Το ΝΟΗΣΙΣ στον υπολογιστή σου - NOΗΣΙΣ ON LINE

 


της Στελλίνας Μαργαριτίδου

Το ΝΟΗΣΙΣ, σε καθεστώς αναστολής των δραστηριοτήτων του λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο της δημόσιας υγείας και έχουν επηρεάσει την καθημερινή ζωή όλων μας, παραμένει με τη βοήθεια της τεχνολογίας κοντά στους μικρούς και μεγάλους φίλους του, προσφέροντας ποικίλες διαδικτυακές δραστηριότητες και ψηφιακό υλικό.

Πατήστε πάνω στους αντίστοιχους συνδέσμους για να “ανοίξουν” και να αξιοποιήσετε δημιουργικά και… επιστημονικά τον ελεύθερο χρόνο σας!

·         Εικονικές περιηγήσεις σε περιοδικές εκθέσεις

Έκθεση Τέχνης της Σκιάς «Genesis – Πορεία στο Άπειρο»
https://www.noesis.edu.gr/genesis/
και εικονική περιηγήση http://digital-in.info/Genesis/?fbclid=IwAR2mDXY09qNYGhuQtLn9cC7kkvkuEOja6YIFatuLk99gUYqJgir1h15IgKc


-Έκθεση φωτογραφίας «Τιθασεύοντας το φως»
https://www.noesis.edu.gr/exhibition-about-photography/
και εικονική περιήγηση https://noesis.edu.gr/vrtours/light/index.html


Έκθεση υπολογιστών «Compute-R-evolution»
https://www.noesis.edu.gr/compute-revolution/
και εικονική περιήγηση https://www.noesis.edu.gr/vrtours/crevolution/tour.html

 

-Έκθεση Αρχαίας Κινέζικης Επιστήμης και Τεχνολογίας
https://www.noesis.edu.gr/ancient-chinese-science-and-technology/
και εικονική περιήγηση https://noesis.edu.gr/vrtours/china/index.html


– ΙΔΕΑ: Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
https://www.noesis.edu.gr/idea/
https://www.noesis.edu.gr/idea-slovenia/
και εικονική περιήγηση https://my.matterport.com/show/?m=5rHaUQEssAV 

Ψηφιοποιημένες εικόνες εκθεμάτων συλλογών του ΝΟΗΣΙΣ
http://archive.noesis.edu.gr/repository/
Η ψηφιοποιημένη συλλογή 3.500 εκθεμάτων του φορέα, με αναλυτικές πληροφορίες για την προέλευσή τους και φωτογραφίες. Μέρος της συλλογής έχει αναρτηθεί και στην ψηφιακή πλατφόρμα European – αποθετήριο ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης εκθεμάτων συλλογών Μουσείων και τεχνολογικών φορέων σε διεθνές επίπεδο.

Ταξίδι στη γνώση – μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων


Σειρά αυτοτελών ταινιών κινουμένων σχεδίων με περιεχόμενο εκπαιδευτικές ιστορίες, σχετικές με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

 

Εγκυκλοπαίδεια Τεχνολογίας – Wiki

Ιστορικές πληροφορίες για επιστημονικά – τεχνολογικά θέματα και σχετικά εκθέματα του Μουσείου τεχνολογίας στο ΝΟΗΣΙΣ. Παρουσιάζονται οι ενότητες: Διάστημα, Ηλεκτρισμός, Ιατρική, Κλωστοϋφαντουργία, Περιβάλλον, Ράδιο-Τηλεόραση, Τηλεπικοινωνίες, Τυπογραφία, Υπολογιστές και Φωτογραφία.


Τρισδιάστατες φωτογραφίες εκθεμάτων των εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ.

Φορέστε (ή φτιάξτε) τα κόκκινα – μπλε γυαλιά που θα σας επιτρέπουν να βλέπετε τρισδιάστατα και δείτε πολλά από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο ΝΟΗΣΙΣ


Science shows

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΝΟΗΣΙΣ είναι να δημιουργήσει κίνητρο και ενδιαφέρον στους επισκέπτες για την ενασχόλησή τους με την επιστήμη. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι με το να αντιληφθούν ότι η επιστήμη βρίσκεται παντού γύρω τους και μπορεί να είναι ακόμα και διασκεδαστική. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την εμπειρία ότι οι επισκέπτες όλων των ηλικιών απολαμβάνουν ιδιαίτερα τη διαδικασία του πειραματισμού, το ΝΟΗΣΙΣ σχεδιάζει και υλοποιεί τα λεγόμενα science shows.

– Απλές Μηχανές
– Η επιστήμη στην Κουζίνα σας
– Η επιστήμη του Διαστήματος


“Ζω δημιουργικά” με τη συμμετοχή του ΝΟΗΣΙΣ – δωρητής   

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, το καλοκαίρι του 2020, αναγνωρίζοντας τις πρωτόγνωρες και ιδιόμορφες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία covid-19 σχεδίασε και υλοποίησε το πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα θερινής απασχόλησης «Ζω δημιουργικά» για παιδιά Δημοτικού. Στόχος του προγράμματος ήταν να μεταφέρει με σύντομο και διασκεδαστικό τρόπο στα παιδιά τη γνώση και εμπειρία επιστημόνων, καλλιτεχνών και ειδικών από πολλούς διαφορετικούς τομείς, παροτρύνοντάς τα να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον -του σπιτιού, της αυλής, της γειτονιάς- να αναπτύξουν τη φαντασία και δημιουργικότητά τους, να διευρύνουν τους μαθησιακούς τους ορίζοντες και να χτίσουν νέες δεξιότητες. Για να δείτε τις δραστηριότητες που πρότεινε το πρόγραμμα πατήστε στο σύνδεσμο https://helpedu.gr/.

Το ΝΟΗΣΙΣ συμμετείχε στο πρόγραμμα αυτό με τη δημιουργία βίντεο με επιστημονικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Τα βίντεο αυτά είναι διαθέσιμα και μέσω της ιστοσελίδας του φορέα με την ευγενική παραχώρηση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σενάριο – Επιστημονική επιμέλεια: Ελεάνα Μπάλλα
Video creator: Δήμητρα Ηλιάδου

Πατήστε πάνω στον τίτλο για να “ανοίξει” ο σύνδεσμος και να δείτε τα videos:
Η δύναμη του αέρα (παρουσίαση Μαρία Καρακόλια)
Σύννεφο στο μπουκάλι (παρουσίαση Θανάσης Νίτσος)
Σπιτικό θερμόμετρο (παρουσίαση Παύλος Πισκούλης)
Λεμονομπαταρία (παρουσίαση Βαγγέλης Τσαρούχας)
Παράξενη ισορροπία (παρουσίαση Ελευθερία Τσουρέκα)

Το ΝΟΗΣΙΣ στα social media
Μπορείτε ακόμη να ακολουθείτε τους λογαριασμούς του φορέα σε Facebook και Instagram, όπου καθημερινά γίνονται ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σχετικά με πρόσωπα και γεγονότα από τον ανεξάντλητο πλούτο του επιστημονικού χώρου!

 

 





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!