Δήμος Παύλου Μελά: Αλλάζει τα δεδομένα στην ανακύκλωση με το πετυχημένο Tropa Verde και το εκπαιδευτικό κινητό πράσινο σημείο

 


Δήμος Παύλου Μελά: Αλλάζει τα δεδομένα στην ανακύκλωση με το πετυχημένο Tropa Verde και το εκπαιδευτικό κινητό πράσινο σημείο


Δυναμώνει και επιβραβεύεται συνεχώς το πρόγραμμα Tropa Verde στον Δήμο Παύλου Μελά, που διασυνδέει με αποτελεσματικό τρόπο την ανακύκλωση με τους περιβαλλοντικά υπεύθυνους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης παρέχουν δώρα ή προσφορές σε όσους ανακυκλώνουν.

Παράλληλα προωθείται η δημιουργία του Κεντρικού Πράσινου Σημείου και αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, η παραλαβή του Εκπαιδευτικού Κινητού Πράσινου Σημείου, ενός αυτοκινούμενου οχήματος με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως των μαθητών, για την Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή.

Τα εύσημα στον Δήμο Παύλου Μελά


Στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, ο Δήμος Παύλου Μελά συμμετείχε στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2020, στη διήμερη απολογιστική διαδικτυακή συνάντηση εργασίας του δικτύου μεταφοράς γνώσης Tropa Verde, κερδίζοντας τα εύσημα από τον ειδικό σύμβουλο και συντονιστή του προγράμματος κ. Yvan Corbat, ο οποίος απέστειλε σχετική συγχαρητήρια επιστολή για τα πολύ ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα.

Το δίκτυο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία URBACT III και συμμετέχουν ο Δήμος Παύλου Μελά μαζί με τους δήμους Santiago de Compostela της Ισπανίας, Guimaraes της Πορτογαλίας, Aglomeracja Opolska της Πολωνίας, Zuglo της Βουδαπέστης – Ουγγαρίας και Νίκαιας της Γαλλίας.

Στην ‘’εξ αποστάσεως’’ συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης των στόχων του δικτύου και τα βήματα που πρέπει να γίνουν έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Ιούνιο του 2021. Απολογιστικά διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Παύλου Μελά ολοκλήρωσε το σύνολο των τυπικών του υποχρεώσεων και έχει πετύχει σημαντικά οφέλη σχετικά με την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού συστήματος για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την περαιτέρω ενεργοποίησή τους σε θέματα ανακύκλωσης.


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Tropa Verde λειτούργησε στον Δήμο Παύλου Μελά για πρώτη φορά στις 23 Ιουνίου 2020, εν μέσω πανδημίας και παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι επιδόσεις ήταν θετικότατες.

Στους πρώτους τρεις μήνες, συλλέχθηκαν χωριστά, μέσω της συμμετοχής 400 εγγεγραμμένων πολιτών και 40 υποστηρικτών – χορηγών, 13.000 κουτάκια αλουμινίου βάρους 176 κιλών, 27.500 πλαστικά μπουκάλια (pet) βάρους 690 κιλών, 178 κιλά χαρτιού και 200 λίτρα τηγανέλαιου.

 

«Ανακύκλωσε, κέρδισε αστέρια, πάρε δώρα» και ενημερώσου για τα πράσινα σημεία του Δήμου Παύλου Μελά

Ο Δήμος Παύλου Μελά υπενθυμίζει ότι στόχος του δικτύου Tropa Verde είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας για την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή και την επαναχρησιμοποίηση υλικών σε δημοτικό επίπεδο. Η μεταφορά της καλής πρακτικής έγκειται στην ανάπτυξη ενός πολύ - επίπεδου συστήματος επιβράβευσης των πολιτών με ανταποδοτικές παροχές και με σκοπό την ανάπτυξη κινήτρων για την εντατικότερη ανακύκλωση, πρόληψη, μείωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών.


Οι πολίτες - ανακυκλωτές που συμμετέχουν, συλλέγουν χωριστά τα καθαρά υλικά και τα μεταφέρουν στα Πράσινα Σημεία του Δήμου Παύλου Μελά κερδίζοντας πόντους και δωροεπιταγές, που εξαργυρώνονται στους τοπικούς χορηγούς - υποστηρικτές του προγράμματος.

Για το επόμενο διάστημα, προγραμματίστηκε η υλοποίηση ενεργειών ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού, με στόχο τη διάχυση των ωφελειών της ανακύκλωσης, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής και συχνότητας απόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στα Πράσινα Σημεία του Δήμου που διαμορφώθηκαν για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος. Ο Δήμος Παύλου Μελά ήδη οργανώνει καμπάνια ενημέρωσης στο πλαίσιο της οποίας θα διανέμει στους πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προωθητικό υλικό (ποτήρια πολλαπλών χρήσεων, τσάντες ανακύκλωσης, σετ κουζίνας - ποδιά και γάντια, κασετίνα κ.α.), ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν το προωθητικό υλικό με εγγραφή τους στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα https://pavlosmelas.tropaverde.org/  με την εξαργύρωση ειδικού κουπονιού 10 πόντων. Μοναδικός χώρος παραλαβής είναι το Πράσινο Σημείο που λειτουργεί στο χώρο του Δημαρχείου Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη, Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 8:00 - 19:00 και ενώ τα υπόλοιπα 4  άλλα τέσσερα Πράσινα Σημεία (πρώην Δημαρχείο Πολίχνης, ΚΕΠ Μετεώρων, ΤΟΜΥ Νικόπολης, Εργοτάξιο Ευκαρπίας) είναι σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας.

Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία του Κεντρικού Πράσινου Σημείου και αναμένεται τον Μάρτιο η παραλαβή του Κινητού Πράσινου Σημείου, που θα επισκέπτεται με καθημερινό πρόγραμμα όλες τις γειτονιές και τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά, με σκοπό τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και την αύξηση της Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή.

 

 Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης τόνισε πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση και  εφαρμογή  του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για ένα καλύτερο περιβάλλον με λιγότερα απορρίμματα.

 Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των δράσεων γίνεται σε συνεργασία της Διεύθυνσης Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών προγραμμάτων με το Τμήμα Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του Δήμου Παύλου Μελά, υπό την επίβλεψη του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Σάκη Λαζαρίδη και την αρωγή του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Δημήτρη Αθάνατου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!