ΙΣΘ - Νίκος Νίτσας «Έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια χρόνου για εσφαλμένες αποφάσεις…». Συνάντηση με τον υφυπουργό υγείας Β. Κοντοζαμάνη

 


Συνάντηση προεδρείου ΙΣΘ με τον υφυπουργό υγείας Β. Κοντοζαμάνη

 
Νίκος Νίτσας «Έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια χρόνου για εσφαλμένες αποφάσεις…»
 
Εικόνα… πολέμου στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μετέφερε το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον υφυπουργό υγείας Β. Κοντοζαμάνη σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία του συλλόγου, στην Πλ. Αριστοτέλους 4.
«Η αποτύπωση της κατάστασης, κατόπιν επικοινωνίας με τους περισσότερους διευθυντές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, θυμίζει αναχαίτιση του εχθρού με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και όχι όσες θα έπρεπε ή θα θέλαμε να διαθέτουμε στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά στον υφυπουργό υγείας ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας.
Όπως είπε και το προεδρείο του συλλόγου «σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, τις έρευνες των επιστημόνων του ΑΠΘ (για την πορεία των κρουσμάτων προσεχές διάστημα), καθώς και τη σημερινή ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ και τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της βορείου Ελλάδος «οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του lockdown, καθώς και άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κρίνεται πρόωρη και σχεδόν αδύνατη πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».
Ο κ. Νίτσας πρόσθεσε ότι «έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια χρόνου για βιαστικές ή εσφαλμένες αποφάσεις και πρέπει να αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία στους σχεδιασμούς χωρίς να στρέφεται το υπουργείο εναντίον των… γιατρών αλλά αντιθέτως να συνεργάζεται μαζί τους γιατί αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Η δε συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τις υγειονομικές αρχές, κεντρικά και τοπικά, πρέπει να έχει θεσμικό χαρακτήρα ώστε να είναι αποτελεσματική και επωφελής για τη Δημόσια Υγεία και την κοινωνία».
Στη συνάντηση που  πραγματοποιήθηκε παρουσία και της προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Ασημίνας Γκάγκα το προεδρείο του ΙΣΘ ανέπτυξε και τις πάγιες θέσεις του σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό καθώς την κάλυψη οργανικών θέσεων και την αποκατάσταση των αποδοχών των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα προ του 2014 επίπεδα, με ταυτόχρονη σταδιακή εναρμόνισή τους με τις αποδοχές χωρών του εξωτερικού, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικό για όσους γιατρούς -κυρίως νέους- έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Ζητήθηκε επίσης, η προσωρινή θέσπιση ειδικού μηνιαίου επιδόματος αντιμετώπισης της πανδημίας.
Τέθηκε το θέμα  της άμεσης θεσμοθέτησης ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στη βάση συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα μέλη του προεδρείου του ΙΣΘ τόνισαν ότι «είναι αυταπόδεικτη η ανάγκη άμεσης υλοποίησης της υπόσχεσης του πρωθυπουργού για οκτακόσιες νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην εξαγγελθείσα από το υπουργείο υγείας, εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που σύντομα θα αναλάβει». Επίσης τέθηκε το θέμα της πλήρους  αποκατάστασης των απολυμένων γιατρών από την ΠΦΥ κατ’ εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων.
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας για το θέμα της διατίμησης από το υπουργείο ανάπτυξης και τη γραμματεία… εμπορίου στις ιατρικές υπηρεσίες για τα τεστ κορωνοιού σημείωσε ότι «η κατάργηση  του clawback  και η απόσυρση της -χωρίς προηγούμενη διαβούλευση- διατίμησης σε τιμές κάτω του κόστους στα τεστ  είναι οι απαραίτητες άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν  προκειμένου να παραμείνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια στα χέρια των γιατρών και να εξυπηρετούνται οι πολίτες με ασφάλεια και ποιότητα». Διατυπώθηκε και πάλι η πρόταση κάλυψης του κόστους των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ ύστερα από ενίσχυση του προϋπολογισμού του με ταυτόχρονη εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του περασμένου Μαρτίου, που όρισε ως τιμή του μοριακού τεστ τα 85 ευρώ.
Ο ΙΣΘ ενημέρωσε τον υφυπουργό υγείας Β. Κοντοζαμάνη για το ενδιαφέρον εκατοντάδων ιδιωτών γιατρών της πόλης, να συνδράμουν στην προσπάθεια των συναδέλφων τους στο δημόσιο, σημειώνοντας ότι είναι περισσότεροι από… οκτώ όπως ειπώθηκε λανθασμένα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε θεσμοθέτηση της εθελοντικής προσφοράς καθώς και δυνατότητα μερικής απασχόλησης, ώστε άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, να δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους ιδιώτες γιατρούς να βρεθούν στο πλευρό των νοσοκομειακών συναδέλφων.
«Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για όσους γιατρούς μένουν εκτός εργασίας λόγω νόσησης από κορωνοιό, καθώς και για τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη μάχη αγωνιζόμενοι στην πρώτη γραμμή» είπαν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν: «Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς παρέμεινε μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για δημιουργία νέων κλινών covid-19, που οδήγησαν σε βελτίωση των συνθηκών στην Αθήνα. Η μετατροπή κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, είναι μια λύση ανάγκης, επιβεβλημένη κάτω από τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση καθώς η νοσηρότητα στα υπόλοιπα εκτός covid-19 νοσήματα συνεχίζεται. Έτσι, γίνεται αντιληπτό, ότι η πόλη και τα νοσοκομεία μας, χρειάζονται άμεσα δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ με ανάλογες προσλήψεις προσωπικού και εξειδικευμένων γιατρών οι οποίες θα παραμείνουν παρακαταθήκη για το μέλλον στην πόλη μας που εξυπηρετεί όλη τη βόρειο Ελλάδα»
Το προεδρείο του ΙΣΘ διαβεβαίωσε τον υφυπουργό υγείας και την πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕΣΥ ότι βρίσκεται στο πλευρό τους, ώστε με προτάσεις και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαχείριση και στην έξοδο από την υγειονομική κρίση που περνάει  η χώρα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα. Τέλος παρέθεσε όλες τις δράσεις του από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα (ενημέρωση πολιτών, διαδικτυακή ενημέρωση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών με τη συνδρομή λοιμωξιολόγων, διανομή μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους γιατρούς, καμπάνια εμβολιαΖΩ_ΜΕ_ΜΑΣΚΑ κλπ) και παρέδωσε γραπτό υπόμνημα με τις προτάσεις του.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!