Πράσινοι: Η ανέλκυση του SEA DIAMOND είναι ζήτημα κύρους του κράτους!

 


Η ανέλκυση του SEA DIAMOND είναι ζήτημα κύρους του κράτους!


Να τεθεί τέλος στην αδράνεια απαιτούν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Κλείνουν δεκατέσσερα χρόνια σχεδόν χρόνια, από την διάπραξη ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα της ιστορίας μας, της ηθελημένης βύθισης του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND, μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης και καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί. Η ρύπανση με πετρελαιοειδή και βαριά μέταλλα του παγκοσμίως πολύτιμου αυτού θαλάσσιου τόπου συνεχίζεται.


Θυμίζουμε ότι το κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND έχοντας πάρει κλίση αφέθηκε να βυθιστεί τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου του 2007, αφού πρώτα είχαν παρέλθει άπρακτες 14 ώρες παραμονής του στην επιφάνεια, διότι η λήψη αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρία είχε ως προϋπόθεση την «ολική απώλεια» του πλοίου. Η πλοιοκτήτρια εταιρία, συνεπικουρούμενη και από την αδράνεια των αρχών, προτίμησε να προκαλέσει βαρύ και μόνιμο περιβαλλοντικό πρόβλημα στη Σαντορίνη, παρά να χάσει τα ασφάλιστρα!

Εν τω μεταξύ η Δικαιοσύνη τόσο η ποινική, με την τελεσίδικη απόφαση του Άρειου Πάγου 515/2016 για τις ποινικές ευθύνες του καπετάνιου και του υπεύθυνου της πλοιοκτήτριας εταιρίας, όσο και η διοικητική, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 1820/2019, έχουν αφαιρέσει οποιαδήποτε αμφιβολία, ότι η ανέλκυση και μπορεί, και επιβάλλεται να γίνει, και το κόστος της να βαρύνει εκείνους που από πρόθεση έβαλαν μπροστά το (βρώμικο) συμφέρον τους από το γενικότερο ενός νησιού, αμαυρώνοντας παράλληλα το κύρος και την αξιοπιστία μιας χώρας ταυτισμένης με τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Υπογραμμίζουμε ότι σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, το Υπ. Ναυτιλίας έχει άμεση υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του Sea Diamond, καταλογίζοντας το κόστος στην πλοιοκτήτρια εταιρία. Το κόστος αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την αποδοχή τόσο της μόνιμης πρόκλησης ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας, όσο και την περαιτέρω αργοπορία ανέλκυσης καθώς εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας ακόμα χειρότερης τοξικής ρύπανσης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!