Δ. Αυγέρη: «Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στις Φυλακές Διαβατών Τι κάνει η κυβέρνηση;»

 


«Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στις Φυλακές Διαβατών

Τι κάνει η κυβέρνηση;»
 
 
Ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή
της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Δώρας Αυγέρη  

 
Οι συνέπειες από την οκτάμηνη αδράνεια της κυβέρνησης να προετοιμάσει τη χώρα για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας αποτυπώνονται και στο σωφρονιστικό σύστημα, με το Γενικό Κατάστημα Κράτησης (ΓΓΚ) Διαβατών Θεσσαλονίκης να εκπέμπει SOS.
Η ανεξέλεγκτη και άκρως ανησυχητική κατάσταση αποτυπώνεται στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν φθάσει στα 62, με κίνδυνο οι φυλακές να μετατραπούν σε εστία υπερμετάδοσης.
Το θέμα έφερε σήμερα στη Βουλή η Δώρα Αυγέρη, Αν. Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης, με σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, την οποία συνυπογράφουν 30 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Είναι πλέον ξεκάθαρη και δεδομένη στη συνείδηση της κοινής γνώμης η πολύμηνη αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προετοιμάσει τη χώρα για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, στην περίπτωση των φυλακών Διαβατών βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν αργεί απλώς, αδιαφορεί!
Aπό το πρώτο κρούσμα στις φυλακές Διαβατών, πριν απο περίπου 25 μέρες, οι μολύνεις έφτασαν τις 12 και μέσα σε τρεις εβδομάδες έχουν πενταπλασιαστεί!
Και αντί η κυβέρνηση να πάρει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα, έχει στοιβάξει τους νοσούντες κρατουμένους σε πέντε θαλάμους των 12 τετραγωνικών μέτρων, σε ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους και με τη συνδρομή ενός μόνο νοσοκόμου για όλους τους κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος.
Όπως, μάλιστα, καταγγέλλει σωφρονιστικός υπάλληλος, ενώ στο κατάστημα βρίσκονται περί τους 560 υπάλληλοι και 100 κρατούμενοι, έχουν πραγματοποιηθεί μόνον 160 rapid tests. Το δε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε με καθυστέρηση τριών εβδομάδων.
Είναι χαρακτηριστικά αυτά που αναφέρουν οι κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης::
«[…]10 άτομα μένουμε σε θαλάμους 30τ.μ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται π.χ. ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής, ανάμικτα άτομα, άτομα υψηλού κινδύνου, υπερήλικες, αρρώστους με πολλά και διάφορα νοσήματα και με παροχή ζεστού νερού μια ώρα την ημέρα για να εξυπηρετηθούν δέκα κρατούμενοι. […] Πριν από τον κορονοϊό οι ιατροί, που έρχονταν και μας έβλεπαν σταμάτησαν  την συνεργασία με την φυλακή, όπως επίσης και άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού. Τώρα που υπάρχει ο κορονοϊός δεν ανταποκρίνονται οι ιατροί και δεν έρχονται στην φυλακή […] Μέσα στα 550 -600 άτομα υπάρχουν  πολλά άτομα, που είναι υπερήλικες, ευπαθείς ομάδες, άρρωστοι, ευάλωτοι και με αυτοάνοσα νοσήματα. Άτομα που κινδυνεύουν πολύ εύκολα να νοσήσουν από COVID -19 […]”.
Από την αρχή της πανδημίας τίθεται το ερώτημα τι κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατέψει την υγεία των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης της χώρας. Αντί να δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις, η κυβέρνηση αδιαφορεί. Κι όταν επιλέγει να μιλήσει καταφεύγει στα γνωστά τεχνάσματα κοινωνικού αυτοματισμού και της συγκάλυψης ευθυνών. Όμως, η πολιτεία έχει χρέος την προστασία των ζωής και της υγείας όλων των ανθρώπων, χωρίς εξαιρέσεις.
Στην ερώτησή τους οι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία κρατουμένων κι εργαζομένων από τη ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού στο ΓΓΚ Διαβατών Θεσσαλονίκης.
Επίσης, ζητούν την προσκόμιση των εγγράφων που κοινοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών και τα έγγραφα εντολών και οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Καταστημάτων.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!