Ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

 


Ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχεδίασε και υλοποιεί δράση με τίτλο «Ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω των Κέντρων Στήριξης Μακεδονίας - Θράκης»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχεδίασε και υλοποιεί τη δράση με τίτλο «Ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Οργανισμού στην περιοχή Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης) στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΣΤΗΡΙΖΩ».


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί 15 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας πανελλαδικά, ενώ δύο εξ αυτών βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα καλύπτοντας τις ανάγκες χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και διαμένουν στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Οργανισμός, μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, το Α’ εξάμηνο του 2020 παρείχε ολιστική υποστήριξη σε 958 παιδιά και τις οικογένειές τους.  


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας με εξειδικευμένη ομάδα που αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες. Οι υπηρεσίες παρέχονται πανελλαδικά και δωρεάν,  καλύπτοντας ολιστικά και εξατομικευμένα τις ανάγκες κάθε παιδιού και οικογένειας.


Κύριος στόχος των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Οργανισμού είναι η συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια που απευθύνεται σε αυτά, όπως πρακτικά προβλήματα διαβίωσης και επικοινωνίας με φορείς, αλλά και συνθετότερα προβλήματα, όπως οι δυσκολίες στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Παράλληλα, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η κινητοποίηση και η υποστήριξη των μελών της οικογένειας, ώστε σταδιακά να λειτουργούν αυτόνομα, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα κατάλληλο περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.


Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας παρέχει ολιστική υποστήριξη στο παιδί και την οικογένειά του που βρίσκεται σε κρίση, μέσω της κοινωνικής, εκπαιδευτικής, συμβουλευτικής και υλικής υποστήριξης.


Συγκεκριμένα, αυτό επιτυγχάνεται μέσω:
● της στήριξης με υλικά αγαθά, όπως τρόφιμα, ένδυση, οικιακές συσκευές, βρεφικά είδη, έπιπλα κ.α., ανάλογα με τις ανάγκες των οικογενειών και τη διαθεσιμότητα των ειδών
● της διασύνδεσης του παιδιού και της οικογένειας με άλλα τμήματα του Οργανισμού, όπως π.χ. το Τμήμα Στήριξης Παιδιών με Προβλήματα Υγείας όταν το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας
● της υποστήριξης των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας, της διασύνδεσης με φροντιστήρια κλπ.
● της διασύνδεσης του παιδιού και της οικογένειάς του με υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο
● της παροχής κατευθύνσεων για κοινωνικά και προνοιακά θέματα (π.χ. επιδόματα)
● της συμβουλευτικής υποστήριξης των οικογενειών σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών στο σπίτι και στο σχολείο, μαθησιακά προβλήματα και την παραπομπή τους, όταν κρίνεται σκόπιμο, σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους και άλλους εξειδικευμένους επαγγελματίες και εξειδικευμένα κέντρα  


Στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο «Ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με στόχο την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Οργανισμού στην περιοχή Μακεδονίας - Θράκης», «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα υλοποιήσει δράσεις και ενέργειες με σκοπό:
● την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα κοινωνικής στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας
● τη συγκέντρωση σχολικών ειδών, ενόψει της έναρξης της σχολικής περιόδου, για τα παιδιά των οικογενειών που αδυνατούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες
● την κινητοποίηση επιχειρήσεων, ιδιωτών, σχολείων, συλλόγων κλπ για τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης
● την ενεργή συμμετοχή των εθελοντών του Οργανισμού στην τακτοποίηση των ειδών που συγκεντρώνονται στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας

 

Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα:
Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Θεσσαλονίκης
Εμμανουήλ Χρυσολωρά 4 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 535 629

Socialservicesthess@hamogelo.gr


Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Φιλελλήνων 16 & Φωτήλα Καβάλα
Τηλ. 2510 232 616

kavala@hamogelo.gr

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!