Περήφανοι στον Δήμο Παύλου Μελά για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

 


Περήφανοι στον Δήμο Παύλου Μελά για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

480 είναι οι συνάνθρωποί μας που υποστηρίζονται ποικιλοτρόπως από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα 16 καταρτισμένα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά. 480 άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως, ηλικιωμένοι με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους στέκονται καθημερινά ως αποκούμπι οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι». Δημόσιοι λειτουργοί, καταρτισμένα στελέχη, επιστήμονες. Αυτοί είναι οι συνάνθρωποί μας οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη στην πρώτη γραμμή, ώστε να μπορέσουν να είναι άμεσα δίπλα σε όποιον τους χρειάζεται.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το πρόγραμμα επεκτείνεται και το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης, πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις, όχι μόνο στα σταθερά μέλη του προγράμματος, αλλά και σε όσους δημότες του Δήμου Παύλου Μελά, έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους, σε αυτή τη δραματική περίοδο.

Για την προστασία τόσο των εργαζόμενων όσο και των ωφελούμενων, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Γάντια, μάσκες, προστατευτικές ολόσωμες φόρμες, ποδονάρια, καλύμματα βραχιώνων, προστατευτικά γυαλιά, οινόπνευμα, αντισηπτικά δόθηκαν σε κάθε εργαζόμενο και χρησιμοποιούνται ανάλογα με το περιστατικό και τη φύση της παρεχόμενης υπηρεσίας, ενώ όπου απαιτείται και είναι εφικτό, τα είδη πρώτης ανάγκης παραδίδονται έξω από την πόρτα, στις βεράντες και στις αυλές των σπιτιών.

 

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου,  ο Δήμος μας είναι υπερήφανος για το πρόγραμμα  - σύμβολο της κοινωνικής προσφοράς «Βοήθεια στο Σπίτι» και τους εργαζόμενους που το υπηρετούν, καθώς απέδειξαν περίτρανα και εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης ότι παρέχουν μοναδικές υπηρεσίες οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα.

 

 

«Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο Παύλου Μελά

Η ομάδα του προγράμματος που στηρίζει τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά απαρτίζεται από τα ακόλουθα στελέχη:

6 κοινωνικούς λειτουργούς που έχουν τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογούν τα περιστατικά, παρέχουν κοινωνική υποστήριξη, συμβουλές αυτοβοήθειας όπου χρειάζεται, ενημέρωση και εμψύχωση, έρχονται σε επικοινωνία με συναρμόδιους φορείς και παραπέμπουν/διαμεσολαβούν για τα περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος.

5 νοσηλευτές/τριες που προσφέρουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας πραγματοποιώντας κατ' οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, καθώς και συνοδεία σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες εξετάσεις των ωφελούμενων.

5 οικιακούς βοηθούς που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την προμήθεια ειδών άμεσης ανάγκης, καθώς επίσης την καθαριότητα του σπιτιού των εξυπηρετούμενων. Επιπρόσθετα, κρατούν συντροφιά στα μοναχικἀ άτομα, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

 

Τι προσφέρει το «Βοήθεια στο Σπίτι»

•Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη

•Ιατρική και νοσηλευτική μέριμνα (παρακολούθηση από τους γιατρούς των ΚΑΠΗ, συνταγογράφηση μέτρηση σακχάρου- πίεσης, αλλαγές καθετήρα, περιποίηση τραυμάτων, κατακλίσεων, ενεσοθεραπεία)

•Φυσικοθεραπεία

•Οικογενειακή - οικιακή φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης (φροντίδα ατομικής υγιεινής, λουτρό σώματος, καθαριότητα και διατήρηση της υγιεινής της οικίας, ψώνια, προετοιμασία φαγητού), συντροφιά

•Προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, προϊόντα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας), πληρωμής λογαριασμών

•Συνοδεία σε διάφορες υπηρεσίες (νοσοκομεία-υγειονομικές επιτροπές, γιατρό)

 

Επιπλέον υπηρεσίες και δράσεις εν μέσω πανδημίας

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν είναι μόνοι, καθώς και οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω Covid19 είναι όλο και πιο απαιτητικές. Τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, την άνοιξη, όσο και τώρα που η χώρα βρίσκεται στη δίνη του δεύτερου κύματος η στήριξη ιδιωτικών και δημόσιων φορέων είναι χρήσιμη και ουσιαστική. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφονται τα παρακάτω:

Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του πολίτη για την άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών όσων δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και δεν πρέπει να μετακινηθούν εκτός της οικίας τους.

Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης.

Ενίσχυση του προσωπικού του ΒΣΣ με εργαζόμενους από δομές που ήταν σε αναστολή λειτουργίας.

Ενίσχυση του στόλου οχημάτων του προγράμματος με δύο ακόμη αυτοκίνητα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, μετά από πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ. Σημαντική ήταν η στήριξη των εταιρειών ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ και AUTOHELLAS (Ανώνυμος Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία) με την Thrifty που λειτουργεί ως franchise της Autohellas, οι οποίες παραχώρησαν προς χρήση τα οχήματα και για όσο χρονικό διάστημα διήρκησε η απαγόρευση κυκλοφορίας. Με αυτήν την προσφορά η υπηρεσία του Δήμου ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών άμεσα και ποιοτικά.

Διανομή τροφίμων και γευμάτων σε 480 ωφελούμενους του προγράμματος ΒΣΣ, με υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, για 15 ημέρες. Περιελάμβανε:

α) διανομή έτοιμων γευμάτων,  δύο φορές την ημέρα (μεσημεριανό και βραδινό). Τα γεύματα μοιράζονταν με ασφάλεια, κάθε μεσημέρι, σπίτι – σπίτι, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

β) παράδοση δεμάτων που περιελάμβαναν ξηρές τροφές (ρύζι, αλεύρι γενικής χρήσης, ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, ζυμαρικά, φακές, τοματοχυμός, αλάτι, μαρμελάδα, χαλβάς, τόνος κονσέρβα, γάλα, πραλίνα).

Ενίσχυση του στόλου οχημάτων του προγράμματος με ένα ακόμα δημοτικό όχημα, στην δεύτερη φάση της πανδημίας.

Εθελοντική συνδρομή στις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΒΣΣ από εργαζόμενους της εταιρείας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ-Α.Β.Ε.Σ».

Εθελοντική συνδρομή στις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΒΣΣ από το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πολίχνης - Μετεώρων.

 

 

Οι πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι μπορούν να απευθύνονται στους εξής χώρους και τηλέφωνα:

 

1. Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης

ΚΑΠΗ Σταυρούπολης, Τζαβέλα 12

  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 604500

ΚΑΠΗ Ηλιούπολης, Περικλέους 11

  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 600779

2. Δημοτική Ενότητα Πολίχνης

Κοινωνικό Ιατρείο, Αγίας Μαρίνας 4

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 609380

ΚΑΠΗ Πολίχνης, Βενιζέλου 31

  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 601527

ΚΑΠΗ Μετεώρων, Φλωρίνης 12

  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 632155

3. Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας

ΚΑΠΗ Ευκαρπίας, Εθνικής Αντιστάσεως 15

  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 683254

4. Tηλεφωνική γραμμή πρώτης ανάγκης 2310 020185

5. Tηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης 2310 608297

 

 

 

 

 

 

 



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!