Σ. Αναστασιάδης : Αφερέγγυος συνομιλητής η Τουρκία

 


Ο Σ. Αναστασιάδης στο Radio North 98 fm : Αφερέγγυος συνομιλητής η Τουρκία

 

  « Είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι  ο κ. Ερντογάν ποτέ δεν κρατάει τον λόγο του, η Τουρκία είναι «Αφερέγγυος» συνομιλητής..» όπως υποστήριξε  ο βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio North 98.0 FM και τον Βαγγέλη Στολάκη (12.10.2020)

 

«Είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι ο κ. Ερντογάν ποτέ δεν κρατάει τον λόγο του, ποτέ δεν τιμά τις υποσχέσεις του και κινείται στα πλαίσια που ο ίδιος ορίζει και θεωρεί ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι «Αφερέγγυος» συνομιλητής ….Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να  δει από μία άλλη σκοπιά αυτή την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας , να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, που είναι η Ελλάδα και η Κύπρος» είπε χαρακτηριστικά.

 

Αναφορικά με την έκδοση της νέας τουρκικής Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα , η οποία εκδόθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε: 

« Την περίοδο που γινότανε οι συζητήσεις για την έναρξη των διερευνητικών συζητήσεων, η Τουρκία άνοιξε τα Βαρώσια και στη συνέχεια προχώρησε στην έκδοση νέας Τουρκικής Navtex για το Oruc Reis, γύρω από το Καστελόριζο.

Καταδεικνύεται έτσι, για άλλη μια φορά, η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι δεν επιθυμεί το διάλογο, αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας» .

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πως η Ελλάδα ενδεχομένως να διεκδικεί μία σαφή καταδίκη  αυτών των νέων Τουρκικών προκλήσεων και κάτι ποιο συγκεκριμένο όσον αφορά τις κυρώσεις είπε:

« Σαφέστατα, και σε αυτό όπως ξέρετε αντέδρασε και το Βερολίνο, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε αμηχανία.

Όπως είπατε πολύ σωστά στην εισήγησή σας ο  Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, παρά το ότι είχε προγραμματίσει ταξίδι με μια τριπλή στάση σε Λευκωσία, Αθήνα κι Άγκυρα, τελικά θα επισκεφθεί μόνο την Αθήνα και τη Λευκωσία , δείχνοντας έτσι και την δυσαρέσκειά του απέναντι στις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου. Θα πρέπει  η κ. Μέρκελ, στο σύνολό της  η Ε.Ε. και οι Χώρες που ήταν αντίθετες στην επιβολή κυρώσεων, να το ξανασκεφτούν  και να αντιληφθούν ότι  δεν έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο συνομιλητή»

 

Για τη στάση της Κυβέρνησης  στις νέες Τουρκικές προκλήσεις τόνισε:

«Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον οποίο  ενημέρωσε σχετικά με τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX ,και για την απόφασή του να θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια της Τουρκίας. 

Επιπλέον, αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, η Κυβέρνηση κατήγγειλε τη νέα τουρκική  πρόκληση και κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές με τις οποίες υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

 Η Ελλάδα είναι μία χώρα, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι που επιθυμεί την ειρήνη και θέλει τον διάλογο, αλλά όχι κάτω από αυτές τις συνθήκες που θέλει να επιβάλει ο κ. Ερντογάν. Ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας». 

https://www.youtube.com/watch?v=-FJ-cu8T1dY


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!