Γνωμοδότησε για τη Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Παύλου Μελά

 


Γνωμοδότησε για τη Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά

η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Παύλου Μελά

 

Συνήλθε σε επαναληπτική τακτική συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 για να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Πλάνου Δράσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.

Κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Ελένης Γεροκώστα  και Παρουσία του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, εκπρόσωποι φορέων και δημότες, αφού παρακολούθησαν την εξαιρετική παρουσίαση της μελέτης από τα υπηρεσιακά στελέχη Παρασκευή Κούρτη, Διευθύντρια Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων και Μάριο Αστερίου της ίδιας Διεύθυνσης, διατύπωσαν τη γνώμη τους σχετικά με τα σενάρια οικονομικής βιωσιμότητας του ιστορικού εγχειρήματος.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 15.00, συνεχίζουν οι πολίτες να καταθέτουν τις απόψεις τους ηλεκτρονικά ή εγγράφως.

Η κατάθεση προτάσεων αφενός αναδεικνύει το δημοκρατικό χαρακτήρα της διαδικασίας διαβούλευσης, αφετέρου αποτελούν τη φωνή των πολιτών για διασφάλιση παροχής  ποιοτικών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Διοικητικών Υπηρεσιών, ΚΕΠ και Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Στέφανος Βάρφης ο οποίος και παρουσίασε συνοπτικά το όραμα της διοίκησης και τις προτάσεις της αναφορικά µε τις δραστηριότητες που μπορούν να ενταχθούν στο ΜΠΠΜ και να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου.

Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Προέδρου και παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση οι Αντιδήμαρχοι: Κωνσταντίνος Πάντσης - Πολεοδομίας,  Δημήτρης Λαλές - Θεμάτων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης, Αθανάσιος Λαζαρίδης - Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Δράσεων Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης κράτησε η γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Ελένη Τοπούζη.

 

Αποτύπωση της γνωμοδότησης των μελών

Μετά τις υποβληθείσες ερωτήσεις από τα μέλη (Νίκη Δατσογιάννη, Κωνσταντίνος Τσακυρίδης, Μενέλαος Τριανταφύλλου, Πασχαλίνα Κόκοτα, Γιώργος Μακαβός, Βασιλική Χαραλαμπίδου, Κωνσταντίνος Νούτσιας) και τις σχετικές απαντήσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις  και καταθέσεις προτάσεων και παρατηρήσεων στο θέμα: Γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη Μελέτη Οικονομικής Βιωσιμότητας Μακροπρόθεσμου Στρατηγικού Πλάνου Δράσης του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.

 

Ο Γιώργος Μακαβός της ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά & Κορδελιού Ευόσμου, πρότεινε να διατεθεί σε κοινωνικούς φορείς και στους πολιτιστικούς συλλόγους, ένα κτίριο για δράσεις που θα ενισχύσει τη γενικότερη λειτουργία του πάρκου και ταυτόχρονα με το Δημοτικό Κολυμβητήριο της Άνω Ηλιούπολης, να λειτουργήσει ένας αντίστοιχος αθλητικός χώρος στο ΜΠΠΜ που θα φέρει σημαντικά έσοδα.

Ο Κώστας Μπακατσής ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας μια αναδρομή στον πρώην δήμο Σταυρούπολης και τις πρωτοβουλίες των δημοτικών διοικήσεων και των κινημάτων για την παραχώρηση του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία και την προτεινόμενη τότε σύνθεση του φορέα διαχείρισης του πάρκου, ενώ εξέφρασε τις ενστάσεις του για όλο το εγχείρημα και τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί ο χώρος πρασίνου στο ΜΠΠΜ και η σύσταση ενός Φορέα Διαχείρισης, με πρωταγωνιστική τον Δήμο Παύλου Μελά πλαισιωμένο από ειδικό διοικητικό, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.

Ο Μενέλαος Τριανταφύλλου διατύπωσε τη γνώμη του αρχικά για τη λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (ζήτησε πιο τακτικές συνεδριάσεις με διευρυμένη ατζέντα θεμάτων) και σε ότι αφορά το θέμα της ημερήσιας διάταξης πρότεινε τη δημιουργία Μουσείου του Παύλου Μελά και τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης με την επωνυμία «το σταυροδρόμι» που θα έχει τη νομική μορφή μιας ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας με τον Δήμο Παύλου Μελά να διαθέτει το 18% και το υπόλοιπο ποσοστό διάφοροι επενδυτές. Μάλιστα πρότεινε την ένταξη και των δύο στρατοπέδων της περιοχής μας στον συγκεκριμένο φορέα και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εμπορικής διάστασης στο ΜΠΠΜ και αθλητικών δράσεων στο «Καρατάσιου», ενώ ως συνέχεια της παραπάνω πρότασης πρόσθεσε και την αξιοποίηση των δημοτικών χώρων που θα μείνουν κενοί μετά τη μεταφορά υπηρεσιών σε κτήρια του πάρκου, ώστε μέσω της ενοικίασής τους να φέρουν έσοδα.

Η Αφροδίτη Νικολάου υπεραμύνθηκε τον δημόσιο χαρακτήρα του στρατοπέδου και αξιολογώντας τα τρία σενάρια ανέφερε ότι το πρώτο είναι εντός του πλαισίου των σκοπών της παραχώρησης του στρατοπέδου (ελεύθερη πρόσβαση, δημιουργία πρασίνου, ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς), ενώ διαφώνησε με τα Σενάρια 2 και 3, εκτιμώντας ότι οδηγούν στην εμπορική εκμετάλλευση του πάρκου και κυρίαρχος σκοπός τους είναι το κέρδος. Σε ότι αφορά την οικονομική βιωσιμότητα του πάρκου εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα για εξεύρεση πόρων από άλλες χρηματοδοτικές πηγές (πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων, χρηματοδοτικά προγράμματα των επιχειρησιακών προγραμμάτων, κα).

Ο Χρυσόστομος (Μάκης) Διάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ποιότητα της μελέτης και συνεχάρη τις υπηρεσίες και την ομάδα που τη συνέταξε. Διαφώνησε ωστόσο πολιτικά και τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένας στρατηγικός περιφερειακός σχεδιασμός για την αξιοποίηση όλων των μεγάλων ελεύθερων χώρων του δυτικού τόξου και των όμορων δήμων μέσα από την πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά.

Πρότεινε μελέτες που θα αποτυπώσουν την επίδραση της δημιουργίας του πάρκου στα δεδομένα της περιοχής (κοινωνικά, υγείας, αξία γης κτλ) και ζήτησε καθιέρωση ανταποδοτικότητας μέσω έργων για την περιοχή της Νικόπολης, λόγω της παραχώρησης 83 διαμερισμάτων. 

Η Νίκη Δατσογιάννη συμφώνησε μόνο με το προτεινόμενο Σενάριο 1 που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για το μελλοντικό πάρκο, διατύπωσε επιφυλάξεις για το Σενάριο 2 και διαφώνησε απόλυτα με το Σενάριο 3 λόγω της εμπορικής του διάστασης. Εξέφρασε την ικανοποίησή της που αποκλείεται η νέα δόμηση και ζήτησε τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης. Επίσης πρότεινε τη φύτευση ψηλών δέντρων, επιλογή φωτισμού του πάρκου με χρήση λαμπτήρων LED για εξοικονόμησης ενέργειας, ελεύθερο Wi-Fi για τους επισκέπτες, αξιοποίηση του ανακυκλώσιμου νερού και των όμβριων υδάτων για το πότισμα, συντήρηση των χώρων με εθελοντές.

Ο Στέργιος Φλαμούρης υπέβαλε σε όλους το ερώτημα ‘’τι πάρκο θέλουμε’’ και ανέφερε ότι ακριβώς επειδή το ΜΠΠΜ απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά, πρέπει να δημιουργηθούν δραστηριότητες που αφορούν αυτές τις ηλικίες.

Πρότεινε να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης μόνο για ηλεκτρικά οχήματα και μηχανές, ώστε να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον και να αξιοποιηθεί το ρέμα του Ξηροποτάμου, προκειμένου να χρησιμοποιείται το νερό για τις κηπευτικές ανάγκες.

Επίσης να δοθεί κτήριο στην Πολιτική Προστασία και η αστυνόμευση του πάρκου να γίνεται αποκλειστικά από τη Δημοτική Αστυνομία.

Ο Κωνσταντίνος Νούτσιας εκτίμησε επίσης ότι το Σενάριο 1 έχει πολλά πλεονεκτήματα και εξέφρασε τις σοβαρές του ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των όσων προβλέπουν τα δύο άλλα σενάρια.  Πρότεινε και αυτός αναζήτηση πόρων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Ο Κωνσταντίνος Τσακυρίδης πρότεινε τη δημιουργία χώρου πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση του πάρκου, που θα διακρίνεται σε χώρο στάθμευσης για τους επισκέπτες και για το δήμο, ενώ υποστήριξε και τη δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ. Συμφώνησε με το Σενάριο 1 που θεωρεί εφικτή την εφαρμογή του, για το δεύτερο δεν θα είχε αντίρρηση εφόσον καλυφθούν εξωτερικά τα κουφάρια των κτηρίων και διαφώνησε με το τρίτο σενάριο. Έκρινε ως θετική την πρόταση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημαρχείου και πρότεινε την αναζήτηση πόρων από χρηματοδοτήσεις και από την αξιοποίηση των κυλικείων εντός των κτηρίων του πάρκου ενώ έθεσε τον προβληματισμό για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από το στρατόπεδο με την αναβάθμιση της περιοχής.

Η Βασιλική Χαραλαμπίδου αξιολόγησε ως θετικά και εφικτό να πραγματοποιηθούν τα Σενάρια 1, 2 και διαφώνησε με το τρίτο σενάριο και τη δημιουργία ξενώνων και χώρων εστίασης, ενώ ο Νικόλαος Δημητριάδης ζήτησε να αξιοποιηθούν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των μελών.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν και οι Αλέξανδρος Εμεινίδης (Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης Αλέξανδρος Υψηλάντης), Δέσποινα Ερφέσογλου (Μικρασιατικός Σύλλογος Ευκαρπίας ΟΥΣΑΚ), Δημήτριος Βαρελάς, Φώτης Αργυρόπουλος.

 

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης που είχε καθ΄ όλη τη διαδικασία εκπόνησης, τη γενική εποπτεία της προόδου της Μελέτης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι οι προτάσεις που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη συζήτηση και αυτές που θα συγκεντρωθούν από τη δημόσια διαβούλευση (ηλεκτρονικά και εγγράφως), θα αποτελέσουν το περιεχόμενο του τελικού σχεδίου που θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν, τη σταδιακή αξιοποίηση των κτηρίων του πρώην στρατοπέδου, τις δράσεις που θα αναπτυχθούν σε αυτά όπως μουσεία, ελεύθεροι χώροι άθλησης, χώροι πρασίνου, κυλικεία που θα επιφέρουν έσοδα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση του πάρκου.

Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές και τόπο προορισμού όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης.

 



 

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!