Πράσινοι: Έκτακτο Εισόδημα Καραντίνας και αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης

 


Οι Πράσινοι συμμερίζονται την έντονη ανησυχία των πολιτών για τη διάδοση του κορονοϊού και την απογοήτευση από την αποτυχία των μέτρων αντιμετώπισής του. Δεν καταλήγουν όμως σε εύκολη αντιπολίτευση, αφού στο ίδιο αδιέξοδο έχουν καταλήξει και άλλες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και ζητούν τη θέσμιση Έκτακτου Εισοδήματος Καραντίνας αλλά και την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, που ευθύνεται για τις πανδημίες.

Μπροστά στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, οι Πράσινοι σημειώνουν με αίσθημα ευθύνης την απουσία μιας συνεκτικής στρατηγικής από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, απόρροια της οποίας ήταν οι παραλείψεις και αστοχίες που χαρακτήρισαν την κυβερνητική πολιτική κατά το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου 2020. Τέτοιες ήταν π.χ.:

  • η μη σημαντική αύξηση των κλινών ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος υγείας,
  • η αύξηση του αριθμού μαθητών στις σχολικές τάξεις, που έφτασαν πολλές φορές και τους 30,
  • ο απολύτως ανεπαρκής αριθμός των ΜΜΜ/λεωφορείων με τα οποία κυκλοφορεί κάθε μέρα ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, μάλιστα κάτω από εξαιρετικά ανθυγιεινές συνθήκες.

Είναι πιθανό ότι σχετικά μέτρα αντιμετώπισης των παραπάνω ζητημάτων, σε μεγάλο βαθμό θα αύξαναν την ετοιμότητα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, θα καθυστερούσαν την τωρινή αύξηση των κρουσμάτων και θα ανακούφιζαν για ένα χρονικό διάστημα την πίεση στο σύστημα Υγείας.

Όμως οι Πράσινοι τονίζουν ότι, πέρα από την κριτική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει αντιμετωπιστούν τα ίδια τα αίτια της πανδημίας. Γι’ αυτό και θέτουν συνολικά το ζήτημα της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης, ενιαίου σε Ανατολή και Δύση, υπεύθυνου για την καταστροφή και μείωση των οικοσυστημάτων, που ευνοούν τη μεταφορά των ιών από ζώο σε ζώο και τελικά στον άνθρωπο, και ζητούν το σταμάτημα της εξαφάνισης των τροπικών δασών, του εμπορίου ειδών άγριας πανίδας είτε για συντροφιά είτε για τροφή κ.λπ., πρακτικές που ευθύνονται για όλες τις επιδημίες και πανδημίες, που είχαμε μέχρι τώρα και θα έχουμε πιο συχνά στο μέλλον, αν δεν δούμε με διαφορετικό μάτι τη φύση και τη σχέση μας με αυτήν. Αλλιώς οι επιπτώσεις θα είναι μόνιμες και αλυσιδωτές. Ήδη στη Δανία αποφασίζουν να σκοτώσουν εκατομμύρια εκτρεφόμενα μινκ, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα στην Ολλανδία!

Έγκαιρα οι Πράσινοι,στο ιδρυτικό τους συνέδριο στις 21-22 Μαρτίου 2020, είχαν υιοθετήσει αναλυτικές και εμπεριστατωμένες Προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Θέλουν, όμως, αυτή τη στιγμή να προτείνουν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, που ίσως να μπορέσουν να αποτελέσουν ένα δίχτυ ασφάλειας για τις κατά τεκμήριο ασθενείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,οι οποίες θα είναι και οι πρώτες που θα πληγούν από το lockdown. Δεν πρέπει να μείνει πίσω κανένας και καμιά, όπως έγινε και γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις με τα μέχρι τώρα μέτρα.

Οι Πράσινοι, λοιπόν, ζητούν:

  • Τη θέσμιση του Έκτακτου Εισοδήματος Καραντίνας / Ενιαίο Βασικό Εισόδημα για την περίοδο της καραντίνας, σε ύψος που επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση (Βασικό) και χωρίς εξαιρέσεις (Ενιαίο) για όλους και όλες και για όσο διάστημα θα κρατήσει η καραντίνα, με εξαίρεση μόνο όσους και όσες εργάζονται σε τομείς που συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά ή έχουν ήδη σύνταξη ή επίδομα ανεργίας,
  • Την ενίσχυση με μορφή κοινωνικών και πράσινων επενδύσεων για επιχειρήσεις,
  • Την ενίσχυση / επιδότηση παραμονής στις θέσεις εργασίας των εργαζόμενων για τους οποίους θα ανασταλεί η σύμβαση,
  • Ειδικό ταμείο για πράσινη/κοινωνική καινοτομία μέσα στην κρίση για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, για επενδύσεις σε πράσινες δραστηριότητες όπως οι βιώσιμες μετακινήσεις κ.ά., με προτεραιότητα σε εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και ανέργους, με θετική επίδραση στην υπεύθυνη οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον,
  • Μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που αποδεδειγμένα επιδεινώνει ασθένειες που σχετίζονται με τους πνεύμονες,
  • Ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, έστω αργοπορημένα, με την πρόσληψη γιατρών (είδος εν ανεπαρκεία, αφού μεγάλος αριθμός τους έχει μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης) και νοσηλευτών, την αγορά εξοπλισμού και την ίδρυση επιπλέον θέσεων ΜΕΘ.


Τέλος, οι Πράσινοι σημειώνουν και ένα ζήτημα Δημοκρατίας, ζητώντας να μη λειτουργήσει το lockdown ως άλλοθι για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Και ζητούν, στο διάστημα της καραντίνας, να αναβληθούν όλα τα προς ψήφιση στη Βουλή, προγραμματισμένα ή μη, νομοσχέδια όπου έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις όσον αφορά π.χ. σε θέματα δικαιωμάτων, εργασίας, περιβάλλοντος κ.ά., όπως και η εφαρμογή τους.

Το μόνο επείγον είναι να λειτουργήσει το κράτος πρόνοιας και να αποδοθούν γρήγορα τα επιδόματα και οι οικονομικές παροχές προς τους πολίτες.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!