Ιδρύθηκε ο πρώτος Φαινολογικός Κήπος της Ελλάδας στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου TITAN στην Ευκαρπία

 


Ιδρύθηκε ο πρώτος Φαινολογικός Κήπος της Ελλάδας   στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου TITAN στην Ευκαρπία

·         Σε έκταση 2.500 τ.μ. φυτεύθηκαν 100 δέντρα και θάμνοι από 20 διαφορετικά είδη, 5 ανά είδος

·         Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η επιστήμη της Φαινολογίας αξιοποιείται στη διαχείριση του αστικού πρασίνου, στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στη δυναμική δέσμευσης του CO2

Ο πρώτος Φαινολογικός Κήπος ιδρύθηκε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, ένας από τους τρεις που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο μητροπολιτικό αστικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE CliVUT - Climate value of urban trees (LIFE18 GIC/IT/001217), από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με τη δημιουργία τους επιδιώκεται η αξιοποίηση της επιστήμης της φαινολογίας στη διαχείριση του αστικού πρασίνου, στην αποτελεσματική προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή και στην ενίσχυση της δυναμικής δέσμευσης του CO2.

Το Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, δέσμευσε με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας έκταση 2.500 τ.μ. εντός του  χώρου του εργοστασίου, στην οποία φυτεύτηκαν 100 δέντρα και θάμνοι από 20 διαφορετικά είδη, 5 ανά είδος. Ο Φαινολογικός Κήπος του Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσο και μετά το πέρας του. Έτσι, για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών, θα καταγράφονται με συστηματικό τρόπο βιολογικά δεδομένα, τα οποία συσχετίζουν την χρονική στιγμή εκδήλωσης των διαφόρων λειτουργικών φάσεων ανάπτυξης φυτών στον ετήσιο κύκλο, με τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες. Η καταγραφή των δεδομένων θα συνεισφέρει στη γνώση γύρω από την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις και την ανάσχεσή της. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές σχολείων προκειμένου, μέσα από τη βιωματική συμμετοχή στη δράση καταγραφής, να ενισχυθεί η γνώση και η ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο αστικό πράσινο και τον ρόλο του στον αστικό χώρο.



Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!