Πειράματα μαθητών απο την Ελλάδα ταξιδεύουν στο Διάστημα

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 

                                                                                                       της Στελλίνας Μαργαριτίδου

Μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχέδια τους για μία πειραματική διάταξη που θα ταξιδέψει στη Στρατόσφαιρα τον επόμενο χρόνο.

Η πειραματική διάταξη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές και να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει την υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες.

 Η πειραματική διάταξη που θα επιλεγεί σε εθνικό επίπεδο θα τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις σε πύραυλο της BLUE ORIGIN (https://www.blueorigin.com/). Ο πύραυλος NEW SHEPARD Θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στη στρατόσφαιρα, εκεί θα μένει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη. Η ομάδα μαθητών που θα παρουσιάσει την καλύτερη ιδέα για το ποιο πείραμα μπορεί να γίνει στο εσωτερικό της κάψουλας ενώ αυτή θα βρίσκεται στη στρατόσφαιρα θα έχει την ευκαιρία να το κατασκευάσει με την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας της ΕΕΦ. Επιπλέον η προσπάθεια της ομάδας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2000 ΕΥΡΩ για την κατασκευή και τη λειτουργία της πειραματικής διάταξης.

Πρόκειται για μία μοναδική διαθεματική δράση που υποστηρίζεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και βασίζεται στη μεταφορά της γνώσης και της ερευνητικής πρακτικής από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ προωθείται η καλλιέργεια νοοτροπίας μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών δράσεων σε σχολεία. 

Η δράση θα υλοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις.

  • ΦΑΣΗ Α (Δεκέμβριος 2020 - Μάρτιος 2021). Διαδικτυακά εργαστήρια ενημέρωσης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών που θα οργανώσουν ομάδες μαθητών στο σχολείο τους. Στα εργαστήρια θα δοθούν παραδείγματα και κατευθύνσεις στους εκπαιδευτικούς που θα βοηθήσουν τους μαθητές τους να κάνουν σχέδια των πειραματικών διατάξεων τους. Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν Α. ενημέρωση για τη δράση, Β. Προτάσεις και παρουσιάσεις προηγούμενων αποστολών, Γ. Περιγραφή της διαγωνιστικής διαδικασίας και επίλυση αποριών, Δ. Μικρό Εργαστήριο εκπαιδευτικών για να παρουσιάσουν αρχικές ιδέες, Ε. Παρουσίαση προτάσεων και διαμόρφωση ομάδων.
  • ΦΑΣΗ Β (17 Μαΐου 2021) Υποβολή των προτάσεων των μαθητικών ομάδων.
  • ΦΑΣΗ Γ (Ιούνιος 2021) Εθνικός Τελικός στην Ελληνογερμανική Αγωγή στην Αθήνα και επιλογή της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα – Παρουσιάζονται σχέδια και μοντέλα των επιλεγμένων ομάδων από τους τοπικούς τελικούς.
  • ΦΑΣΗ Δ (Ιούνιος 2021 – προγραμματισμένη εκτόξευση του πυραύλου [Δεκέμβριος 2021]). Υποστήριξη της ομάδας που θα ετοιμάσει την πειραματική της διάταξη της για να ταξιδέψει με τον πύραυλο της Blue Origin - Κατασκευαστική Φάση.

Προθεσμία υποβολής προτάσεων, 17 Μαΐου 2021.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 31 Μαΐου 2021.
Θα επιλεγούν δέκα ομάδες που θα συμμετέχουν στον τελικό που θα διοργανωθεί στην Αθήνα..

.
.
Η δράση υλοποιείται από την ΕΕΦ  www.eef.gr με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ ως Εθνικού Σημείου Επαφής της Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Κοινότητας Scientix (http://scientix.eu/) και της μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας SpaceEU (http://www.space-eu.org/).

Επικοινωνία: Κώστας Βουρλιάς Δρ Διδακτικής της Φυσικής, Εκπαιδευτικός kvourlias@yahoo.gr

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!