσαμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Ωραιοκάστρου και μέσα σε λίγους μόνο μήνες δώσαμε το στίγμα μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πετύχαμε την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή δράση WiFi4EU. Αυτό σημαίνει δωρεάν ασύρματο internet σε δημόσιους χώρους.

Δημιουργήσαμε τη δημοτική διαδικτυακή πλατφόρμα followgreen.gr/oraiokastro. Πρόκειται για πλατφόρμα που ευαισθητοποιεί και επιβραβεύει τους δημότες που ανακυκλώνουν και τους εκπαιδεύει σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τοποθετήσαμε ειδικούς αισθητήρες σε κομβικά σημεία του δήμου που  μετράνε την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η συλλογή αυτών των πολύτιμων δεδομένων θα μας κάνει να ξέρουμε τι ποιότητας αέρα αναπνέουμε και θα μας καθοδηγεί στη λήψη των κατάλληλων κάθε φορά αποφάσεων για τη βελτίωσή της.

Υπό κατασκευή βρίσκεται μια ολοκαίνουργια, σύγχρονη και εύχρηστη δικτυακή πύλη για τον δήμο μας μέσα από την οποία οι δημότες μας θα βρίσκουν ό,τι  σχετικό με τις δημοτικές υπηρεσίες χρειάζονται.

Ακόμη, πολύ σύντομα,  oι δημότες θα μπορούν με ένα κλικ να καταθέτουν αιτήματα και να εκδίδουν πιστοποιητικά από το σπίτι τους μέσα από ένα εργαλείο απομακρυσμένων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αξιοποιούμε επίσης στο έπακρο και αναβαθμίζουμε ψηφιακά εργαλεία, όπως η εφαρμογή oraiokastro improvemycity, μέσα από την οποία οι δημότες μπορούν εύκολα και γρήγορα από το smartphone ή το tablet τους να δηλώνουν αιτήματα για επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Τέλος, θέλω να αναφερθώ ειδικά σε μία πολύ πρόσφατη, σημαντική εξέλιξη.

Για πρώτη φορά, μετά από 10 χρόνια παράλυσης, ο Δήμος Ωραιοκάστρου κατάφερε να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Μάλιστα, ο Δήμος Ωραιοκάστρου ήταν ο πρώτος πανελλαδικά που χρησιμοποίησε για αυτόν τον σκοπό το πληροφοριακό σύστημα «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς»του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ, το οποίο διασφάλισε την αδιάβλητη και απόρρητη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο.

 Δεν εκλεγήκαμε για να κάνουμε βαθιές υποκλίσεις στον παλαιοκομματισμό και τις ιδιοτελείς μικρότητες μιας άλλης εποχής. Εκλεγήκαμε για να υιοθετήσουμε καθετί που βελτιώνει την καθημερινότητα των δημοτών, καθετί που εκσυγχρονίζει τη δομή και τη λειτουργία της διοίκησης, κάθε καλή πρακτική που μας κάνει τη ζωή ευκολότερη. Για αυτό ακριβώς δεσμευτήκαμε ενώπιον των συνδημοτών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία της Κυριακής


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!