Η Λαική Συσπείρωση Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου για την κατασκευή και λειτουργία των διοδίων στο Λαγκαδά

 


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ» - «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ»

Για την κατασκευή και λειτουργία των διοδίων στο Λαγκαδά

 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουμε εκφράσει Δημόσια και σε Δημοτικά Συμβούλια την πάγια θέση μας για την Κατάργηση όλων των Διοδίων.

Η θέση μας αυτή στηρίζεται κατ’ αρχήν στο γεγονός ότι η λαϊκή οικογένεια έχει χρυσοπληρώσει τους δρόμους της χώρας. Τη μια φορά με τη φορολόγηση, η οποία καταλήγει στις τσέπες των κατασκευαστικών ομίλων ως επιδοτήσεις (είτε κρατικές είτε ευρωενωσιακές). Την άλλη φορά με το δανεισμό των ομίλων που γίνεται με εγγύηση του δημοσίου (δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού). Την επόμενη με την τοποθέτηση των διοδίων, ενός «χαρατσιού» που το καρπώνονται οι ανάδοχοι όμιλοι ακόμα και πριν παραδώσουν το έργο, καθώς και άλλων επιβαρύνσεων, όπως του ειδικού φόρου κατανάλωησς στα καύσιμα, των τελών κυκλοφορίας κ.ά. Ενώ, δεν είναι λίγες οι φορές που οι μεγαλοκατασκευαστές εκβιάζουν με τις προθεσμίες παράδοσης του έργου και ζητούν κι άλλα από το κράτος.

Επιπλέον, οι ανάδοχοι των εθνικών οδών αποδεικνύονται «κατώτεροι των περιστάσεων» όταν πρόκειται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους, όπως έγινε πριν λίγες μέρες με το κλείσιμο της Εθνικής Οδού λόγω της χιονόπτωσης στην Αττική.

Στην περιοχή μας, πέρα από τα διόδια του Ωραιοκάστρου που λειτουργούν εδώ και ενάμιση χρόνο, σήμερα κατασκευάζονται και ετοιμάζονται να λειτουργήσουν και τα διόδια του Λαγκαδά, τα οποία – εκτός των άλλων – θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και τους εργαζόμενους του Λαγκαδά, του Ωραιοκάστρου, της Μυγδονίας και άλλων περιοχών, οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά από και προς τις δουλειές τους.

Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες, γιατί υλοποιεί κατά γράμμα τόσο τις κατευθύνσεις της ΕΕ με τις οποίες συμφωνεί απόλυτα, όσο και τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο διατήρησε τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα αλλά τους επέκτεινε κιόλας. 

Εκτιμάμε ότι χρειάζεται να επισημάνουμε ακόμα και το εξής. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μας δεν πρέπει να υιοθετήσουν θέσεις του τύπου «να μεταφερθούν σε άλλο σημείο τα διόδια» ή «να μην πληρώνει τα διόδια μόνο μια μερίδα των κατοίκων» ή «να φτιαχτεί κι άλλη δίοδος και ας υπάρχουν τα διόδια» κ.ά. Όλες αυτές οι θέσεις είναι απέναντι από τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού και ουσιαστικά αποδέχονται οι οδικές αρτηρίες, η περιουσία του λαού, να βρίσκεται στα χέρια κάποιων επιχειρηματικών ομίλων.

Το αίτημα που αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και βιοπαλαιστές αγρότες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, είναι να κατασκευαστούν σύγχρονοι, ασφαλείς δρόμοι στην περιοχή μας, με προστασία του περιβάλλοντος και χωρίς διόδια, με ευθύνη του κράτους. Αυτό είναι το αίτημα που χρειάζεται σήμερα να υιοθετήσουν τόσο τα Δημοτικά Συμβούλια Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, να διεκδικήσουν τα Σωματεία και οι Φορείς της περιοχής μας. 

*    Να μην λειτουργήσουν τα Διόδια του Λαγκαδά.

*    Κατάργηση όλων των Διοδίων.

*    Κατασκευή σύγχρονων, ασφαλών δρόμων και συντήρηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής με ευθύνη του κράτους.

                                                                                                

27/2/2021


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!