Δ. Αυγέρη: «Σας μιλώ από τη Θεσσαλονίκη, όπου αντί για συστράτευση, έχει γίνει επίταξη του δημοσίου από τους ιδιώτες!»

 


«Σας μιλώ από τη Θεσσαλονίκη, όπου αντί για συστράτευση,

έχει γίνει επίταξη του δημοσίου από τους ιδιώτες!»
 
Ομιλία της Δώρας Αυγέρη, Αν. Τομέαρχη Υγείας και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β΄ Θεσσαλονίκης, στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
«Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».
 
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε
Θα ήθελα να ενώσω κι εγώ την φωνή μου που τώρα ακούγεται, να την ενσωματώσω σε αυτή την φωνή ενδυνάμωσης των γυναικών που υφίσταται την βία, που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
«Μίλα, μη φοβάσαι, δεν είσαι μόνη σου»
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σας μιλώ από τη Θεσσαλονίκη, το επίκεντρο του υγειονομικού πολέμου που βιώνει όλη η ελληνική κοινωνία σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ήδη από το ξέσπασμα της πανδημίας και τον ερχομό της στη χώρας μας, όλοι παντού στον κόσμο έκαναν λόγο για πόλεμο. Και είναι όντως πόλεμος.
Όποιος έχει βρεθεί στα δημόσια νοσοκομεία, κυρίως δε όποιος έχει βρεθεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το ξέρει καλά αυτό. Το ξέρει όποιος έχει μιλήσει με γιατρούς που αναγκάζονται να κάνουν επιλογές ασθενών στις ΜΕΘ, με νοσηλευτές,  με ασθενείς, με συγγενείς τους. Το ξέρει καλά όποιος έχει αυτή την εμπειρία. Ο νομός Θεσσαλονίκης δοκιμάζεται σκληρά. Κάθε μέρα συνοδεύεται από δεκάδες νεκρολογίες και ειδήσεις θανάτων γνωστών μας ανθρώπων, ακόμη και δικών μας ανθρώπων. 
Και θα περιμέναμε σε αυτό που λέμε ότι είναι πόλεμος, να υπάρχει συστράτευση. Θα περιμέναμε επιστράτευση όλων όσων είναι σε θέση να πολεμήσουν.  Και θα περίμενε στο μέτωπο να έχει διασφαλιστεί το απαραίτητο υλικό και προσωπικό, για να αντέξουν οι γραμμές άμυνας.
Όμως, αυτά τα αυτονόητα που θα περίμενε κανείς σε έναν πόλεμο, η κυβέρνηση- που εκ της θέσεώς της θα έπρεπε να ηγείται αυτής της εθνικής προσπάθειας- δεν τα διασφαλίζει.
Δυστυχώς, εδώ στη Θεσσαλονίκη, αντί για επιστράτευση έχουμε μια ψευδεπίγραφη επίταξη μεμονωμένων, κάποιων μικρών,  ιδιωτικών κλινικών- οι οποίες, σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ- βρίσκονται και στο φάσμα της πτώχευσης. Μόνο μια κλινική στην ουσία έχει επιταχθεί για Covid-19 περιστατικά, τα οποία ακόμη δεν έχουν πάει στην ιδιωτική κλινική. Και αυτή η κλινική δεν έχει καν προσωπικό και γιατρούς! Κι όχι μόνον αυτό, επιστρατεύονται, μεταφέρονται γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να στελεχώσουν αυτή την κλινική που δήθεν έχει επιταχθεί! Δηλαδή, αντί για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, η κυβέρνηση επιστρατεύει, μεταφέρει γιατρούς και νοσηλευτές από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να κάνουν την δουλειά στις ιδιωτικές κλινικές! Και χθες, μάλιστα, με μια ανακοίνωση γιατρών και νοσηλευτών δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα! Όπως καταγγέλλεται, ήρθε προφορική εντολή να μετακινηθούν ειδικευόμενοι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτική κλινική που δεν έχει καν επιταχθεί! Δηλαδή, η υποταγμένη στα ιδιωτικά συμφέροντα κυβέρνηση, επιτάσσει το δημόσιο στην υπηρεσία των ιδιωτών.
Κι αν αυτό οφείλεται, στην ανεπάρκειά τους να πολεμούν σε τέτοια κλίμακα, τότε επιτρέψτε μου να πω ότι κάτι πάει λάθος στον ιδιωτικό τομέα.
Αλλά, ενώ από τη μια τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου, και αυτό συμβαίνει κυρίως στη Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και οι κλινικές παραμένουν άκαπνα, περιμένοντας απλώς να δρέψουν τα κέρδη από την εμφάνιση σε αυτά όλων των μη-Covid ασθενών που δεν χωράνε πια στο ΕΣΥ, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου. Ακόμα περιμένουμε την απάντηση από τον υπουργό Υγείας στο ερώτημα,  βάσει ποιας απόφασης εντάχθηκε γιατρός ιδιωτικού κέντρου-κλινικής στις εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Με ποια εργασιακή σχέση και με ποια ιδιότητα ο γιατρός-διαλογέας  ιδιωτικής κλινικής, που δεν επιτάχθηκε, «εντάχθηκε» στη λειτουργία ενός δημόσιου νοσοκομείου προκειμένου να κάνει «διαλογή» ασθενών (μη πασχόντων από COVID -19), προκειμένου αυτά τα περιστατικά, τα διαλεγμένα, που φέρνουν ζεστό χρήμα στην ιδιωτική κλινική, να διακομισθούν στο εν λόγω ιδιωτικό κέντρο, έχοντας  αυτός ο γιατρός πρόσβαση σε αρχεία και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενών δημόσιου νοσοκομείου στο προσωπικό του οποίου δεν ανήκει;
 
Αντί για ένα ευρύ πεδίο διαχείρισης και ενίσχυσης σε επιμελητεία και εφοδιασμό, έχουμε ελλείψεις προσωπικού, ανακύκλωση προσωπικού, αυτοσχεδιασμό και ελλιπή πρωτόκολλα, αδιαφάνεια και απουσία καταγεγραμμένου σχεδίου. Μη λογοδοσία, άρρωστη δημοκρατία…
Σ’ αυτόν τον πόλεμο βρεθήκαμε με μια κυβέρνηση που διαπρέπει στην προπαγάνδα και την επικοινωνία, αρνούμενη να φέρει εις πέρας όλα τα άλλα.
Και θα ήθελα να σταθώ, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτά που είπε πριν από λίγη ώρα ο κ. Υπουργός, κουνώντας το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώ α μεταφέρω αυτολεξεί τις αναφορές του:
«Μειώσατε», είπε ο κ. Υπουργός, «την ανεργία επειδή γίνατε κυβέρνηση; Για να μειωθεί η ανεργία πρέπει να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας. Εσείς δεν ενισχύσατε τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, δεν μειώσατε την ανεργία. Αλλά, αυτά έχουν καταγραφεί επιστημονικά». Είναι τόσο επιστημονικά αυτά που είπε ο υπουργός Εργασίας, όσο επιστημονικά και πολιτικώς ορθά είναι αυτά που είπε χθες ο άλλος υπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης. Και εδώ μεταφέρω αυτολεξεί την αναφορά του:
«Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε κατά την φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.»
Όση αντιστοίχηση έχουν με την επιστήμη αυτά που είπαν οι υπουργοί της κυβέρνησης, άλλο τόσο αντιστοιχισμένοι είναι οι τίτλοι των νομοσχεδίων της κυβέρνησης με το περιεχόμενό τους.   Έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το περιεχόμενό τους. Όπως μίλησε η κυβέρνηση  για αναβάθμιση της παιδείας, νομοθετώντας την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως μίλησε για δεύτερη ευκαιρία, νομοθετώντας την χρεοκοπία των φυσικών προσώπων, έτσι και τώρα μιλά για ενίσχυση των ευάλωτων και των ανέργων, πριμοδοτώντας ουσιαστικά το νεοφιλελεύθερο πολιτικό παράδειγμα που τους καθιστά ευάλωτους και άνεργους.
 
Μειώνετε, φερ ειπείν, κύριοι της συμπολίτευσης, τις ασφαλιστικές εισφορές και πουλάτε το κουραστικό πια παραμύθι ότι έτσι ελαφρύνετε τους πολίτες.
Αφενός για επτά στους δέκα εργαζομένους που έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1.000 ευρώ, η φοβερή μείωση ασφαλιστικών εισφορών που λέτε ότι κάνετε, σημαίνει 3 έως 14 ευρώ.
Ένα πακέτο μάσκες, δηλαδή, να πάρουν οι άνθρωποι, εξανεμίστηκε η γενναιοδωρία σας.
Αφετέρου, γι’ αυτή την αδιάφορη μείωση, διακινδυνεύετε τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΔ, που είναι ήδη ελλειμματικός και απ’ ό,τι φαίνεται του επιφυλάσσετε μοίρα τύπου ΣΕΠΕ: να μην δίνονται επιδόματα, να μην έχουν προστασία οι άνεργοι, αλλά να εξαρτώνται απολύτως από τις διαθέσεις τις αγοράς, η οποία θα ελέγχει την προσαρμογή της προσφοράς εργασίας στη ζήτηση με τον τρόπο που είδαμε στα αποτυχημένα voucher τηλεκατάρτισης για επαγγελματίες.
Κάπως έτσι εξηγείται αυτή η αύξηση κατά μόλις 1% της απασχόλησης, που προβλέπει το σχέδιο Πισσαρίδη, για να πάτε δήθεν την ανεργία από το 17% πέρυσι στο 7% το 2030. Εύχομαι να είμαστε υγιείς, δυνατοί και γεροί μέχρι τότε!  Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε 10 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Όλα αυτά, επομένως, δεν έχουν αντιστοιχία με την πραγματικότητα. Είναι σχήμα λόγου από την πλευρά σας, όπως και η δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, με την αύξηση των τεστ, με το άνοιγμα δήθεν νέων ΜΕΘ, έτσι κι εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά κάνει επικοινωνία. 
Πανηγυρίζει μόνης της ότι ενισχύει τους αδύναμους και ευάλωτους και την ίδια ώρα καταργεί το κοινωνικό μέρισμα και δίνει δώρο Χριστουγέννων όχι επί του μισθού, αλλά επί του χρόνιου (όπως πάνε τα πράγματα) επιδόματος των 533 (που βαφτίστηκε 800άρι).
 
Θα κλείσω κυρία Πρόεδρε
Είναι δύσκολες οι συνθήκες που ζούμε. Είναι δύσκολες και οι συνθήκες παρέμβασης ενός βουλευτή της Θεσσαλονίκης μέσω διαδικτύου σε μια διαδικασία της Ολομέλειας.
 
Θα κλείσω με αυτό.
Αποτελεί γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μόνο σχέδιο για την επικοινωνία και θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
 
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επισπεύδουσα την κ. Φωτίου, ρωτούσαν τον αρμόδιο υπουργό για υπερβάσεις δαπανών, φαινόμενα σπατάλης και αδιαφάνειας στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για χρήματα, δεκάδες χιλιάδες ευρώ που κατασπαταλήθηκαν με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού! Προχθές ακούσαμε για 60 κρούσματα σε αυτό το κέντρο, και το δελτίο Τύπου απάντηση του Κέντρου ήρθε μέσω ιδιωτικής, διαφημιστικής, εταιρίας! Γι’ αυτό ξέφυγαν οι δαπάνες και δεν έχει καν μπει στον κόπο να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός; Για να μπορεί να πληρώνει διαφημιστική εταιρεία η διοίκηση του Κέντρου, για να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα ρίχνοντας την ευθύνη για τα κρούσματα στην κοινωνική ζωή των εργαζομένων;
Αυτά είναι απίστευτα πράγματα πρωτοφανή, απαράδεκτα , δείγμα μιας αντίληψης εξουσίας που διατρέχει όλο το πελατειακό μόρφωμα που είναι το δήθεν επιτελικό κράτος, όλο το νεοφιλελεύθερο σύστημα που πάτε να στήσετε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,  παίρνοντας ό,τι μπορείτε από τους πολλούς για να τα δώσετε στους λίγους.
Σας ευχαριστώ θερμά κυρία Πρόεδρε


Ακολουθεί το link της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=lhD6eOe-Za8&t=1


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!