Εισηγήσεις για στήριξη ευάλωτων πολιτών και τους προυπολογισμούς των δήμων στην συνεδριακή διάσκεψη ΚΕΔΕ-ΠΕΔΚΜ απο την διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου


Καίριες εισηγήσεις στη Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ - ΠΕΔΚΜ για στήριξη ευάλωτων πολιτών και προϋπολογισμούς Δήμων

Σημαντικές εισηγήσεις για τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών και τη μετάθεση του χρόνου ψήφισης του προϋπολογισμού έτους 2021 των Δήμων για το επόμενο διάστημα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, λόγω της πανδημίας Covid-19, έκανε η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου στην 8η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ - ΠΕΔΚΜ. Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χθες με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Τον Δήμο Ωραιοκάστρου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Καρασαββίδης.

Αρχικά εισηγήθηκε το αίτημα που κατέθεσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, προς το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΚΜ, σχετικά με την μετάθεση ψήφισης του προϋπολογισμού έτους 2021 των Δήμων ως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Στο αίτημα του ο κ. Τσακίρης υπογραμμίζει: «Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο σφοδρό κύμα της πανδημίας και το υπηρεσιακό δυναμικό αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του, λόγω πολυάριθμων κρουσμάτων, η κατάρτιση, ψήφιση και έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2021 εντός των χρονικών περιθωρίων που έθεσε το υπ. Εσωτερικών με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις καθίσταται αδύνατη. Παρακαλούμε όπως εισηγηθείτε την νομοθετική διευθέτηση του θέματος με την πρόβλεψη δυνατότητας μετάθεσης των ημερομηνιών ψήφισης του προϋπολογισμού, αλλά και λειτουργίας του δήμου κατά το πρώτο δίμηνο του 2021 χωρίς την ψήφιση αυτού».

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου επισημαίνει επίσης στο αίτημά του, ότι οι Δήμοι λόγω της σφοδρότητας της πανδημίας στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να προβαίνουν άμεσα σε δαπάνες αντιμετώπισης της κρίσης με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη σε ισχύ προϋπολογισμού από την 2α Ιανουαρίου 2021.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Καρασαββίδης, παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή που κατέθεσε, με στόχο να γίνει εισήγηση προς το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση  για την εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Ειδικότερα, επικαλέστηκε το νόμο 4611/2019 βάσει του οποίου προτείνει να γίνει ρύθμιση ώστε να «... είναι δυνατή ύστερα από αίτηση του οφειλέτη η άρση κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, εφόσον εξοφληθεί το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της οφειλής που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση...».


Στην πρότασή του ο κ. Καρασαββίδης υπογραμμίζει: «Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών έχει υπαχθεί στην ρύθμιση του Ν 4152/2013, ο οποίος ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε ισχύ και υπάγονται σε αυτόν προς ρύθμιση οι οφειλές των συμπολιτών μας και επειδή  οι συνθήκες που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες με την πανδημία έφεραν τους πολίτες σε ιδιαίτερα δυσάρεστη οικονομική κατάσταση, παρουσιάστηκε μεγάλος αριθμός οφειλετών οι οποίοι ζητούν από τον Δήμο την άρση των αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.

Σύμφωνα με τον Ν 4152/2013 δεν υπάρχει δυνατότητα, ούτε ευελιξία της υπηρεσίας προκειμένου να γίνει άρση των μέτρων κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, εφόσον έχει ήδη σταλεί στις τράπεζες έγγραφο για την δέσμευση και κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες  με εισήγησή σας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους για την άρση των ανωτέρω μέτρων».



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!