Πράσινοι: "Πράσινη αποκατάσταση" και όχι ξανά μπαλώματα

 


Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν την εφαρμογή «σχεδίου πράσινης αποκατάστασης» στις περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση, να αξιοποιεί τις πρακτικές που μας διδάσκει η φύση και θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή με την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών φορέων και των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας.


Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους προς όλες τις περιοχές και τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου, στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι, στον Αλμυρό και γενικότερα στη Θεσσαλία. Εκφράζουν επίσης τα συλλυπητήριά τους σε όσους έχασαν δικά τους πρόσωπα και εύχονται να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι.

Ζητούν την άμεση στήριξη των περιοχών και τη γρήγορη αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν, την επανασύνδεση των χωριών μεταξύ τους και με τις αστικές περιοχές αλλά με τρόπο ώστε να αντέχουν σε νέα παρόμοια φαινόμενα. Τονίζουν ότι τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο σε σπίτια, μαγαζιά, δρόμους αλλά και σε δραστηριότητες, αφού οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, έχουν πνιγεί ζώα και έχουν καταστραφεί σοδειές, ενώ έχουν καταστραφεί εμπορεύματα μαγαζιών. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την άμεση ενίσχυση με κεφάλαια για επενδύσεις με το βλέμμα στο μέλλον και όχι μια αυτοματοποιημένη αντιμετώπιση "αποζημίωσης" και μετάθεσης απλώς κάποιων πληρωμών, πολύ περισσότερο που αυτή η καταστροφή έρχεται να προστεθεί στην ζημιά που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και πολίτες λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουν ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση -όπως εξάλλου επιβάλει η νομοθεσία - για την πρόληψη και τον μετριασμό των φυσικών καταστροφών που εντείνονται λόγω κλιματικής κρίσης καθώς και αποτελεσματικά σχέδια προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα, αξιοποιώντας πρακτικές που μας διδάσκει η φύση (nature based solutions) καθώς και αποκατάσταση, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, της φυσικής άμυνας που μετριάζει τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων (ρέματα, λεκάνες πλημμυρών, ζώνες εκτόνωσης).

Με την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών φορέων πρέπει να υπάρξει ένα "σχέδιο πράσινης αποκατάστασης" των περιοχών που πλήττονται, το οποίο θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή, την ανθεκτικότητα των περιοχών αυτών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Στο σχέδιο αυτό ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας πρέπει να είναι σημαντικός και να αποτελέσει μοντέλο και για το Εθνικό Σχέδιο Αποκατάστασης post COVID-19. Για παράδειγμα, η Καρδίτσα έχει πολλές δομές και ένα "οικοσύστημα" κοινωνικής οικονομίας που θεωρείται πρότυπο, με θεσμούς όπως η Αναπτυξιακή Καρδίτσας καθώς και η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας (που εκπροσωπείται μάλιστα στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών FEBEA).


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!