Δαλογή στην πηγή στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης. Ένα επιτυχημένο πρότζεκτ

 


ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

του Νίκου Αβουκάτου

ορθή διαχείριση των μεγάλων ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον περασμένο μήνα στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι πρότινος ο ανάδοχος έκανε τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων από τις σκάφες χωρητικότητας 10 ή 12 κυβικών μέτρων που ήταν τοποθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία της αγοράς όπου κατέληγαν τα απορρίμματα. Αυτό πλέον δεν ισχύει διότι ο νέος ανάδοχος με ένα ειδικό όχημα το οποίο διαθέτει κάδους για τη χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, κατόπιν συνεννόησης με τους εμπόρους, συλλέγει τα απόβλητα και έτσι επιτυγχάνεται η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση, με έμφαση στη χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων που δυστυχώς κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Έτσι, με την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων πρόκειται να μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των απορριμμάτων προς διαχείριση. Ακόμη, συντελείται η απελευθέρωση χώρου στους ΧΥΤΑ, η αύξηση της διάρκειας ζωής τους, καθώς και η μη δημιουργία στραγγισμάτων από τα οργανικά απόβλητα. «Ο προηγούμενος ανάδοχος νοίκιαζε τις σκάφες, έκανε τη συλλογή και μετά από διαλογή κατά δήλωσή του μετέφερε το φορτίο στις εγκαταστάσεις του και κατόπιν τα απόβλητα κατέληγαν ως επί το πλείστον στον ΧΥΤΑ. Ο νέος ανάδοχος κατόπιν συνεννόησης έρχεται τρεις φορές την εβδομάδα, παραλαμβάνει από κάθε έμπορο της αγοράς και συλλέγει ξεχωριστά οργανικά και ανακυκλώσιμα σε κάδους που βρίσκονται στο όχημά του. Τα οργανικά καταλήγουν σε πιστοποιημένη μονάδα κομποστοποίησης ενώ τα ανακυκλώσιμα σε αντίστοιχες εταιρείες διαχείρισης ανακύκλωσης», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονικης ΑΕ Αντώνης Μπούρης.

Οι υπόλοιπες ποσότητες απορριμμάτων οι οποίες απορρίπτονται από διερχόμενους προμηθευτές που κινούνται μέσα στην αγορά συλλέγονται από τον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

«Πλέον στην Κεντρική Λαχαναγορά η κατάσταση άλλαξε και συμμορφώθηκε με την περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ τους επόμενους μήνες θα ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της. Δεν υπάρχουν οι μεγάλες σκάφες, κάθε καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπονταν σε εστίες μόλυνσης λόγω των οργανικών αποβλήτων. Η δυσοσμία ήταν έντονη», ανέφερε ο κ. Μπούρης.


πηγή greenagenda.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!