Η ADA των υπολογιστών: Σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου 1815 - Αφορμή για σκέψεις η σημερινή μέρα - Αφορμή για μία ακόμη διαδικτυακή περιήγηση στις συλλογές του ΝΟΗΣΙΣ

 


Σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου 1815

Αφορμή για σκέψεις η σημερινή μέρα 

Αφορμή για μία ακόμη διαδικτυακή περιήγηση στις συλλογές του ΝΟΗΣΙΣ

Αφορμή για περιπλάνηση στο χρόνο, στην ιστορία της Τεχνολογίας που βρίσκεται εδώ μπροστά στο πληκτρολογιό μας!

 

Η ADA των υπολογιστών

της Στελλίνας Μαργαριτίδου 

Στις 10 Δεκεμβρίου 1815 γεννιέται η Augusta Ada King, κόμισσα του Lovelace, μοναδική κόρη του Λόρδου Βύρωνα. Μόλις γεννιέται η Ada, ο πατέρας της χωρίζει τη μητέρα της, εγκαταλείπει την Αγγλία, έρχεται στην Ελλάδα, συμμετέχει στην Ελληνική επανάσταση και πεθαίνει το 1824 στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Η μητέρα της Ada στρέφει την εκπαίδευση της κόρης της στα μαθηματικά προσλαμβάνοντας σημαντικούς μαθηματικούς της εποχής όπως η Mary Somerville. Χάρη σε αυτή γνωρίζει το 1833 τον Charles Babbage, τον εφευρέτη της «Διαφορικής Μηχανής» (difference engine). Το 1840 ο Babbage προσκαλείται στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο για να δώσει μία διάλεξη σχετικά με την Αναλυτική του Μηχανή. 

Ο Luigi Menabrea καταγράφει την διάλεξη του Babbage στα Γαλλικά. Η μετάφραση του Menabrea εισάγεται στη βιβλιοθήκη της Γενεύης (Biblioteque universell de Geneve) τον Οκτώβριο του 1842. Η Ada αναλαμβάνει να μεταφράσει το κείμενο στα Αγγλικά. Πέρα όμως από την απλή μετάφραση, ακολουθώντας και τις υποδείξεις του Babbage προσθέτει και τα δικά της σχόλια. Οι σημειώσεις της ξεπερνούν σε έκταση το αρχικό κείμενο και μάλιστα χωρίζονται στα κεφάλαια A ως G. 

Στο κεφάλαιο G, περιγράφεται ένας αλγόριθμος, με τον οποίο η Αναλυτική Μηχανή μπορεί να υπολογίσει τους αριθμούς Bernoulli. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος θεωρείται το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή και έτσι η Ada θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια. Όμως ο αλγόριθμος της δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς η αναλυτική μηχανή δεν ολοκληρώθηκε. 

Από την άλλη πλευρά, πολλοί θεωρούν ότι η Ada απλά συμπεριέλαβε τις οδηγίες του Babbage, που λάμβανε μέσω αλληλογραφίας, ενώ η δική της συνεισφορά περιορίστηκε στην καταγραφή τους. Πιθανότατα η αλήθεια να είναι ανάμεσα στις δύο ακραίες θέσεις.

Οι περισσότεροι συμφωνούν όμως ότι ενώ ο Babbage έβλεπε τις μηχανές του σαν απλές υπολογιστικές μηχανές, που εκτελούν μαθηματικές πράξεις, η Ada είδε ότι στη θέση των αριθμών θα μπορούσαν να τοποθετηθούν «οντότητες», όπως γράμματα ή νότες, και να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους όπως για τη σύνθεση μουσικής.

Μια και μιλάμε για υπολογιστές ας παραθέσουμε μερικούς από τη συλλογή του Νόησις:

http://archive.noesis.edu.gr/repository/handle/?title=%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82http://archive.noesis.edu.gr/repository/handle/?title=%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82

 

πηγή: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace?fbclid=IwAR0d1SdEz0KjRMNQEuXFlEHKrljxPqN9u6PxvM7I_1fZhAZ74t4ei3GilZQ

Η ομάδα του ΝΟΗΣΙΣ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!