Δημήτρης Δεμουρτζίδης: «Ο αγώνας για τον αέρα που αναπνέουμε συνεχίζεται»

 


«Ο αγώνας για τον αέρα που αναπνέουμε συνεχίζεται»

Αγαπητοί συμπολίτες,
Οι μέρες που διανύουμε είναι πρωτόγνωρες, αλλά δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό. Όλοι θυμόμαστε την προκλητική απόφαση να δοθεί έγκριση στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας, για τη χρήση δευτερογενών καυσίμων υπό τη μορφή RDF-SRF με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Μια απόφαση που παραβίαζε εξόφθαλμα κάθε ηθική συνθήκη με την κοινωνία.
Ως Διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά, ενεργήσαμε άμεσα και προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς δεν έχουμε σκοπό να διαπραγματευτούμε τις κόκκινες γραμμές που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
• Στείλαμε επιστολές διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, την εκπρόσωπο του πρωθυπουργού στη πόλη μας Μαρία Αντωνίου, τους βουλευτές όλης της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.
• Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό μέτωπο στήριξης του αγώνα μας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
• Καταθέσαμε ψηφίσματα, κάναμε παρεμβάσεις, ζητήσαμε τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας.
• Ανατέθηκε στο Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών και το επιστημονικό προσωπικό του, η διεξαγωγή έρευνας, μετρήσεων και δειγματοληψιών στην περιοχή της Ευκαρπίας περιμετρικά και ακτινωτά της τσιμεντοβιομηχανίας ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και επιστημονικά στατιστικά δεδομένα.
Δυστυχώς οι φόβοι μας για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλείται στην περιοχή, επιβεβαιώθηκαν με τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης.
Η έρευνα - μελέτη του μοντέλου διασποράς των ρύπων, έδειξε καθαρά την υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, γεγονός που επιβεβαιώνει τη ρύπανση της περιοχής για τις παραμέτρους που μετρήθηκαν.
Κατόπιν τούτου, στις 29 Οκτωβρίου 2020 καταθέσαμε Αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τροποποιήσει την ΑΕΠΟ του ΤΙΤΑΝ, με δικογραφία που συμπεριλαμβάνει τα παραπάνω στοιχεία.
Παράλληλα, υποβάλλεται αίτηση θεραπείας κατά της Εφαρμογής της Απόφασης Τροποποίησης της ΑΕΠΟ της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατατίθεται Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την Αναστολή Εφαρμογής της ίδιας απόφασης.
Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιηθεί σε δια ζώσης συνεδρίαση, πλήρης περιγραφή των ενεργειών και παρουσίαση των μετρήσεων της μελέτης και του πορίσματος που συνέταξε το ΠΑΚΟΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οφείλω όμως ως πολίτης του Δήμου μας, αλλά και ως Δήμαρχος να σας παρέχω πλήρη ενημέρωση σεβόμενος τους αγώνες των κινημάτων της πόλης και των μεμονωμένων πολιτών.
Συνεχίζουμε με το ίδιο σθένος τον αγώνα μας και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας:
• στην καύση εναλλακτικών καυσίμων RDF-SRF
• στην μακροχρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη χρήση πετ-κοκ και
• στη συνεχιζόμενη ρύπανση της περιοχής από τις δραστηριότητες της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.
Η υγεία μας δεν είναι αγαθό για διαπραγματεύσεις ούτε άλλη μια καμπύλη στους πίνακες των οικονομικών συμφερόντων.
Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη θα χαράξουν το δρόμο.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!